”Irma was een heel speciale orkaan”

September 13, 2017
260 Views

Orkaan Irma wordt gezien als één van de zwaarste orkanen van de afgelopen 20 jaar. Ze heeft voor talloze slachtoffers en miljarden euro’s schade gezorgd. Meteorologen noemen Irma zelfs een hele bijzondere orkaan.

Orkanen komen vaak voor, het orkaanseizoen is grofweg van april tot en met december. Dit betekent dat orkanen negen maanden per jaar voorkomen. De meeste orkanen richten echter lang niet zo veel schade aan als bijvoorbeeld Irma.

Bijzonder
”Irma was een hele speciale orkaan, niet per sé in de schade of de slachtoffers, maar wél in tijdsduur. Daarin is ze zelfs de krachtigste aller tijden”, zegt Reinier van den Berg van MeteoGroup. ”Zo’n lange tijd een categorie-5-orkaan zijn zie je echt heel zelden.”

Nederland
Op de vraag of wij nog last krijgt van Irma was Van den Berg duidelijk. ”Nee, ze neemt nu snel in kracht af en zal ergens boven de VS oplossen. Toch gebeurt het wel eens dat we hier een soort na-storm van een orkaan krijgen. Zo’n orkaan buigt dan vanuit de Caraïben rechtsaf richting de Britse Eilanden en daarna richting West-Europa. Dan krijgen we te maken met flinke windstoten. Gelukkig hebben die niet de kracht van Irma.”

Irma was dus bijzonder maar zeker niet uniek. Hieronder een kaart met de 7 meest verwoestende orkanen in het Caribisch gebied, gebaseerd op slachtoffers, schade, windsnelheid en maatschappelijke impact.

You may be interested

De FHJ opent de deuren
Nieuws
257 views
Nieuws
257 views

De FHJ opent de deuren

Open Dag - November 18, 2017

De rode loper is uitgerold. Fontys Hogeschool Journalistiek opent dit schooljaar voor het eerst de deuren voor nieuw potentieel journalistiek…

Centro estalli: een binnenplein vol met verhalen
Internationaal
9 views
Internationaal
9 views

Centro estalli: een binnenplein vol met verhalen

Bas Booij - November 19, 2017

In het midden van Palermo, tussen alle drukte, ligt een binnenpleintje waar genoten wordt van de zon, verhalen worden gedeeld,…

What if: things change
Internationaal
12 views
Internationaal
12 views

What if: things change

Charlotte Hamilton - November 19, 2017

Veel mensen kunnen zich weinig voorstellen wat er precies gaat veranderen als Groot-Brittanië uit de EU stapt. Het voelt ver van…

What if: the tourism in Edinburgh collapses?
Internationaal
26 views
Internationaal
26 views

What if: the tourism in Edinburgh collapses?

Merijn Metsemakers - November 19, 2017

Edinburgh, een stad waarin toerisme essentieel is. De economie haalt jaarlijks een inkomen van 1.4 miljard pond uit deze sector.…