Elke tweede dinsdag van de maand organiseert het Natlab in Eindhoven een talkshow over literatuur. Op Valentijnsdag waren schrijvers David Pefko, Rob Kamphues (ook bekend als presentator van NPO-programma De Reünie) en Tim Hofman. Laatstgenoemde is vooral bekend om zijn werkzaamheden bij BNN en als winnaar van Wie is de Mol?, maar hij maakte onlangs zijn debuut met de gedichtenbundel Gedichten van de broer van Roos. In het boek zijn in totaal 87 gedichten te vinden, voornamelijk gebaseerd op Hofmans leven. Zo kende hij bijvoorbeeld in het verleden tijden van depressie en ook het overlijden van zijn vader kwam als donderslag bij heldere hemel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tim Hofman en boeken

In het audiofragment vertelt Hofman (28) over zijn bundel en ook zijn literaire verleden komt aan bod.

Bibliotheken

Dat het aantal lezende jongeren afneemt, is evident. Door de jaren heen hebben veel openbare bibliotheken wegens de digitalisering de deuren moeten sluiten. Het Centraal Bureau Statistiek vond uit dat in 2005 nog 341 openbare bibliotheken waren (provinciale zijn niet meegeteld), terwijl er tien jaar later nog slechts 156 waren. Vooral in de periode 2005-2010 vond er een forse daling plaats, wat uiteraard ook te maken had met de economische crisis die in 2008 toesloeg in Nederland. Zodoende zijn er veel bibliotheken wegbezuinigd. Alle aantallen over deze periode zijn te vinden in de tool hieronder.