Uitdoelpunten tellen voor twee: ouderwets?

May 23, 2017
13 Views

De finales van de play-offs staan aanstaande donderdag en zondag op het programma. AZ en FC Utrecht spelen voor een plek in de Europa League; NAC, NEC, MVV en Roda JC strijden om het eredivisieschap. Door een regel uit de jaren 60 kunnen uitdoelpunten in die wedstrijden een belangrijke rol spelen.

Het is 18 mei, NAC speelt uit tegen FC Volendam in de halve finale van de play-offs. Volendam heeft vlak voor tijd een achterstand omgebogen naar een voorsprong van 2-1. Dan scoort clubtopscorer Cyriel Dessers in de laatste minuut toch nog de gelijkmaker: 2-2. En dat wordt gevierd in Breda; de uitdoelpunten zijn binnen. Dat de overwinning werd weggegeven, maakt even niet uit.

Het komt allemaal door een controversiële regel die geldt in veel Europese voetbaltoernooien, waaronder de Europa en Champions League. Om uitspelende teams meer aanvallend te laten spelen, werden uitdoelpunten voortaan twee keer geteld. Er was bij een gelijkspel ook minder vaak een verlenging of derde beslissende wedstrijd nodig. Verschillende voetbaltrainers en de wereldvoetbalbond FIFA willen nu van de regel af.

De regel is volgens Arsenal-trainer Arsène Wenger zelfs ‘ouderwets’: “Voetbal is heel erg veranderd.” Deze veranderingen werden in 2014 al op een FIFA-bijeenkomst besproken, onder leiding van oud-voetbaltrainer Alex Ferguson. Voetbalteams winnen volgens critici steeds vaker op vreemde bodem. Ook zou de uitspelende ploeg meer verdedigen. “Toen ik nog trainer was, wilde ik in eigen huis per se geen treffer tegen krijgen”, gaf Ferguson na de vergadering toe.

Ook oud-topscheidsrechter Mario van der Ende is kritisch, en legt uit waarom.

Image Credits: Danilo Borges.

You may be interested

‘Hudson’s Bay gaat het wel maken’
Life&Style
11 views
Life&Style
11 views

‘Hudson’s Bay gaat het wel maken’

Joep Oerlemans - September 21, 2017

De Canadese warenhuisketen Hudson’s Bay duikt op steeds meer plekken in Nederland op.Het warenhuis vestigt zich voornamelijk in de oude…

AUDIO: Bizarre nieuwe sushi-trend!
Life&Style
14 views
Life&Style
14 views

AUDIO: Bizarre nieuwe sushi-trend!

Luca de Louw - September 21, 2017

Er is een bizarre sushi trend overgewaaid vanuit Japan. De Nieuwsredactie sprak hierover met de man die zich de beste amateur…

“Je kunt eigenlijk met hardlopen niet heel veel fout doen”
Sport
14 views
Sport
14 views

“Je kunt eigenlijk met hardlopen niet heel veel fout doen”

RikvanVegchel - September 21, 2017

Op dinsdag 19 september verklaarde sportarts Steef Bredeweg tegenover het Dagblad van het Noorden dat '98% van het advies over…