Voor de tweede keer vindt de Samenloop voor Hoop plaats in het Brabantse Reusel. 600 deelnemers lopen in teams 24 uur lang een wandelestafette om geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding. “Op deze manier kan ik iets doen.’’

Amy Winehouse’s Valerie klinkt uit de speakers en de geuren van versgebakken wafels, patatjes speciaal en aspergesoep komen je tegemoet. Er staan masseuses klaar om je tegen een kleine vergoeding te masseren en kinderen kunnen hun gezichten in bonte kleuren laten schminken. De lopers op de baan, de verkopers achter de kraampjes en de crew zijn druk in gesprek, lachen, of genieten gewoon rustig van de zon. Het logo van KWF kankerbestrijding, dat overal zichtbaar is, verraadt echter dat kanker het thema is dat de 600 deelnemers verbindt.

Eén van de lopers is de 21 jarige Pabo-studente Lobke Sanders. Ze loopt samen met haar familie. “Mijn oma heeft kanker gehad. Ze is inmiddels geopereerd en zo goed als genezen’’, vertelt ze met een glimlach. “Ik loop mee omdat ik op deze manier iets kan doen, mijn steentje bij kan dragen.”

Van de VS naar Reusel

Samenloop voor Hoop is een concept dat over is gekomen uit de Verenigde Staten. Daar wordt het al sinds 1985 georganiseerd. Inmiddels is de wandelestafette het grootste fondsverwervingsevenement voor kankerbestrijding: jaarlijks worden er wereldwijd meer dan 6.000 estafettes georganiseerd. Tegelijkertijd met de wandelmarathon in Reusel lopen er ook mensen in Berlicum, Dronten en Zoetermeer. In juni zijn onder andere Nijmegen, Roermond, Beverwijk en Heesch aan de beurt.

Yvonne van Mook (foto: links) nam drie jaar geleden het initiatief om de Samenloop voor Hoop naar Reusel te brengen. In 2013 kreeg haar moeder kanker. “Mijn zus en ik wilden er iets positiefs mee doen. Mensen van KWF Kankerbestrijding kwamen bij ons langs, we trommelden wat vriendinnen op (waaronder Sandy, foto: rechts) en toen werd besloten om de Samenloop voor Hoop ook hier te organiseren”, aldus Yvonne. De eerste editie, drie jaar geleden, maakte haar moeder nog mee. Ze was toen het middelpunt van de belangstelling. “Geweldig, vond ze het. Ze heeft zelf nog een hoop geld ingezameld. Hoewel het toen al heel slecht met haar ging, had ze geregeld dat de hele organisatie een roos van haar kreeg. Ze was heel trots.’’

Dit jaar is Yvonne’s moeder er niet meer bij. Ze overleed drie maanden na de eerste Samenloop voor Hoop in Reusel. Toch wist Yvonne gelijk dat ze het evenement nog eens wilde organiseren. “De belangrijkste reden daarvoor is de saamhorigheid die we voelden. Iedereen die er bij was zei: ‘we waren met zijn allen één, je doet het echt samen.’ Mensen hebben het nog over ‘vorig jaar’, terwijl het al drie jaar geleden is. Dat is een teken dat het nog heel vers in het geheugen zit. Dat willen we dit jaar weer bereiken.’’

Vanmiddag om 13.45 begint de slotceremonie. De deelnemers lopen dan hun laatste ronde, waarna bekend wordt gemaakt hoeveel geld Reusel dit jaar heeft opgehaald.