‘Showdown is meer dan alleen een sport’

February 12, 2017
13 Views

Showdown. Voor velen niet bepaald een bekende sport, toch is het een internationale sport met EK’s, NK’s, WK’s, noem maar op. Showdown kun je het beste zien als een sport die lijkt op airhockey, alleen dan met een balletje in plaats van een puck. Ook een leuk detail; om het op professioneel niveau te mogen spelen, moet je blind of heel erg slechtziend zijn.

De sport ziet er behoorlijk simpel uit, maar is het absoluut niet. Met een tafel van 3,66 meter lang en 1,22 meter breed oogt het al als meer dan glorificeerd airhockeyen. Dat de sport niet bekend is, merken de organisatoren van competities heel erg, aldus Jack van Oosterhout, voormalig wereldkampioen en organisator van de afgelopen competitie: “Er is gewoon een groot tekort aan scheidsrechters. En dat is jammer, want scheidsrechter zijn is meer dan alleen een sport, het is ook nog heel gezellig,  en je kunt er makkelijk een paar nieuwe vriendschappen mee smeden.”

Piet Noorlander, opleider van showdown scheidsrechters, beaamt: “Landelijk gezien komen we minimaal vijf scheidsrechters tekort. Je hebt allemaal klassen in scheidsrechters, en helaas is het wel eens voorgekomen dat we lagere klasse scheidsrechters hebben moeten inzetten voor hogere klasse wedstrijden. Dat is natuurlijk voor niemand fijn.” Bij de competitie van afgelopen zondag waren er 8 scheidsrechters, die samen zes tafels moesten bijhouden. Volgens Jack zorgt dat voor een logistieke puzzel.

Vandaag waren aanstormende talenten zoals Twan Kruis en talenten die zich al bewezen hebben zoals Ieke Wiersma (voormalig wereldkampioen) en Leander Sachs (huidig wereldkampioen) allemaal aanwezig. Met de eerste van deze drie had ik het geluk om mijn eerste potje showdown te mogen spelen.

Benieuwd hoe zo’n showdown-wedstrijd eruit ziet? Kijk dan hier.

You may be interested

Extra beveiliging op Prinsjesdag; merkbaar?
Nieuws
25 views
Nieuws
25 views

Extra beveiliging op Prinsjesdag; merkbaar?

Tesla van den Berg - September 19, 2017

Vandaag is het Prinsjesdag. Vanwege de aanslagen op grote Europese steden de laatste jaren zijn er in Den Haag voorzorgsmaatregelen…

AUDIO: Drie keer scheepsrecht voor Tilburg Trappers?
Sport
16 views
Sport
16 views

AUDIO: Drie keer scheepsrecht voor Tilburg Trappers?

Megan Hanegraaf - September 19, 2017

Twee keer kampioen worden, maar niet mogen promoveren: Dat is wat gebeurde bij de ijshockeyploeg de Tilburg Trappers in de…

Life&Style
20 views

Onbekende dj’s krijgen podium in Tilburg

Willemijn Schilten - September 19, 2017

Het feest Kweektuin is letterlijk een kweektuin: onbekende dj's krijgen hier de kans om te draaien in het Tilburgse Bank15.…