Spionage 2.0: Afluisteren met programmeerbare simkaart

February 20, 2016
34 Views

Een simkaart die van een afstand programmeerbaar is. Dat is wat de nieuwe e-sim mogelijk maakt. Freelance beveiligingsadviseur Sijmen Ruwhof maakt zich met name zorgen over de privacy van de gebruikers. “De e-sim geeft de overheid een nieuwe manier om ons in de gaten te houden.”

De e-sim stelt smartphone-gebruikers vanaf juni in staat om van provider te veranderen zonder de simkaart uit de telefoon te halen. “Het is een mooie feature, maar het is een ontwikkeling die we in de gaten moeten houden.” De adviseur doelt hiermee op het feit dat veiligheidsdiensten via de simkaart een telefoon kunnen afluisteren, zonder dat deze met een internetnetwerk verbonden hoeft te zijn.

Achterdeur
Volgens Ruwhof kan een inlichtingendienst niet zomaar mensen afluisteren via de simkaart. Hiervoor hebben ze namelijk eerst de hulp van de fabrikanten nodig. “Ze moeten eerst een backdoor in de software maken. Dit zullen fabrikanten absoluut niet willen doen, maar ze hebben er in dit surveillance tijdperk niet veel tegenin te brengen.”

Volle ondersteuning
De e-sim is wel al te vinden in tablets en wearables, maar hiermee kan niet gebeld of ge-sms’t worden. Grote telefoonproducenten als Samsung en Apple lieten aan overkoepelende organisatie Groupe Speciale Mobile Association (GSMA) weten dat ze het initiatief gaan ondersteunen.

Image Credits: Pixabay.

You may be interested

Crocs krijgt make-over: hot or not?
Life&Style
287 views
Life&Style
287 views

Crocs krijgt make-over: hot or not?

Quirine Schutijser - October 8, 2017

Vijftien jaar geleden kwamen de Crocs op de markt. Het imago van de schoen is niet bepaald positief. Nu heeft…

Neem de ArenA in huis
Sport
44 views
Sport
44 views

Neem de ArenA in huis

Andreia da Silva - October 15, 2017

Goed nieuws voor de echte Ajacied: de stadionstoeltjes uit de Johan Cruijff ArenA zijn te koop. Voor 7,75 euro heb…

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam
Sport
219 views
Sport
219 views

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam

Silke Nissingh - October 14, 2017

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het Sportfilmfestival in Rotterdam zijn al in volle gang. In maart 2018…

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal
Sport
52 views
Sport
52 views

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal

Megan Hanegraaf - October 13, 2017

Aankomend weekend spelen aanvoerders van voetbalclubs uit het betaald voetbal met een regenboogband. Dit initiatief komt van de spelersraad CSR…