De wonderen zijn het weer nog niet uit

September 14, 2017
65 Views

De herfst is weer begonnen en de eerste herfststorm is een feit. Bij weerfenomenen denken we vaak aan tornado’s en orkanen, maar er zijn veel meer fenomenen te vinden op aarde, vandaag zetten we er een paar in beeld.

Microburst
Bij een microburst, ook wel valwind, valt in korte tijd extreem veel regen gepaard met windstoten tot wel 150 km/u. Een burst kan ontstaan bij zware onweersbuien als de dalende koude lucht ineens uit de bui stort. “Microbursts kunnen schade vergelijkbaar met tornado’s veroorzaken en worden daarom wel eens verward met tornado’s”, aldus Jordi Huirne van Weeronline. “Microbursts komen wel eens voor in Nederland, maar ze zijn heel lokaal en laten meestal maar een spoor van een kilometer schade na.”

Microburst

Lightning sprites
Lightning sprites zijn zeldzame flitsen die soms boven zware onweersbuien te zien zijn. Tijdens een zware storm kan de wolk zich negatief laden (de aarde is positief geladen) en dat zorgt voor sterkere ontladingen, zo sterk dat de atmosfeer zelf tot op 80 kilometer hoogte oplicht. “Het is niet bekend of het ooit in Nederland is voorgekomen.”

Heat burst
Een Heat burst, vergelijkbaar met een microburst is het gevolg van een snel dalende wind bij zware onweersbuien. “Een heat burst vindt vaak vóór de bui plaats. De snel dalende wind perst zich dan samen met de lucht op aarde, waardoor de temperatuur stijgt met wel 15 graden in enkele minuten”, concludeert Huirne. Door het Nederlandse zeeklimaat is de kans erg klein dat Heat bursts hier voor zullen komen.

You may be interested

De FHJ opent de deuren
Nieuws
257 views
Nieuws
257 views

De FHJ opent de deuren

Open Dag - November 18, 2017

De rode loper is uitgerold. Fontys Hogeschool Journalistiek opent dit schooljaar voor het eerst de deuren voor nieuw potentieel journalistiek…

Centro estalli: een binnenplein vol met verhalen
Internationaal
9 views
Internationaal
9 views

Centro estalli: een binnenplein vol met verhalen

Bas Booij - November 19, 2017

In het midden van Palermo, tussen alle drukte, ligt een binnenpleintje waar genoten wordt van de zon, verhalen worden gedeeld,…

What if: things change
Internationaal
12 views
Internationaal
12 views

What if: things change

Charlotte Hamilton - November 19, 2017

Veel mensen kunnen zich weinig voorstellen wat er precies gaat veranderen als Groot-Brittanië uit de EU stapt. Het voelt ver van…

What if: the tourism in Edinburgh collapses?
Internationaal
26 views
Internationaal
26 views

What if: the tourism in Edinburgh collapses?

Merijn Metsemakers - November 19, 2017

Edinburgh, een stad waarin toerisme essentieel is. De economie haalt jaarlijks een inkomen van 1.4 miljard pond uit deze sector.…