Wegwaaien op een trillende stoel: de nieuwe filmsensatie?

June 2, 2017
24 Views

Alleen popcorn en een groot scherm is niet meer genoeg. Bioscopen moeten met meer komen om op te kunnen boksen tegen bedrijven zoals Netflix. De volgende stap is daarom al gezet en komt eind dit jaar naar Nederland: 4D-bioscopen. Wie weet de toekomst, maar misschien ook wel een brug te ver.

De bijzondere 4D-bioscoop trekt al een tijdje volle zalen in Oslo en Parijs, maar opent nu dus ook zijn deuren in Amsterdam en Rotterdam. Door de deal met het Zuid-Koreaanse bedrijf 4DX kunnen bioscoopbezoekers eind 2017 bepaalde films zien in de vierde dimensie. Naast beeld en geluid wordt tijdens een 4D-film ook geur en het gevoel van weersomstandigheden zoals regen geïmiteerd. Deze filmontwikkeling is eveneens voor een betere beleving.

Het belang van beleving 
“De mensen zijn tegenwoordig zelf erg gewend aan beleving en prikkels”, legt Marieke van Doorn uit. Ze is de eigenaresse van DoornRoos, een ontwerpbureau voor 3D-beleving en merkontwikkeling. Van Doorn begrijpt wel dat films binnenkort ook in 4D te zien zijn.  “Wil je nog kunnen concurreren met de rest van de vrijetijdsindustrie, dan moet je zorgen dat je voor een spectaculaire beleving zorgt. Anders komt niemand er meer op af”, vertelt ze.

‘Een goed verhaal is altijd de onderlegger’ 

Verhaal vs effect 
“Een goed verhaal is altijd de onderlegger,” vult Van Doorn aan. “De beleving is een middel of vorm om een iets te vertellen, maar geen doel.” De speciale effecten zijn dus alleen iets extra’s. De meningen zijn echter toch verdeeld over de vraag of een vierde dimensie echt iets toevoegt.

Niet voor elke doelgroep 
Welke films straks te zien zijn in de nieuwe bioscopen, staat nog niet vast. Toch denkt Marieke van Doorn van het ontwerpbureau DoornRoos dat  4D niet voor elke doelgroep geschikt is. “Dit is echt bedoeld voor mensen die nog spectaculairdere belevingen zoeken, dan wat ze in het dagelijks leven tegenkomen. Dat zijn vaak de jongeren. Ik denk dus niet dat het geschikt is voor ouderen die een klassieke film willen zien”, verwacht Van Doorn.


Lang niet iedereen staat te springen om dit nieuwe concept

De Nieuwsredactie zoekt uit hoe groot de behoefte naar 4D-films is in Tilburg. Met drie bioscopen in de stad is er aanbod genoeg. Eén van deze drie is Cinecitta, een filmhuis dat enkel films in 2D vertoont. Hoe zorgen zij voor de ultieme beleving?

Pandadroom 
Filmliefhebbers die niet kunnen wachten tot eind 2017, kunnen alvast een bezoekje brengen aan de Pandadroom. Een film die al sinds 2002 te zien is in de Efteling. Van Doorn werkte mee aan deze attractie waar tijdens het kijken van een animatiefilm ook wind en regen te voelen is. Van Doorn: “De kinderen moeten daar heel hard lachen en worden aangezet tot actie. Ze grijpen naar vlinders en duiken weg voor de apen. Dat kan zeker een meerwaarde zijn.”

Vlucht van de werkelijkheid 
Maar hoewel 4D een hoop lol veroorzaakt, denkt de eigenaresse van DoornRoos dat er wel een grens aan zit. “Ik hoop dat de nieuwe 4D-films een doel krijgen. Het moet geen vlucht van de werkelijkheid worden naar een illusie die niet bestaat. “

You may be interested

VIDEO: ‘Lekker Hema’ nieuw foodconcept
Life&Style
15 views
Life&Style
15 views

VIDEO: ‘Lekker Hema’ nieuw foodconcept

Luca de Louw - September 22, 2017

Donderdag 21 september gooide de Hema in Tilburg haar 'nieuwe' duren open. Het is de eerste in Nederland met een…

Wordt de nieuwe paal hufterproef?
Life&Style
19 views
Life&Style
19 views

Wordt de nieuwe paal hufterproef?

Noortje de Vries - September 22, 2017

Na een avond stappen fiets je naar huis en bots je tegen een fietspaal. Hup, daar is een slag in…

Allemaal de kroeg in
Life&Style
17 views
Life&Style
17 views

Allemaal de kroeg in

Tijn Swinkels - September 22, 2017

De kroegen lopen leeg. Althans, dat zegt een onderzoek dat GfK uitvoerde voor Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Door die leegloop…