Seksueel misbruik van mannen hoger dan verwacht

June 1, 2017
21 Views

Door Daan Princen

In Pretoria, Zuid-Afrika, is een 23-jarige man met drugs geïnjecteerd en voor drie dagen lang verkracht door drie vrouwen. Het gebeurde in een gemeenschappelijke taxi waarin hij gedwongen voorin moest zitten.
Een gebeurtenis zoals deze zorgt, door stereotypen, bij mensen voor verwarring. Verkrachting komt vaak voor. We horen persoonlijke verhalen en het wordt regelmatig aangekaart in het nieuws. Hierin zien we vooral verkrachtingen waarin vrouwen het slachtoffer zijn.

Uit een grote enquête in de Verenigde Staten is duidelijk geworden dat tweederde van de mannelijke bevolking slachtoffer is geworden van seksueel misbruik, met een vrouw als dader.

Hoe zit dit als we gaan kijken in Nederland? Wordt er aandacht geschonken aan mannelijke slachtoffers? Zijn er mannen in Nederland die slachtoffer zijn geweest van verkrachting?

Uit onderzoek blijkt dat zeven procent van de aanklachten tegen seksueel misbruik wordt ingediend door mannen. Dit komt overeen met het stereotype waarin vrijwel alleen vrouwen het slachtoffer zijn van verkrachting. Maar er zijn wel degelijk mannelijke slachtoffers.

Er heerst een sterke taboe onder dit onderwerp, waardoor veel mensen zich schamen om hun persoonlijke ervaring te delen. Doordat mannen worden gezien als de dominante sekse zorgt het ervoor dat ze niet serieus genomen worden wanneer ze overmeesterd worden door de onderliggende partij.

You may be interested

VIDEO: ‘Lekker Hema’ nieuw foodconcept
Life&Style
15 views
Life&Style
15 views

VIDEO: ‘Lekker Hema’ nieuw foodconcept

Luca de Louw - September 22, 2017

Donderdag 21 september gooide de Hema in Tilburg haar 'nieuwe' duren open. Het is de eerste in Nederland met een…

Wordt de nieuwe paal hufterproef?
Life&Style
19 views
Life&Style
19 views

Wordt de nieuwe paal hufterproef?

Noortje de Vries - September 22, 2017

Na een avond stappen fiets je naar huis en bots je tegen een fietspaal. Hup, daar is een slag in…

Allemaal de kroeg in
Life&Style
17 views
Life&Style
17 views

Allemaal de kroeg in

Tijn Swinkels - September 22, 2017

De kroegen lopen leeg. Althans, dat zegt een onderzoek dat GfK uitvoerde voor Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Door die leegloop…