De nieuwe hype: Sneeuwvolleybal

September 23, 2017
66 Views

Als het aan de internationale volleybalbond FIVB ligt, komt er in de toekomst een nieuwe Olympische sport op de winterspelen bij: Sneeuwvolleybal. De sport is in 2008 in de bergen van Wagrain in Oostenrijk ontstaan. Hier heerst een winterklimaat, wat ideaal is voor deze sport. Op 16 oktober 2015 werd sneeuwvolleybal, door de European Volleyball Confederation (CEV), bestempeld als officiële sport. Tegenwoordig is er al een Europees kampioenschap en een Europese Tour voor de sport. De directeur van de FIVB wil nu ook een World Tour introduceren in Argentinië, Azië en Verenigde Staten. Zo zal sneeuwvolleybal wereldwijde bekendheid krijgen.

Olympische spelen
Maar nu wil de FIVB nog een stapje verder: de Olympische Winterspelen. Vorig jaar tekende de FIVB in Rio de Janeiro al een overeenkomst om sneeuwvolleybal verder te ontwikkelen tot een wereldwijde sport. Dit doet ze door samen te werken met bestaande sportevenementen. “De FIVB ondersteunt de sneeuwvolleybalinitiatieven in verschillende landen, na de ondertekening in Rio voor ontwikkelingsactiviteiten”, vertelt Vanessa Dardin, woordvoerder van de FIVB. Tussen 2017 en 2019 zal de FIVB een acht-jaarplan opstellen en zullen regels en voorschriften worden getest bij diverse demonstratiegebeurtenissen. “Het doel van de FIVB is om sneeuwvolleybal als demonstratiesport te hebben bij de Olympische Winterspelen van 2022, met de mogelijkheid om in 2026 op het officiële Winter Olympische Spelen programma te worden opgenomen”, aldus Dardin.

Unieke sport
Een reden waarom dit zou kunnen gebeuren is, omdat het uniek is. Het is een fysieke uitdaging, zeker met de omstandigheden waarin je speelt; de ondergrond en de kou. En tegenwoordig zijn er genoeg waaghalzen die maar al te graag deze uitdaging aangaan. Ook zorgt de sport voor prachtige foto’s en video’s. Je kunt buitengewone beelden schieten van de volleybalwedstrijden, maar ook van de omgeving. Een andere reden is dat het een relatief klein speelveld heeft, waardoor je gemakkelijk een tijdelijk speelveld en tribunes in een stadscentrum kan laten plaatsen voor demonstraties. Dit is een slimme manier om de sport te promoten onder elke leeftijdsgroep.

De regels van sneeuwvolleybal zijn geheel hetzelfde als die van beachvolleybal. De kleding is ook niet veel anders. “De meeste atleten die sneeuwvolleybal spelen zijn ook beachvolleyballers. Als sneeuw volleybalspelers dragen ze meestal thermisch ondergoed onder bestaande volleybaluniformen. Dit helpt de spelers warm te blijven in de negatieve temperaturen. De blote voeten zijn vervangen door voetbalsneakers, zodat de spelers niet wegglijden in de sneeuw tijdens het spelen”, zegt Dardin. Vaak staat er ook een jacuzzi langs het veld en springen de winnaars daar traditiegetrouw na de wedstrijd in. Het publiek is net zo enthousiast als bij beachvolleybal, ondanks dat je de teams niet in je korte-mouwen shirtje kunt aanmoedigen.

Internationaal Olympisch Comité
Deze sport heeft dus volgens de FIVB een grote kans om in de toekomst op de Olympische Winterspelen te verschijnen. Het Internationaal Olympisch Comité is al een paar jaar bezig met de vernieuwing van de Spelen. “Ik denk persoonlijk dat sneeuwvolleybal zeker een kans heeft een Olympische sport te worden. De sport heeft namelijk veel ingrediënten waar het IOC naar op zoek is in nieuwe sporten: snel, spectaculair en mediageniek”, vertelt Remco Tervoort, redacteur bij sportNEXT. Het Comité wil meer jongeren aanspreken en heeft daarom al verschillende sporten toegevoegd aan het programma. Alhoewel de Zomerspelen er meer sporten bijkrijgt, wordt er ook zeker naar de Winter Spelen gekeken.

You may be interested

Crocs krijgt make-over: hot or not?
Life&Style
268 views
Life&Style
268 views

Crocs krijgt make-over: hot or not?

Quirine Schutijser - October 8, 2017

Vijftien jaar geleden kwamen de Crocs op de markt. Het imago van de schoen is niet bepaald positief. Nu heeft…

Neem de ArenA in huis
Sport
30 views
Sport
30 views

Neem de ArenA in huis

Andreia da Silva - October 15, 2017

Goed nieuws voor de echte Ajacied: de stadionstoeltjes uit de Johan Cruijff ArenA zijn te koop. Voor 7,75 euro heb…

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam
Sport
187 views
Sport
187 views

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam

Silke Nissingh - October 14, 2017

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het Sportfilmfestival in Rotterdam zijn al in volle gang. In maart 2018…

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal
Sport
42 views
Sport
42 views

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal

Megan Hanegraaf - October 13, 2017

Aankomend weekend spelen aanvoerders van voetbalclubs uit het betaald voetbal met een regenboogband. Dit initiatief komt van de spelersraad CSR…