Amerika’s schijnheilige preutsheid

september 15, 2016
103 Views

In Amerika worden grove woorden weggepiept uit liedjes voordat ze op de radio komen. Denk hierbij aan woorden als ‘dick’, ‘fuck’ en ‘cunt’. In Nederland lanceert Anouk een zeer beschrijvend liedje over een spannende nacht. Hoe kan er zo’n groot verschil zijn tussen twee westerse landen?

In vergelijking met Nederland is Amerika nog heel preuts, en hebben hun radiozenders veel meer restricties dan Nederlandse. “In the States mogen radiopresentatoren niet schelden in hun programma, dan kunnen ze in de problemen komen. In Nederland kan dat wel; ik mag best ‘kut’ zeggen in mijn programma”, vertelt Michiel Jurrjens van Slam!FM. Desmond Baidjoe, DJ bij Radio538, zegt: “In Nederland zijn we ook wat vrijer in ons taalgebruik en waarderen we vrijheid van meningsuiting. Schelden in muziek moet je daar dan ook onder rekenen.”

Toch letten ook Nederlandse media op dat ze overdag minder grof zijn dan ’s avonds. Zo hoort jouw 5-jarige nichtje dan bijvoorbeeld geen Drank&Drugs op de radio, waarna ze die vrolijk staat te zingen op het schoolplein. “Veel radiozenders denken na over het draaien van grove liedjes. Ze draaien die dan overdag minder dan in de avond”, legt Jurrjens uit.

Maar of het censureren van liedjes echt succesvol is blijft de vraag. Artistieke vrijheid geeft de mogelijkheid toch te schelden in liedjes, en deze blijven op YouTube komen, ook in landen waar de radio ‘clean versions’ draait. “Fans willen niet constant weggepiepte woorden horen wanneer zij de cd van hun favoriete artiest kopen”, beredeneert Baidjoe. “Het is een beetje schijnheilige preutsheid, Amerikanen zullen de originele versies toch luisteren en scheldwoorden oppikken”, denkt Jurrjens.

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
23 views
Life&Style
23 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
119 views
Sport
119 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
97 views
Life&Style
97 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…