TILBURG – Na 26 jaar is het Nederlands basketbalteam weer actief op het Europees Kampioenschap basketbal. Basketbalteam SPM Shoeters Den Bosch levert de meeste spelers. Maar liefst  vier van de vijftien spelers uit de Bossche topclub spelen nu op het EK. “Wij zijn ontzettend trots op onze jongens en op onze club”, zegt Sonja van Mourik, woordvoerder  van SPM Shoeters.

Kees Akkerboom Jr, Ralf de Pagter, Leon Williams en Arvin Slagter zijn alle vier opgeroepen door bondscoach Toon van Helteren en assistent-coach Sam Jones. Jones die overigens ook de hoofdcoach is van de SPM Shoeters. Dit maakt SPM Shoeters hofleverancier. De club heeft dit, volgens Van Mourik, vooral te danken aan kwaliteiten van zowel de spelers als de coach. “Onze spelers hebben zich kunnen ontwikkelen bij verschillende Nederlandse eredivisie teams  voordat wij hen rekruteerden. Deze ontwikkelingen hebben zij bij ons kunnen voortzetten. Onder leiding van hoofdcoach Sam Jones hebben zij kunnen excelleren.

Nederland kwam goed uit de startblokken in deze knock-out fase van het EK door Georgië met 73 – 72 te verslaan. Jammer genoeg verloor Nederland een hard bevochten  tweede wedstrijd van Macedonië met 71 – 78. Vandaag staat de belangrijke wedstrijd tegen Slovenië op de agenda. Door winst te boeken tegen de Slovenen wordt de kans van overleven binnen deze knock-out fase van het toernooi aanzienlijk groter.

Hoe dan ook kunnen de Oranje Lions rekenen op steun van Van Mourik en de rest van de Shoeters.  “Vandaag zitten wij met zijn allen voor de buis. Wij moedigen onze jongens aan via belletjes, appjes en andere social media. Wij zijn naast SPM Shoeter fans basketbalfans, en dat Nederland nu eindelijk weer in het EK meespeelt is natuurlijk het belangrijkst”.

Nederland – Slovenie is vandaag om 15.00 te zien op Sport 1.