Voetjes over de rand en gaan: 150 meter abseilen voor het Spierfonds (foto’s)

May 29, 2017
27 Views

Toevallig voorbij de Westpoint in Tilburg gereden en iemand aan een touw naar beneden zien klimmen woensdagmiddag? Dat kan!

Het initiatief komt van Corne van den Burg en zijn vrouw Elly. Acht abseilers, onder wie Elly, gingen naar beneden om geld op het halen voor het Beatrix Spierfonds. Allemaal met een eigen verhaal. Onder begeleiding van het Tilburgse Klimcentrum Neoliet klom Elly rond één uur ‘s middags als eerste omlaag.

  • Dit is Elly van den Burg. Zij is de eerste abseiler die vandaag naar beneden gaat. Elly heeft de spierziekte Bethlem, zoals veel familieleden van haar ook hadden. “Mijn broer zegt altijd: jij wordt ook maar 65. Ik zeg tegen hem dat ik ouder word, maar ik ben 61 en hou nu toch de tijd in de gaten. Ik heb een bucketlist, abseilen staat daarop. Ik wil het dan gelijk koppelen aan het Beatrix Spierfonds. Omdat mijn ziekte een vrij onbekende spierziekte is, wordt er weinig onderzoek naar gedaan. Dit geld kunnen ze goed gebruiken.”
  • Elly wordt goed gezekerd door klimmers van het Tilburgse klimcentrum Neoliet. Rick Verlaan, manager van Neoliet: “In het klimcentrum zelf hebben we al geoefend met iedereen. Als ze het daar konden, mochten ze het ook hier doen. Iedereen kon het, dus dat moet lukken!”
  • De eerste afdaling gaat beginnen. Iemand van het klimcentrum gaat samen met Elly naar beneden.
  • “Het randje vind ik het moeilijkst. Het is vrij breed en je moet ook nog een draai maken. Maar ik kom er wel. Ze helpen me, dus het komt goed!”
  • Elly is over de rand. Nu naar beneden kijken is niet slim als je last hebt van hoogtevrees. De Westpoint is 150 meter hoog. Elly heeft nog een lange weg te gaan.
  • Halverwege stopt de instructeur Elly even. “En nu even om je heen kijken!”, zegt hij. Boven kijken bewoners van de Westpoint uit het raam, beneden staat ook publiek. Recht vooruit is een uitzicht over de hele stad.
  • Vrienden en familie, maar ook buitenstaanders kijken vanaf de parkeerplaats toe. “Ik zou het nooit durven...” en “Tof hoor!” klinkt vanuit het publiek.
  • Het gebouw heeft 43 verdiepingen. Elly is al over de helft.
  • Het publiek juicht als Elly beneden komt. Ze heeft het sneller gedaan dan ze van tevoren gedacht had.
  • In totaal is er 2400 euro opgehaald voor onderzoek naar spierziekten. Een bedrag dat het Beatrix Spierfonds goed kan gebruiken.

You may be interested

VIDEO: ‘Lekker Hema’ nieuw foodconcept
Life&Style
15 views
Life&Style
15 views

VIDEO: ‘Lekker Hema’ nieuw foodconcept

Luca de Louw - September 22, 2017

Donderdag 21 september gooide de Hema in Tilburg haar 'nieuwe' duren open. Het is de eerste in Nederland met een…

Wordt de nieuwe paal hufterproef?
Life&Style
19 views
Life&Style
19 views

Wordt de nieuwe paal hufterproef?

Noortje de Vries - September 22, 2017

Na een avond stappen fiets je naar huis en bots je tegen een fietspaal. Hup, daar is een slag in…

Allemaal de kroeg in
Life&Style
17 views
Life&Style
17 views

Allemaal de kroeg in

Tijn Swinkels - September 22, 2017

De kroegen lopen leeg. Althans, dat zegt een onderzoek dat GfK uitvoerde voor Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Door die leegloop…