Voetjes over de rand en gaan: 150 meter abseilen voor het Spierfonds (foto’s)

May 29, 2017
60 Views

Toevallig voorbij de Westpoint in Tilburg gereden en iemand aan een touw naar beneden zien klimmen woensdagmiddag? Dat kan!

Het initiatief komt van Corne van den Burg en zijn vrouw Elly. Acht abseilers, onder wie Elly, gingen naar beneden om geld op het halen voor het Beatrix Spierfonds. Allemaal met een eigen verhaal. Onder begeleiding van het Tilburgse Klimcentrum Neoliet klom Elly rond één uur ‘s middags als eerste omlaag.

  • Dit is Elly van den Burg. Zij is de eerste abseiler die vandaag naar beneden gaat. Elly heeft de spierziekte Bethlem, zoals veel familieleden van haar ook hadden. “Mijn broer zegt altijd: jij wordt ook maar 65. Ik zeg tegen hem dat ik ouder word, maar ik ben 61 en hou nu toch de tijd in de gaten. Ik heb een bucketlist, abseilen staat daarop. Ik wil het dan gelijk koppelen aan het Beatrix Spierfonds. Omdat mijn ziekte een vrij onbekende spierziekte is, wordt er weinig onderzoek naar gedaan. Dit geld kunnen ze goed gebruiken.”
  • Elly wordt goed gezekerd door klimmers van het Tilburgse klimcentrum Neoliet. Rick Verlaan, manager van Neoliet: “In het klimcentrum zelf hebben we al geoefend met iedereen. Als ze het daar konden, mochten ze het ook hier doen. Iedereen kon het, dus dat moet lukken!”
  • De eerste afdaling gaat beginnen. Iemand van het klimcentrum gaat samen met Elly naar beneden.
  • “Het randje vind ik het moeilijkst. Het is vrij breed en je moet ook nog een draai maken. Maar ik kom er wel. Ze helpen me, dus het komt goed!”
  • Elly is over de rand. Nu naar beneden kijken is niet slim als je last hebt van hoogtevrees. De Westpoint is 150 meter hoog. Elly heeft nog een lange weg te gaan.
  • Halverwege stopt de instructeur Elly even. “En nu even om je heen kijken!”, zegt hij. Boven kijken bewoners van de Westpoint uit het raam, beneden staat ook publiek. Recht vooruit is een uitzicht over de hele stad.
  • Vrienden en familie, maar ook buitenstaanders kijken vanaf de parkeerplaats toe. “Ik zou het nooit durven...” en “Tof hoor!” klinkt vanuit het publiek.
  • Het gebouw heeft 43 verdiepingen. Elly is al over de helft.
  • Het publiek juicht als Elly beneden komt. Ze heeft het sneller gedaan dan ze van tevoren gedacht had.
  • In totaal is er 2400 euro opgehaald voor onderzoek naar spierziekten. Een bedrag dat het Beatrix Spierfonds goed kan gebruiken.

You may be interested

Medicinale ket voor Jan met de pet
Uncategorized
38 views
Uncategorized
38 views

Medicinale ket voor Jan met de pet

Tijn Swinkels - November 17, 2017

De geschiedenis van de drugs Hoelang men al drugs als medicijn gebruikt, weten we niet precies. De eerste puur chemische…

Nog steeds een taboe op vrouwen in de Katholieke kerk
Nieuws
51 views
Nieuws
51 views

Nog steeds een taboe op vrouwen in de Katholieke kerk

Tesla van den Berg - November 17, 2017

Door: Tesla van den Berg en Silke Nissingh De man werkt en de vrouw zorgt thuis voor de kinderen; dit…

Burn-out: waarom lopen studenten een verhoogd risico?
Nieuws
31 views
Nieuws
31 views

Burn-out: waarom lopen studenten een verhoogd risico?

RikvanVegchel - November 17, 2017

Werkdruk, stress, financiële onzekerheid en de constante afleiding van de smartphone. Voor studenten wordt het er niet makkelijker voor en…