Voor ieder wat wils op tattoobeurs in Breda

May 26, 2017
122 Views

Het logo van Feyenoord, de naam van je huisdier of een kleurrijk kunstwerk; niks is tegenwoordig te gek voor een tatoeage. Voor de echte tattooliefhebber was de Needle Art Tattoo Convention op 20 en 21 mei de uitgelezen kans om een nieuw plaatje op het lichaam te vereeuwigen.

Met als nieuwe locatie de grote hal van Breepark in Breda pakte de internationale tattoobeurs het dit jaar grootser aan dan eerdere jaren. Waar er normaal zo’n tachtig tattoostands staan, zijn het er dit jaar honderdzestig.

Met al die verschillende stands is de keuze aan tatoeëerders groot. Marilyn Gelens heeft plaatsgenomen in de stoel van Tattoo Kaatje. Ze kijkt naar de zoemende naald met inkt die langzaam over haar linkerarm beweegt. “Ik krijg een mooie roos met een mandala gezet. In het roze”, vertelt ze.

Marilyn Gelens laat een tattoo zetten bij Tattoo Kaatje.

Het is niet haar eerste, maar ook zeker niet haar laatste tattoo, weet Gelens nu al. “Als je er eenmaal aan begint, dan stop je niet meer. Steeds weer zie ik iets waarvan ik denk, oh, dat wil ik ook! Uiteindelijk wil ik mijn linkerarm helemaal vol in dezelfde stijl.”

Kunst
Niet alle bezoekers komen voor een permanente inkttekening. Dat geldt ook voor ook Hella Timmermans. Ze bezoekt de beurs samen met haar partner en neefjes. Puur om te kijken. “Ik kom hier voor de uitzonderingen, voor de tattoo als kunstvorm. Niet voor de standaard dingen die je op straat ziet”, zegt Timmermans.

“Ik heb zelf ook één tattoo, maar wel een mislukte”, wijst ze naar haar enkel. “Die heb ik laten zetten op mijn achttiende, een dolfijntje met een maan. Maar inmiddels lijken ze meer op een haring en een banaan!”

Hella Timmermans kijkt met haar familie naar het plaatsen van een tattoo.

Stiekem denkt Timmermans er toch aan om in de toekomst een tweede tattoo te zetten. “Van die honingraten vind ik mooi. Wie weet neem ik die ooit nog.”

Tijdelijk
Voor de twijfelaar of de minderjarige zijn er de de stands met tijdelijke tattoos. Bijvoorbeeld voor de 17-jarige Iris Witteveen. “Ik ben nog te jong voor een echte tattoo. En ik denk ook dat mijn ouders er niet blij mee zouden zijn”, lacht ze.

De 17-jarige Iris Witteveen is nog te jong voor een echte tatoeage.

Voor nu laat ze een zwerm kleine vlindertjes op haar linkerarm zetten. “Ik vind het heel belangrijk dat een tattoo persoonlijk is”, legt ze uit. “Deze vlindertjes staan symbool voor jezelf ontpoppen en ook voor mijn overleden opa.” Dezelfde afbeelding zou ze later graag in haar nek zetten, maar ze twijfelt nog. “Ik wil er wel zeker over zijn.”

En al had Witteveen het zeker geweten, ze had de tattoo niet mogen zetten. De Nederlandse wet zegt dan wel dat je met toestemming van je ouders vanaf je twaalfde een tattoo mag, maar daar gaat de beurs niet in mee. “Een tattoo is iets voor volwassenen, niet voor kinderen”, zegt organisator Brian Heijboer. “Je kunt niet op jonge leeftijd een keuze maken voor de rest van je leven. Het is iets permanents.” Onder de 18 jaar een tatoeage laten zetten is volgens hem dan ook onmogelijk op de beurs. “Bij twijfel moeten jongeren hun id-kaart laten zien.”

Groeien
Heijboer is tevreden over het verloop van de achttiende editie van de beurs. De aanwezigheid van het grotere aantal internationale tattooartiesten uit Europa, Noord-Amerika en Australië en de verdubbeling van het aantal stands smaakt voor hem naar meer. “In deze hal kunnen we echt groeien”, zegt hij. “We hebben nu nog maar de helft van de hal in gebruik, dus we zouden volgend jaar weer uit kunnen breiden. Misschien wel met een tentoonstelling van Amerikaanse auto’s. Bezoekers vinden het altijd leuk om zoiets te zien.”

Image Credits: Marieke Kesteloo, Marieke Kesteloo , Marieke Kesteloo.

You may be interested

De FHJ opent de deuren
Nieuws
257 views
Nieuws
257 views

De FHJ opent de deuren

Open Dag - November 18, 2017

De rode loper is uitgerold. Fontys Hogeschool Journalistiek opent dit schooljaar voor het eerst de deuren voor nieuw potentieel journalistiek…

Centro estalli: een binnenplein vol met verhalen
Internationaal
9 views
Internationaal
9 views

Centro estalli: een binnenplein vol met verhalen

Bas Booij - November 19, 2017

In het midden van Palermo, tussen alle drukte, ligt een binnenpleintje waar genoten wordt van de zon, verhalen worden gedeeld,…

What if: things change
Internationaal
12 views
Internationaal
12 views

What if: things change

Charlotte Hamilton - November 19, 2017

Veel mensen kunnen zich weinig voorstellen wat er precies gaat veranderen als Groot-Brittanië uit de EU stapt. Het voelt ver van…

What if: the tourism in Edinburgh collapses?
Internationaal
26 views
Internationaal
26 views

What if: the tourism in Edinburgh collapses?

Merijn Metsemakers - November 19, 2017

Edinburgh, een stad waarin toerisme essentieel is. De economie haalt jaarlijks een inkomen van 1.4 miljard pond uit deze sector.…