Seksueel misbruik van mannen hoger dan verwacht

June 1, 2017
53 Views

Door Daan Princen

In Pretoria, Zuid-Afrika, is een 23-jarige man met drugs geïnjecteerd en voor drie dagen lang verkracht door drie vrouwen. Het gebeurde in een gemeenschappelijke taxi waarin hij gedwongen voorin moest zitten.
Een gebeurtenis zoals deze zorgt, door stereotypen, bij mensen voor verwarring. Verkrachting komt vaak voor. We horen persoonlijke verhalen en het wordt regelmatig aangekaart in het nieuws. Hierin zien we vooral verkrachtingen waarin vrouwen het slachtoffer zijn.

Uit een grote enquête in de Verenigde Staten is duidelijk geworden dat tweederde van de mannelijke bevolking slachtoffer is geworden van seksueel misbruik, met een vrouw als dader.

Hoe zit dit als we gaan kijken in Nederland? Wordt er aandacht geschonken aan mannelijke slachtoffers? Zijn er mannen in Nederland die slachtoffer zijn geweest van verkrachting?

Uit onderzoek blijkt dat zeven procent van de aanklachten tegen seksueel misbruik wordt ingediend door mannen. Dit komt overeen met het stereotype waarin vrijwel alleen vrouwen het slachtoffer zijn van verkrachting. Maar er zijn wel degelijk mannelijke slachtoffers.

Er heerst een sterke taboe onder dit onderwerp, waardoor veel mensen zich schamen om hun persoonlijke ervaring te delen. Doordat mannen worden gezien als de dominante sekse zorgt het ervoor dat ze niet serieus genomen worden wanneer ze overmeesterd worden door de onderliggende partij.

You may be interested

Medicinale ket voor Jan met de pet
Uncategorized
38 views
Uncategorized
38 views

Medicinale ket voor Jan met de pet

Tijn Swinkels - November 17, 2017

De geschiedenis van de drugs Hoelang men al drugs als medicijn gebruikt, weten we niet precies. De eerste puur chemische…

Nog steeds een taboe op vrouwen in de Katholieke kerk
Nieuws
51 views
Nieuws
51 views

Nog steeds een taboe op vrouwen in de Katholieke kerk

Tesla van den Berg - November 17, 2017

Door: Tesla van den Berg en Silke Nissingh De man werkt en de vrouw zorgt thuis voor de kinderen; dit…

Burn-out: waarom lopen studenten een verhoogd risico?
Nieuws
31 views
Nieuws
31 views

Burn-out: waarom lopen studenten een verhoogd risico?

RikvanVegchel - November 17, 2017

Werkdruk, stress, financiële onzekerheid en de constante afleiding van de smartphone. Voor studenten wordt het er niet makkelijker voor en…