De wonderen zijn het weer nog niet uit

September 14, 2017
40 Views

De herfst is weer begonnen en de eerste herfststorm is een feit. Bij weerfenomenen denken we vaak aan tornado’s en orkanen, maar er zijn veel meer fenomenen te vinden op aarde, vandaag zetten we er een paar in beeld.

Microburst
Bij een microburst, ook wel valwind, valt in korte tijd extreem veel regen gepaard met windstoten tot wel 150 km/u. Een burst kan ontstaan bij zware onweersbuien als de dalende koude lucht ineens uit de bui stort. “Microbursts kunnen schade vergelijkbaar met tornado’s veroorzaken en worden daarom wel eens verward met tornado’s”, aldus Jordi Huirne van Weeronline. “Microbursts komen wel eens voor in Nederland, maar ze zijn heel lokaal en laten meestal maar een spoor van een kilometer schade na.”

Microburst

Lightning sprites
Lightning sprites zijn zeldzame flitsen die soms boven zware onweersbuien te zien zijn. Tijdens een zware storm kan de wolk zich negatief laden (de aarde is positief geladen) en dat zorgt voor sterkere ontladingen, zo sterk dat de atmosfeer zelf tot op 80 kilometer hoogte oplicht. “Het is niet bekend of het ooit in Nederland is voorgekomen.”

Heat burst
Een Heat burst, vergelijkbaar met een microburst is het gevolg van een snel dalende wind bij zware onweersbuien. “Een heat burst vindt vaak vóór de bui plaats. De snel dalende wind perst zich dan samen met de lucht op aarde, waardoor de temperatuur stijgt met wel 15 graden in enkele minuten”, concludeert Huirne. Door het Nederlandse zeeklimaat is de kans erg klein dat Heat bursts hier voor zullen komen.

You may be interested

Extra beveiliging op Prinsjesdag; merkbaar?
Nieuws
26 views
Nieuws
26 views

Extra beveiliging op Prinsjesdag; merkbaar?

Tesla van den Berg - September 19, 2017

Vandaag is het Prinsjesdag. Vanwege de aanslagen op grote Europese steden de laatste jaren zijn er in Den Haag voorzorgsmaatregelen…

AUDIO: Drie keer scheepsrecht voor Tilburg Trappers?
Sport
16 views
Sport
16 views

AUDIO: Drie keer scheepsrecht voor Tilburg Trappers?

Megan Hanegraaf - September 19, 2017

Twee keer kampioen worden, maar niet mogen promoveren: Dat is wat gebeurde bij de ijshockeyploeg de Tilburg Trappers in de…

Life&Style
20 views

Onbekende dj’s krijgen podium in Tilburg

Willemijn Schilten - September 19, 2017

Het feest Kweektuin is letterlijk een kweektuin: onbekende dj's krijgen hier de kans om te draaien in het Tilburgse Bank15.…