Factcheck: ‘Door rode wijn, koffie en frisdrank verkleuren je tanden’

June 4, 2017
96 Views

Beautyvlogster Laura Ponticorvo drinkt maar twee keer per jaar een glas rode wijn, frisdrank drinkt ze heel soms – met een rietje – en koffie laat ze al heel haar leven staan. Ze is bang dat haar tanden verkleuren als ze deze dranken drinkt. Is haar angst terecht?

Volgens tandartsenpraktijken ontstaan uitwendige verkleuringen van tanden onder meer door kleurstoffen in voedingsmiddelen, zoals in rode wijn. Ook bevat wijn zuren die de tanden aantasten. De zuren in fris-, vruchten- en sportdranken tasten volgens een onderzoek van de universiteit van Adelaide uit 2014 het tandglazuur al binnen 30 seconden aan.

Ook sommige soorten thee bevatten stoffen die uitwendige verkleuring van de tanden veroorzaken. Volgens onderzoekers komt dit waarschijnlijk door de afzetting van tannines op het tandoppervlak.

Conclusie: waar

De claim is waar. Daarbij moet wel worden aangetekend dat niet alleen koffie, frisdrank en rode wijn de boosdoeners zijn, maar dat ook vruchtensappen en thee schadelijk zijn voor tanden.

Image Credits: George Hodan.

You may be interested

Medicinale ket voor Jan met de pet
Uncategorized
38 views
Uncategorized
38 views

Medicinale ket voor Jan met de pet

Tijn Swinkels - November 17, 2017

De geschiedenis van de drugs Hoelang men al drugs als medicijn gebruikt, weten we niet precies. De eerste puur chemische…

Nog steeds een taboe op vrouwen in de Katholieke kerk
Nieuws
51 views
Nieuws
51 views

Nog steeds een taboe op vrouwen in de Katholieke kerk

Tesla van den Berg - November 17, 2017

Door: Tesla van den Berg en Silke Nissingh De man werkt en de vrouw zorgt thuis voor de kinderen; dit…

Burn-out: waarom lopen studenten een verhoogd risico?
Nieuws
31 views
Nieuws
31 views

Burn-out: waarom lopen studenten een verhoogd risico?

RikvanVegchel - November 17, 2017

Werkdruk, stress, financiële onzekerheid en de constante afleiding van de smartphone. Voor studenten wordt het er niet makkelijker voor en…