Amerika’s schijnheilige preutsheid

September 15, 2016
38 Views

In Amerika worden grove woorden weggepiept uit liedjes voordat ze op de radio komen. Denk hierbij aan woorden als ‘dick’, ‘fuck’ en ‘cunt’. In Nederland lanceert Anouk een zeer beschrijvend liedje over een spannende nacht. Hoe kan er zo’n groot verschil zijn tussen twee westerse landen?

In vergelijking met Nederland is Amerika nog heel preuts, en hebben hun radiozenders veel meer restricties dan Nederlandse. “In the States mogen radiopresentatoren niet schelden in hun programma, dan kunnen ze in de problemen komen. In Nederland kan dat wel; ik mag best ‘kut’ zeggen in mijn programma”, vertelt Michiel Jurrjens van Slam!FM. Desmond Baidjoe, DJ bij Radio538, zegt: “In Nederland zijn we ook wat vrijer in ons taalgebruik en waarderen we vrijheid van meningsuiting. Schelden in muziek moet je daar dan ook onder rekenen.”

Toch letten ook Nederlandse media op dat ze overdag minder grof zijn dan ’s avonds. Zo hoort jouw 5-jarige nichtje dan bijvoorbeeld geen Drank&Drugs op de radio, waarna ze die vrolijk staat te zingen op het schoolplein. “Veel radiozenders denken na over het draaien van grove liedjes. Ze draaien die dan overdag minder dan in de avond”, legt Jurrjens uit.

Maar of het censureren van liedjes echt succesvol is blijft de vraag. Artistieke vrijheid geeft de mogelijkheid toch te schelden in liedjes, en deze blijven op YouTube komen, ook in landen waar de radio ‘clean versions’ draait. “Fans willen niet constant weggepiepte woorden horen wanneer zij de cd van hun favoriete artiest kopen”, beredeneert Baidjoe. “Het is een beetje schijnheilige preutsheid, Amerikanen zullen de originele versies toch luisteren en scheldwoorden oppikken”, denkt Jurrjens.

You may be interested

Crocs krijgt make-over: hot or not?
Life&Style
268 views
Life&Style
268 views

Crocs krijgt make-over: hot or not?

Quirine Schutijser - October 8, 2017

Vijftien jaar geleden kwamen de Crocs op de markt. Het imago van de schoen is niet bepaald positief. Nu heeft…

Neem de ArenA in huis
Sport
30 views
Sport
30 views

Neem de ArenA in huis

Andreia da Silva - October 15, 2017

Goed nieuws voor de echte Ajacied: de stadionstoeltjes uit de Johan Cruijff ArenA zijn te koop. Voor 7,75 euro heb…

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam
Sport
187 views
Sport
187 views

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam

Silke Nissingh - October 14, 2017

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het Sportfilmfestival in Rotterdam zijn al in volle gang. In maart 2018…

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal
Sport
42 views
Sport
42 views

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal

Megan Hanegraaf - October 13, 2017

Aankomend weekend spelen aanvoerders van voetbalclubs uit het betaald voetbal met een regenboogband. Dit initiatief komt van de spelersraad CSR…