”Irma was een heel speciale orkaan”

September 13, 2017
113 Views

Orkaan Irma wordt gezien als één van de zwaarste orkanen van de afgelopen 20 jaar. Ze heeft voor talloze slachtoffers en miljarden euro’s schade gezorgd. Meteorologen noemen Irma zelfs een hele bijzondere orkaan.

Orkanen komen vaak voor, het orkaanseizoen is grofweg van april tot en met december. Dit betekent dat orkanen negen maanden per jaar voorkomen. De meeste orkanen richten echter lang niet zo veel schade aan als bijvoorbeeld Irma.

Bijzonder
”Irma was een hele speciale orkaan, niet per sé in de schade of de slachtoffers, maar wél in tijdsduur. Daarin is ze zelfs de krachtigste aller tijden”, zegt Reinier van den Berg van MeteoGroup. ”Zo’n lange tijd een categorie-5-orkaan zijn zie je echt heel zelden.”

Nederland
Op de vraag of wij nog last krijgt van Irma was Van den Berg duidelijk. ”Nee, ze neemt nu snel in kracht af en zal ergens boven de VS oplossen. Toch gebeurt het wel eens dat we hier een soort na-storm van een orkaan krijgen. Zo’n orkaan buigt dan vanuit de Caraïben rechtsaf richting de Britse Eilanden en daarna richting West-Europa. Dan krijgen we te maken met flinke windstoten. Gelukkig hebben die niet de kracht van Irma.”

Irma was dus bijzonder maar zeker niet uniek. Hieronder een kaart met de 7 meest verwoestende orkanen in het Caribisch gebied, gebaseerd op slachtoffers, schade, windsnelheid en maatschappelijke impact.

You may be interested

Extra beveiliging op Prinsjesdag; merkbaar?
Nieuws
26 views
Nieuws
26 views

Extra beveiliging op Prinsjesdag; merkbaar?

Tesla van den Berg - September 19, 2017

Vandaag is het Prinsjesdag. Vanwege de aanslagen op grote Europese steden de laatste jaren zijn er in Den Haag voorzorgsmaatregelen…

AUDIO: Drie keer scheepsrecht voor Tilburg Trappers?
Sport
16 views
Sport
16 views

AUDIO: Drie keer scheepsrecht voor Tilburg Trappers?

Megan Hanegraaf - September 19, 2017

Twee keer kampioen worden, maar niet mogen promoveren: Dat is wat gebeurde bij de ijshockeyploeg de Tilburg Trappers in de…

Life&Style
20 views

Onbekende dj’s krijgen podium in Tilburg

Willemijn Schilten - September 19, 2017

Het feest Kweektuin is letterlijk een kweektuin: onbekende dj's krijgen hier de kans om te draaien in het Tilburgse Bank15.…