‘Clubcultuur trekt creatieve mensen aan’

September 22, 2017
62 Views

Een verruiming van de Bredaase uitgaanscultuur is het streven van vier innovatieve Bredanaars. Ze hebben een petitie opgesteld, omdat ze willen dat er een groter aanbod komt in het Bredaase uitgaansleven: plekken waar kunst en muziek samenvloeien, meer gevarieerde muziekstijl en langere openingstijden.

Koppen koffie, uitgedrukte sigarettenpeuken en een laptop op elke hoek vullen de informele vergadertafel waar de vier Bredanaars werken. Achteroverleunend op zijn bureaustoel vertelt Yorick Knijff over hun plannen. “Breda is op dit moment echt een stad met een kroegencultuur, maar je merkt dat er hier veel innovatieve ideeën zijn op het gebied van uitgaan.”

Verrijking

De gedachte dat de vier alleen maar meer willen feesten, is volgens hen een verkeerde gedachte. “De clubcultuur zou een verrijking zijn van onze stad, omdat kunst en cultuur ook een rol gaan spelen. Een clubcultuur trekt creatieve mensen aan.”

Kroegcultuur

De kroegbaas van Shots in Breda, Thomas Reetraa, vindt dat de Bredaase kroegcultuur verloren gaat als er een clubcultuur wordt toegevoegd aan het uitgaansleven. “Door de langere openingstijden trekken de mensen later het café in, waardoor er een gat ontstaat tussen het borrelen en uitgaan. Dat zou de sfeer en de kroegencultuur niet ten goede komen en een gemis zijn voor de echte Bredanaar. En blijkbaar zijn er veel kroegen in Breda, omdat het uitgaanspubliek erom vraagt.”

Volgens initiatiefnemer Yorick is het plan niet om álle horecagelegenheden tot zes uur door te laten gaan, zolang er maar de mogelijkheid er toe is. “Door de openingstijden te verlengen kunnen mensen van buitenaf ook mee genieten. Vooral voor de clubcultuur is het van belang dat er meer mensen bereikt kunnen worden.”

Opvoedfunctie

Yorick benadrukt dat het aanbieden van een ‘club scene’ ook een opvoedfunctie heeft als stad. “Als je het aan kan bieden als stad kunnen er ook mensen mee in aanraking komen.” Billy, die Yorick aanvult, vertelt dat er in de afgelopen jaren een andere cultuur is ontwikkeld in Breda. “Daarom is het van belang om die doelgroep ook uitgaansmogelijkheden aan te bieden.”

‘Conservatief’

Billy Zomerdijk is één van de initiatiefnemers van de petitie en meent dat club- en kroegcultuur prima naast elkaar kunnen bestaan. Hij trekt de vergelijking met het theater en de bioscoop. “De bioscoop heeft ook een gedeelte van het theater afgenomen, maar het zijn twee totaal verschillende uitgaansmogelijkheden. Zo zit het ook met de kroeg en een club.”

Billy Zomerdijk, een van de initiatiefnemers van de petitie, noemt het huidige uitgaansleven conservatief. “We hebben een hele ouderwetse uitgaanscultuur in Breda, we leven in 2017 en daarom zou alles aangeboden moeten worden in de stad. Hoe mooi zou het zijn als je op een Bredaase manier kan borrelen en daarna je energie eruit kan feesten in de club?”

 

 

You may be interested

Crocs krijgt make-over: hot or not?
Life&Style
268 views
Life&Style
268 views

Crocs krijgt make-over: hot or not?

Quirine Schutijser - October 8, 2017

Vijftien jaar geleden kwamen de Crocs op de markt. Het imago van de schoen is niet bepaald positief. Nu heeft…

Neem de ArenA in huis
Sport
30 views
Sport
30 views

Neem de ArenA in huis

Andreia da Silva - October 15, 2017

Goed nieuws voor de echte Ajacied: de stadionstoeltjes uit de Johan Cruijff ArenA zijn te koop. Voor 7,75 euro heb…

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam
Sport
187 views
Sport
187 views

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam

Silke Nissingh - October 14, 2017

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het Sportfilmfestival in Rotterdam zijn al in volle gang. In maart 2018…

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal
Sport
42 views
Sport
42 views

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal

Megan Hanegraaf - October 13, 2017

Aankomend weekend spelen aanvoerders van voetbalclubs uit het betaald voetbal met een regenboogband. Dit initiatief komt van de spelersraad CSR…