In september en oktober is het de bronsttijd (paartijd) van de edelherten in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Het park is al jaren een plek om een groot aantal Nederlands wild te kunnen zien. De bronst zorgt voor een stroom aan bezoekers onder wie honderden fotografen per dag.

Op drukke dagen zijn er in het park zo’n 500 fotografen die allemaal de mooiste foto willen maken. “Soms is het gewoon niet leuk meer, mensen zijn hier meer voor een gesprek dan voor de dieren. De sfeer is ook niet altijd even goed. Als je even niet op let, ben je jouw plekje kwijt”, vertelt bezoekster Lilian Vernes.

Edelherten komen in Nederland voor op de Hoge Veluwe, in de Oostvaardersplassen, de Weerterbos en sinds begin dit jaar in het Groene Woud tussen Tilburg, Eindhoven en ’s-Hertogenbosch. Hun paringstijd is altijd in de maanden september en oktober. Tijdens de bronst vechten de mannetjes om de vrouwtjes.

Boswachter Henk Ruseler en hobby-fotograaf Dries Crama vertellen over alle in en outs