Pinkpop-veteraan gaat al 38 jaar

May 18, 2017
27 Views

Pinkpop is jarig. Precies 47 jaar geleden was de eerste editie van het festival in Landgraaf. Inmiddels is Pinkpop het langstlopende popfestival ter wereld.

Wim Dohmen gaat al 38 jaar naar het festival in Limburg. Je zou hem gerust een Pinkpop-veteraan kunnen noemen. “Pinkpop is vaste prik. In 1979 ging ik voor het eerst. Sindsdien ben ik eraan verslaafd. De sfeer is altijd heerlijk ongedwongen. Ik heb er bijvoorbeeld nog nooit ruzie gezien. Het is drie dagen genieten met een grote variatie in muziek. Ik ben sowieso muziekliefhebber, vooral hardrock. Maar ik geniet ook van Guus Meeuwis of Justin Bieber.”

Kaarten over

De zaterdag is inmiddels helemaal uitverkocht, maar de kaartverkoop op de zondag en maandag blijven nog achter. In totaal zijn nu ongeveer 86.000 van de 130.000 kaarten verkocht, zegt festivalbaas Jan Smeets tegen De Limburger. Vooral voor de zondag en maandag zijn nog 12.000 tot 13.000 kaarten beschikbaar.

Tekst loopt door onder de line up

Verandering

In die bijna 40 jaar is er wel wat veranderd aan het festival, vindt Dohmen. “Het is een aantal jaar wat commerciëler geweest, de laatste jaren vooral. Ik denk dat Jan Smeets goed heeft gekeken wat er op dat moment speelt. Hij kijkt naar de populaire artiesten van dit moment. Dat zie je nu met Justin Bieber. Voor mij is dat niet per se negatief. Maar ik snap ergens ook dat andere vaste Pinkpop-gangers zeggen ‘Pinkpop is Pinkpop niet meer’” Op Facebook waren de reacties op de komst van Bieber wisselend.Dohmen vindt de komst van Bieber geen probleem. “Ik geniet van de sfeer. Drie dagen met vrienden op het grasveld liggen en een biertje drinken. Ik heb liever de Foo Fighters maar ik ga Jan Smeets niet afkraken omdat hij dit jaar Justin Bieber heeft.” Pinkpop heeft deze nieuwe artiesten ook nodig om een nieuwe generatie festivalgangers aan te trekken, denkt Dohmen.

Mooie herinneringen

Hoe lang Dohmen zelf nog gaat, weet hij nog niet. “Zo lang ik het volhoud. Er kan gerust nog 10 of 15 jaar bijkomen. Ik zie wel eens mensen van een jaar of 70 op Pinkpop. Ik ben nu 56, dus ja”, vertelt hij lachend.

Hij heeft er mooie herinneringen aan overgehouden. “Toen mijn dochter 11 jaar was, is zij voor het eerst mee naar Pinkpop gegaan voor de Sugarbabes. Ze heeft bijna het hele optreden op mijn schouder gezeten, daar heb ik een week last van gehad, haha. Ik heb artiesten gezien als The Police en RUSH.” Als Dohmen een top drie mag samenstellen van de mooiste optredens op Pinkpop, zag die er zo uit:

Top 3

#1 Krezip besluit in 2009 te stoppen. Ze staan naast de HMH ook nog één keer op Pinkpop. Dit is het laatste liedje dat ze daar spelen.

#2 Wim Dohmen wil al heel lang naar Coldplay toe, maar kan geen kaartjes krijgen. Gelukkig komen ze in 2011 naar Pinkpop toe.

#3 Vorig jaar stond oud-Beatle Paul McCartney op het podium. Voor Dohmen een optreden die zeker in zijn top 3 moet.

Image Credits: Andre Vehring | Wikimedia.

You may be interested

Extra beveiliging op Prinsjesdag; merkbaar?
Nieuws
26 views
Nieuws
26 views

Extra beveiliging op Prinsjesdag; merkbaar?

Tesla van den Berg - September 19, 2017

Vandaag is het Prinsjesdag. Vanwege de aanslagen op grote Europese steden de laatste jaren zijn er in Den Haag voorzorgsmaatregelen…

AUDIO: Drie keer scheepsrecht voor Tilburg Trappers?
Sport
16 views
Sport
16 views

AUDIO: Drie keer scheepsrecht voor Tilburg Trappers?

Megan Hanegraaf - September 19, 2017

Twee keer kampioen worden, maar niet mogen promoveren: Dat is wat gebeurde bij de ijshockeyploeg de Tilburg Trappers in de…

Life&Style
20 views

Onbekende dj’s krijgen podium in Tilburg

Willemijn Schilten - September 19, 2017

Het feest Kweektuin is letterlijk een kweektuin: onbekende dj's krijgen hier de kans om te draaien in het Tilburgse Bank15.…