‘Clubcultuur trekt creatieve mensen aan’

september 22, 2017
81 Views

Een verruiming van de Bredaase uitgaanscultuur is het streven van vier innovatieve Bredanaars. Ze hebben een petitie opgesteld, omdat ze willen dat er een groter aanbod komt in het Bredaase uitgaansleven: plekken waar kunst en muziek samenvloeien, meer gevarieerde muziekstijl en langere openingstijden.

Koppen koffie, uitgedrukte sigarettenpeuken en een laptop op elke hoek vullen de informele vergadertafel waar de vier Bredanaars werken. Achteroverleunend op zijn bureaustoel vertelt Yorick Knijff over hun plannen. “Breda is op dit moment echt een stad met een kroegencultuur, maar je merkt dat er hier veel innovatieve ideeën zijn op het gebied van uitgaan.”

Verrijking

De gedachte dat de vier alleen maar meer willen feesten, is volgens hen een verkeerde gedachte. “De clubcultuur zou een verrijking zijn van onze stad, omdat kunst en cultuur ook een rol gaan spelen. Een clubcultuur trekt creatieve mensen aan.”

Kroegcultuur

De kroegbaas van Shots in Breda, Thomas Reetraa, vindt dat de Bredaase kroegcultuur verloren gaat als er een clubcultuur wordt toegevoegd aan het uitgaansleven. “Door de langere openingstijden trekken de mensen later het café in, waardoor er een gat ontstaat tussen het borrelen en uitgaan. Dat zou de sfeer en de kroegencultuur niet ten goede komen en een gemis zijn voor de echte Bredanaar. En blijkbaar zijn er veel kroegen in Breda, omdat het uitgaanspubliek erom vraagt.”

Volgens initiatiefnemer Yorick is het plan niet om álle horecagelegenheden tot zes uur door te laten gaan, zolang er maar de mogelijkheid er toe is. “Door de openingstijden te verlengen kunnen mensen van buitenaf ook mee genieten. Vooral voor de clubcultuur is het van belang dat er meer mensen bereikt kunnen worden.”

Opvoedfunctie

Yorick benadrukt dat het aanbieden van een ‘club scene’ ook een opvoedfunctie heeft als stad. “Als je het aan kan bieden als stad kunnen er ook mensen mee in aanraking komen.” Billy, die Yorick aanvult, vertelt dat er in de afgelopen jaren een andere cultuur is ontwikkeld in Breda. “Daarom is het van belang om die doelgroep ook uitgaansmogelijkheden aan te bieden.”

‘Conservatief’

Billy Zomerdijk is één van de initiatiefnemers van de petitie en meent dat club- en kroegcultuur prima naast elkaar kunnen bestaan. Hij trekt de vergelijking met het theater en de bioscoop. “De bioscoop heeft ook een gedeelte van het theater afgenomen, maar het zijn twee totaal verschillende uitgaansmogelijkheden. Zo zit het ook met de kroeg en een club.”

Billy Zomerdijk, een van de initiatiefnemers van de petitie, noemt het huidige uitgaansleven conservatief. “We hebben een hele ouderwetse uitgaanscultuur in Breda, we leven in 2017 en daarom zou alles aangeboden moeten worden in de stad. Hoe mooi zou het zijn als je op een Bredaase manier kan borrelen en daarna je energie eruit kan feesten in de club?”

 

 

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
12 views
Life&Style
12 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
17 views
Sport
17 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
18 views
Life&Style
18 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…