Spionage 2.0: Afluisteren met programmeerbare simkaart

februari 20, 2016
80 Views

Een simkaart die van een afstand programmeerbaar is. Dat is wat de nieuwe e-sim mogelijk maakt. Freelance beveiligingsadviseur Sijmen Ruwhof maakt zich met name zorgen over de privacy van de gebruikers. “De e-sim geeft de overheid een nieuwe manier om ons in de gaten te houden.”

De e-sim stelt smartphone-gebruikers vanaf juni in staat om van provider te veranderen zonder de simkaart uit de telefoon te halen. “Het is een mooie feature, maar het is een ontwikkeling die we in de gaten moeten houden.” De adviseur doelt hiermee op het feit dat veiligheidsdiensten via de simkaart een telefoon kunnen afluisteren, zonder dat deze met een internetnetwerk verbonden hoeft te zijn.

Achterdeur
Volgens Ruwhof kan een inlichtingendienst niet zomaar mensen afluisteren via de simkaart. Hiervoor hebben ze namelijk eerst de hulp van de fabrikanten nodig. “Ze moeten eerst een backdoor in de software maken. Dit zullen fabrikanten absoluut niet willen doen, maar ze hebben er in dit surveillance tijdperk niet veel tegenin te brengen.”

Volle ondersteuning
De e-sim is wel al te vinden in tablets en wearables, maar hiermee kan niet gebeld of ge-sms’t worden. Grote telefoonproducenten als Samsung en Apple lieten aan overkoepelende organisatie Groupe Speciale Mobile Association (GSMA) weten dat ze het initiatief gaan ondersteunen.

You may be interested

Cannabis: meer dan alleen een genotsmiddel
Nieuws
555 views
Nieuws
555 views

Cannabis: meer dan alleen een genotsmiddel

Michael Jupijn - december 15, 2017

Het gebruik en toedienen van medicinale cannabis neemt toe. Zo blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kerngetalen die volgende week…

Nieuws
21 views

Veel druk, weinig tijd; buschauffeurs nemen dixie mee naar hun werk

bas.peeters - december 15, 2017

De FNV voert actie voor buschauffeurs nadat hun CAO-onderhandelingen zijn stukgelopen. Dit doen zij door vanaf station Eindhoven een auto…

Ongezond sporten
Sport
18 views
Sport
18 views

Ongezond sporten

Cheyenne Felizie - december 15, 2017

De trainingen voor de Olympische Winterspelen zijn vol op aan de gang. Iedere wintersporter wil zo goed mogelijk presteren in…

Leave a Comment

Your email address will not be published.