Hoe houd je je konijn gelukkig?

April 20, 2017
23 Views

De oortjes omhoog, springend door de lucht, knagend op een wortel. Dat is hoe we een konijn graag zien. Volgens de NOS zijn echter tienduizenden van de 1,2 miljoen huiskonijnen in het land doodongelukkig. Veel mensen onderschatten wat een konijn nodig heeft om écht gelukkig te zijn.

“Er zijn een aantal dingen erg belangrijk”, weet dierenarts Ian van Alphen. “Om te beginnen goede voeding natuurlijk, om ze überhaupt gezond en daarmee gelukkig te houden. Een konijn heeft hooi en groenten nodig, dat is voldoende.” Daarnaast hebben de beestjes natuurlijk ook veel bewegingsvrijheid nodig. “Het liefst buiten op gras, maar binnen in de woonkamer kan ook. Als ze maar genoeg ruimte nodig hebben om rond te snuffelen.”

‘Een konijn heeft een maatje nodig’
Dat het knaagdiertje voldoende ruimte nodig heeft lijkt vanzelfsprekend, maar in de praktijk komt het er niet altijd van. Dat zegt ook dierentrainer Bernice Muntz. “Je hebt niet alleen een kooi, maar ook een ren nodig van zo’n vier vierkante meter. En dat hebben veel mensen niet.”

Misschien nog wel het belangrijkste voor een konijn is een maatje. “Veel mensen denken dat het konijn aan de liefde van het baasje genoeg heeft. Ik ga niet 24/7 tegen m’n konijn aanliggen, over het algemeen. Een mens kan gewoon niet voor een ander konijn spelen.” Van Alphen voegt toe: “Mensen die eerst een konijn alleen hebben gehouden en er daarna een maatje bij hebben gezet, die zien ook echt verschil. Niet alleen aan het gedrag, maar ook hoe ze omgaan met mensen.” Alle voeding en ruimte daargelaten, om het dier zo gelukkig mogelijk te maken kun je het natuurlijk zo vaak mogelijk knuffelen. Toch? Fout. “Je moet ze zo min mogelijk oppakken. Knuffelen kan, maar let goed op hoe je dat aanpakt. Het dier moet eigenlijk naar je toekomen”, volgens Van Alphen.

Maatregelen
De Partij voor de Dieren mengt zich ook in de kwestie en gaat nog verder in het verbeteren van het welzijn. De partij komt met strenge maatregelen. Volgens hen moet het alleen huisvesten van konijnen worden verboden. Kamerlid Frank Wassenberg: “Om impulsaankopen te verkopen zou ook de verkoop via markten, tuincentra of via het internet moeten worden verboden.”

Opvang Franky

Ook Liesbeth van Konijnenopvang Franky in Eindhoven vindt dat de online verkoop van konijnen aan banden gelegd moet worden. Liesbeth vangt al jaren konijnen op die gedumpt zijn omdat de eigenaar van het beest af wil. Zij ziet het probleem groeien.

Video gemaakt door Sven Trommelen

Aantal gedumpte konijnen enorm from De Nieuwsredactie on Vimeo.

 

You may be interested

‘Hudson’s Bay gaat het wel maken’
Life&Style
11 views
Life&Style
11 views

‘Hudson’s Bay gaat het wel maken’

Joep Oerlemans - September 21, 2017

De Canadese warenhuisketen Hudson’s Bay duikt op steeds meer plekken in Nederland op.Het warenhuis vestigt zich voornamelijk in de oude…

AUDIO: Bizarre nieuwe sushi-trend!
Life&Style
14 views
Life&Style
14 views

AUDIO: Bizarre nieuwe sushi-trend!

Luca de Louw - September 21, 2017

Er is een bizarre sushi trend overgewaaid vanuit Japan. De Nieuwsredactie sprak hierover met de man die zich de beste amateur…

“Je kunt eigenlijk met hardlopen niet heel veel fout doen”
Sport
14 views
Sport
14 views

“Je kunt eigenlijk met hardlopen niet heel veel fout doen”

RikvanVegchel - September 21, 2017

Op dinsdag 19 september verklaarde sportarts Steef Bredeweg tegenover het Dagblad van het Noorden dat '98% van het advies over…