E-sport is wél topsport

September 13, 2017
379 Views

©mCon eSports

Duizend man zitten met z’n alle in een hal te gamen. Mensen zien dat niet als topsport, maar dat is het wel. Jesse Marijnissen, Benelux kampioen Hearthstone, legt uit wat E-sport is.

Wanneer je rond negen uur de oktoberhallen in Wieze, België, betreed is het bijna muisstil. In de hallen, waar normaal rijen tafels vol met bier staan voor de bierfeesten, staan nu computers met daarachter voornamelijk slapende mensen. In de verte hoor je de euforie van een jongen die waarschijnlijk, na heel de nacht door spelen, zijn spel wint.

Je zal het niet zeggen, maar in deze hal zitten topsporters. Namelijk mensen die op de computer met games als FIFA, Hearthstone, Counterstrike: Global Offensive, League of Legends en Rocket League hun sport beoefenen. Een aantal deelnemers verdient hier zelfs zijn brood mee. Jesse Marijnissen, Benelux kampioen Hearthstone, loopt half slapend voorbij: “Eerst een kop koffie en een sigaret.” Toch wel een raar idee dat een topsporter rookt, zoiets zou Usain Bolt nooit doen.

Is E-sport wel een topsport?

Een makkelijke omschrijving van E-sport is ‘op hoog niveau sporten op de computer.’ Jesse: “Het is hetzelfde als topsport, maar dan minder fysiek en meer mentaal. Je moet namelijk een goede concentratie hebben. Mensen weten meestal niet dat je als E-Sporter tien uur lang op een stoel zit. Het heeft ook veel raakvlakken met professioneel voetbal. Het wordt allebei gespeeld in een stadion, ze worden beiden gesponsord en er komen veel transfers aan de pas.” Het grootste verschil tussen een fysieke topsporter en een gamer, is dat de gamer minder rustmomenten heeft: “Een atleet heeft maar een aantal toernooien in het jaar, bij een E-Sporter ligt het anders. Hij heeft altijd wel een toernooi, bereidt zich dag en nacht voor op competities en wordt vaak uitgenodigd voor events om daar te komen spelen.”

Acceptatie

E-sport wordt tegenwoordig wel gezien als een echte sport, maar vaak kennen mensen het alleen van FIFA. “Ik ben erg blij met de acceptatie van buiten af, maar ze pakken het verkeerd aan”, zegt Jesse. “Voetbalclubs weten vaak niet wat ze moeten doen, zo nam een club laatst een vrouw in hun E-sport team die niet zo goed was in het spel.” Jesse zou het daarom ook helemaal anders aanpakken. “Ik zou sowieso niet beginnen met FIFA. Het spel is namelijk niet zo groot in het buitenland. Valencia CF, een voetbalclub uit Spanje, pakt het heel anders aan en heeft een Hearthstone team waar ze competities mee spelen. Dat is veel slimmer omdat meer landen het spel spelen en er zo een grotere competitie ontstaat.”

Gedurende de dag worden er steeds meer E-Sporters wakker. Sommige zijn namelijk tot diep in de nacht door gegaan omdat de competitiewedstrijden op de meeste diverse tijden worden gespeeld. Jesse heeft echter heel de nacht door kunnen slapen, hij was afgelopen zaterdag in de top-12 geëindigd.

You may be interested

De FHJ opent de deuren
Nieuws
257 views
Nieuws
257 views

De FHJ opent de deuren

Open Dag - November 18, 2017

De rode loper is uitgerold. Fontys Hogeschool Journalistiek opent dit schooljaar voor het eerst de deuren voor nieuw potentieel journalistiek…

Centro estalli: een binnenplein vol met verhalen
Internationaal
9 views
Internationaal
9 views

Centro estalli: een binnenplein vol met verhalen

Bas Booij - November 19, 2017

In het midden van Palermo, tussen alle drukte, ligt een binnenpleintje waar genoten wordt van de zon, verhalen worden gedeeld,…

What if: things change
Internationaal
12 views
Internationaal
12 views

What if: things change

Charlotte Hamilton - November 19, 2017

Veel mensen kunnen zich weinig voorstellen wat er precies gaat veranderen als Groot-Brittanië uit de EU stapt. Het voelt ver van…

What if: the tourism in Edinburgh collapses?
Internationaal
26 views
Internationaal
26 views

What if: the tourism in Edinburgh collapses?

Merijn Metsemakers - November 19, 2017

Edinburgh, een stad waarin toerisme essentieel is. De economie haalt jaarlijks een inkomen van 1.4 miljard pond uit deze sector.…