Agressie bij honden: karakter of opvoeding?

september 29, 2017
973 Views

De afgelopen tijd zijn veel bijtincidenten in het nieuws geweest. De overheid heeft al regels opgesteld voor risicohonden, toch blijven dit soort incidenten voorkomen. Veel factoren hebben invloed op het karakter van de hond: de bloedlijn, eerste weken bij de fokker en natuurlijk de opvoeding. Waar gaat het dan mis?

Risicohonden

Staatsecretaris Van Dam heeft na het opstellen van een lijst met 21 risicohonden besloten dat eigenaren van de risicohond verplicht op cursus moeten. Want, het goed opvoeden van je hond kan agressie voorkomen, toch? Zijn sommige rassen echt agressiever dan het andere? Kan een poedel door slechte opvoeding net zo goed een risico zijn?

Schattige pup

Het beeld wat veel mensen hebben is dat alle puppy’s schattig zijn. Dat is waar mensen zich vaak op verkijken. Wanneer ze een puppy kopen zien ze alleen een klein lief beestje, maar zodra hij volgroeid is verandert hij zo dat de hond ineens een heel andere uitstraling krijgt. Om hier een beeld bij de krijgen hebben we in de tool hieronder twee foto’s: de een van een pup en de ander wanneer de pup volgroeid is. Dat is namelijk best wel een verschil.

Meningsverschil

Over de kwestie ‘opvoeding en karakter’ zijn nog een paar discussies gaande. Hondenfluisteraar Léon Brinkers is van mening dat agressie bij honden aan de opvoeding ligt. Cane corso fokker Mi Chang is het niet mee eens dat haar ras op ‘de agressieve lijst’ staat. Beiden denken zij het antwoord te hebben over waar de agressie vandaan komt.

Vanaf 2018 gaan dingen veranderen

De wetten worden de komende tijd aangepast. Minister Blok, van Veiligheid en Justitie, is bezig met het maken van nieuwe regels omtrent het gedrag van honden. Een van deze regels is het ophitsen van je hond. In 2017 wordt het nog gezien als een overtreding en kan je maximaal een boete van duizend euro krijgen. Vanaf 2018 wordt dit een misdrijf en kan je maximaal één jaar in de cel belanden. Deze nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat sneller en effectiever ingegrepen kan worden bij dierenmishandeling en verwaarlozing. In de tool hieronder zetten we de drie nieuwste regels op een rij.

Aangevallen door eigen hond

Stel je hebt een gezin met drie jonge kinderen. Je wil graag een waakhond. Dus een Rottweiler lijkt je wel geschikt, jouw ouders hadden bovendien altijd rottweilers en dat is altijd goed gegaan. Dus je neemt een rottweiler in huis. Naar andere honden was hij soms wel agressief maar thuis gaat het goed. Totdat hij een keer op een van de kinderen springt. Dit gebeurde bij Laura de Nijs thuis. Zij vertelt over hoe haar hond onhandelbaar werd.

Opvoedcursus of afmaken?

Na een bijtincident kunnen er twee dingen gebeuren: de hond moet een opvoedcursus krijgen óf hij wordt afgemaakt. De afwegingen worden gemaakt door middel van rapporten van deskundigen. Zij bepalen met onderzoeken hoe gevaarlijk de hond is en of de kans op herhaling groot is. Bij de meeste gevallen kiezen ze ervoor dat een opvoedcursus zal helpen, maar in sommige gevallen helpt dit niet en moet de hond worden afgemaakt.

Dierenarts Stijn Peters van Dierenziekenhuis Eindhoven voert deze handelingen uit: “Het komt in onze praktijk heel weinig voor dat we honden na een bijtincident laten inslapen.” Hij vertelt dat de baasjes liever kiezen voor een andere oplossing: “Inslapen is vaak de laatste optie. Ze willen hun maatje niet meteen weg doen en proberen daarom eerst verschillende therapieën.”

Ondanks dat er afgelopen tijd veel bijtincidenten op internet zijn verschenen ziet de dierenarts in zijn praktijk geen stijging in de aantal incidenten: “Het komt niet heel vaak voor dat we honden moeten inslapen nadat ze iemand gebeten hebben.” Volgens de dierenarts komt het een keer in de twee of drie jaar voor.

 Voed je hond op

Veel incidenten zijn een gevolg van foute opvoeding. Volgens hondentrainer Leon Brinkers is elke hond agressief te maken, ook een poedel dus. Toch is het niet zo zwart-wit, bij sommige incidenten is het een reactie vanuit angst of verdediging dan vanuit agressie. In 2018 gaan nieuwe regels in, waarop hopelijk de kans op een incident kleiner zal worden.

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
12 views
Life&Style
12 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
17 views
Sport
17 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
18 views
Life&Style
18 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…