Vertraging bij NS, eigen schuld?

Vaak aan het klagen over al die vertraging door storingen bij de NS? Let op, het grootste deel van de treinvertragingen wordt veroorzaakt door roekeloos gedrag rondom het spoor, vandalisme en bommeldingen. Dat blijkt uit cijfers die ProRail heeft gepubliceerd.

“Storingen zijn er natuurlijk ook”, ligt Jaap Eikelboom toe, woordvoerder van ProRail. “Maar de invloed van mensen buiten de trein wordt gewoon steeds groter.” De cijfers komen van de Meldkamer Spoor in Utrecht. De Meldkamer waakt landelijk over de veiligheid op het spoor.

“Veel mensen begrijpen de gevaren gewoon niet”, legt Eikelboom uit. “Ze onderschatten het. Een trein gaat vaak 140 kilometer per uur en toch gaan kinderen bij het spoor spelen. Dit doen ze naast een snelweg toch ook niet?”

Mensen die zich op en rondom het spoor begeven zorgen voor het grootste deel van de vertragingen. Daarnaast noemt ProRail ook nog vandalisme en bommeldingen. “Maar ook dieren zijn externe factoren die hieraan bijdragen”, zegt Eikelboom.

De groep die ‘gek doet bij het spoor’ is natuurlijk kleiner dan de groep die zich wel gedraagt. Eikelboom: “Maar het is juist net die kleine groep die moeilijk te bereiken is.”

Maatregelen
Probeert ProRail dit wel? Het antwoord daarop is volgens Eikelboom: ja. “We doen al meerdere dingen om te zorgen voor meer bewustzijn. Deze cijfers in de media brengen is bijvoorbeeld een van die dingen. Ook geven we voorlichtingen over de risico’s, houden we veiligheidscampagnes en hangen er op veel plekken camera’s om alles in de gaten te houden.”

Nog niet overal is het spoor voorzien van camera’s. In Nederland ligt namelijk wel 7000 kilometer aan rails. “We willen wel zoveel mogelijk doen,” vertelt Eikelboom, “dit is gewoon totaal niet nodig. Roekeloos gedrag brengt jezelf én anderen in gevaar. Dat willen we voorkomen.”

You may be interested

Extra beveiliging op Prinsjesdag; merkbaar?
Nieuws
25 views
Nieuws
25 views

Extra beveiliging op Prinsjesdag; merkbaar?

Tesla van den Berg - September 19, 2017

Vandaag is het Prinsjesdag. Vanwege de aanslagen op grote Europese steden de laatste jaren zijn er in Den Haag voorzorgsmaatregelen…

AUDIO: Drie keer scheepsrecht voor Tilburg Trappers?
Sport
16 views
Sport
16 views

AUDIO: Drie keer scheepsrecht voor Tilburg Trappers?

Megan Hanegraaf - September 19, 2017

Twee keer kampioen worden, maar niet mogen promoveren: Dat is wat gebeurde bij de ijshockeyploeg de Tilburg Trappers in de…

Life&Style
20 views

Onbekende dj’s krijgen podium in Tilburg

Willemijn Schilten - September 19, 2017

Het feest Kweektuin is letterlijk een kweektuin: onbekende dj's krijgen hier de kans om te draaien in het Tilburgse Bank15.…