Dit is hoe hoe veel geluid je mag maken voordat de buren je de wijk uit kicken

September 8, 2017
78 Views

Ieder studentenhuis heeft ze; zeurende buren. Je zit rustig in de tuin met een muziekje, en buur Gerda komt weer klagen over het volume. Maar hoe hard mag je eigenlijk knallen?

 

De wetten en regels blijken heel vaag. Gemeentes hebben allemaal hun eigen grenzen vastgesteld als het gaat om evenementen, horeca en bedrijven. Geluidsoverlast van je buur is hier niet in opgenomen. Vaste regels zijn er dus niet echt. Toch is het geen goed idee om heel je geluidsysteem de tuin in te slepen om de buurt eens wat goede muziek te laten horen. Misschien houden je buren wel veel meer van country dan jouw nederhop hitjes.

Om je op weg te helpen zijn hier wat richtlijnen die landelijk gehanteerd kunnen worden:

Tussen 07:00 en 18:00

De grens ligt tussen de vijftig en de zeventig decibel. Dit betekent dat jouw herrie in de tuin van de buren zo hard mag klinken als de pianokunsten van je huisgenoot.

Tussen 18:00 en 23:00

Het mag nu al wel wat rustiger. Er liggen kinderen op bed en de buren willen toch even het acht uur journaal kunnen kijken. De grens ligt nu tussen de 45 en 65 decibel.

Tussen 23:00 en 7:00

Het is laat. ‘Normale’ mensen slapen nu. Ook al hebben je huisgenoten en jij de wereld om acht uur ’s ochtends al weken niet meer meegemaakt, je buren zijn dan toch echt al lang op weg naar werk. Het liefste hebben ze acht uur slaap op de teller. Je geluid mag nu tussen de veertig en zestig decibel zitten. Let er op dat er nu weinig omgevingsgeluid is, waardoor jouw nachtelijke gesprekken al snel letterlijk te horen zijn in de slaapkamer van de buren.

You may be interested

Extra beveiliging op Prinsjesdag; merkbaar?
Nieuws
26 views
Nieuws
26 views

Extra beveiliging op Prinsjesdag; merkbaar?

Tesla van den Berg - September 19, 2017

Vandaag is het Prinsjesdag. Vanwege de aanslagen op grote Europese steden de laatste jaren zijn er in Den Haag voorzorgsmaatregelen…

AUDIO: Drie keer scheepsrecht voor Tilburg Trappers?
Sport
16 views
Sport
16 views

AUDIO: Drie keer scheepsrecht voor Tilburg Trappers?

Megan Hanegraaf - September 19, 2017

Twee keer kampioen worden, maar niet mogen promoveren: Dat is wat gebeurde bij de ijshockeyploeg de Tilburg Trappers in de…

Life&Style
20 views

Onbekende dj’s krijgen podium in Tilburg

Willemijn Schilten - September 19, 2017

Het feest Kweektuin is letterlijk een kweektuin: onbekende dj's krijgen hier de kans om te draaien in het Tilburgse Bank15.…