‘Showdown is meer dan alleen een sport’

February 12, 2017
49 Views

Showdown. Voor velen niet bepaald een bekende sport, toch is het een internationale sport met EK’s, NK’s, WK’s, noem maar op. Showdown kun je het beste zien als een sport die lijkt op airhockey, alleen dan met een balletje in plaats van een puck. Ook een leuk detail; om het op professioneel niveau te mogen spelen, moet je blind of heel erg slechtziend zijn.

De sport ziet er behoorlijk simpel uit, maar is het absoluut niet. Met een tafel van 3,66 meter lang en 1,22 meter breed oogt het al als meer dan glorificeerd airhockeyen. Dat de sport niet bekend is, merken de organisatoren van competities heel erg, aldus Jack van Oosterhout, voormalig wereldkampioen en organisator van de afgelopen competitie: “Er is gewoon een groot tekort aan scheidsrechters. En dat is jammer, want scheidsrechter zijn is meer dan alleen een sport, het is ook nog heel gezellig,  en je kunt er makkelijk een paar nieuwe vriendschappen mee smeden.”

Piet Noorlander, opleider van showdown scheidsrechters, beaamt: “Landelijk gezien komen we minimaal vijf scheidsrechters tekort. Je hebt allemaal klassen in scheidsrechters, en helaas is het wel eens voorgekomen dat we lagere klasse scheidsrechters hebben moeten inzetten voor hogere klasse wedstrijden. Dat is natuurlijk voor niemand fijn.” Bij de competitie van afgelopen zondag waren er 8 scheidsrechters, die samen zes tafels moesten bijhouden. Volgens Jack zorgt dat voor een logistieke puzzel.

Vandaag waren aanstormende talenten zoals Twan Kruis en talenten die zich al bewezen hebben zoals Ieke Wiersma (voormalig wereldkampioen) en Leander Sachs (huidig wereldkampioen) allemaal aanwezig. Met de eerste van deze drie had ik het geluk om mijn eerste potje showdown te mogen spelen.

Benieuwd hoe zo’n showdown-wedstrijd eruit ziet? Kijk dan hier.

You may be interested

De FHJ opent de deuren
Nieuws
257 views
Nieuws
257 views

De FHJ opent de deuren

Open Dag - November 18, 2017

De rode loper is uitgerold. Fontys Hogeschool Journalistiek opent dit schooljaar voor het eerst de deuren voor nieuw potentieel journalistiek…

Centro estalli: een binnenplein vol met verhalen
Internationaal
9 views
Internationaal
9 views

Centro estalli: een binnenplein vol met verhalen

Bas Booij - November 19, 2017

In het midden van Palermo, tussen alle drukte, ligt een binnenpleintje waar genoten wordt van de zon, verhalen worden gedeeld,…

What if: things change
Internationaal
12 views
Internationaal
12 views

What if: things change

Charlotte Hamilton - November 19, 2017

Veel mensen kunnen zich weinig voorstellen wat er precies gaat veranderen als Groot-Brittanië uit de EU stapt. Het voelt ver van…

What if: the tourism in Edinburgh collapses?
Internationaal
26 views
Internationaal
26 views

What if: the tourism in Edinburgh collapses?

Merijn Metsemakers - November 19, 2017

Edinburgh, een stad waarin toerisme essentieel is. De economie haalt jaarlijks een inkomen van 1.4 miljard pond uit deze sector.…