AI: van zelfrijdende auto’s tot dokter assistent

September 29, 2017
105 Views

Kunstmatige intelligentie, of Artificial intelligence (A.I.) in het Engels. Een robot die zichzelf verbetert op basis van zijn ervaringen. Zelfrijdende auto’s, chatbots en SIRI zijn perfecte voorbeelden van hedendaagse A.I. Toch is er discussie over wanneer iets intelligent is. De één zegt dat robots nog erg dom zijn, de ander zet er al zijn geld op in.

‘’A.I. gaat ons leven verbeteren in de toekomst en doemsdag denken is erg onverantwoordelijk’’, zegt Mark Zuckerberg van Facebook in CNBC, een zakelijk blad. Denk dan aan zorgrobots, of een systeem wat een bultje op je hand kan herkennen als een tumor. ‘’Maar het blijft een kwestie van vertrouwen’’, zegt Maikel Maasakkers van het bedrijf GIMIX. ‘’Het is ondertussen wel bewezen dat zelfbesturende voertuigen beter rijden dan wanneer een mens achter het stuur zit. Maar we stappen nog niet in een zelfvliegend vliegtuig.’’
Sommige mensen zien er risico’s in, maar Maikel niet. Op de High Tech Campus in Eindhoven peilde we de mening van mensen, en spraken we met Maikel verder over A.I.

Anderzijds zijn er mensen die er wel degelijk risico’s in zien, of er allemaal niet zo warm voor lopen. Zo opperde Tech pionier Elon Musk laatst zijn angst dat A.I. uiteindelijk alles beter kan doen dan de mens en ons zal gaan vervangen op de werkvloer. Silja Renooij, professor op de Universiteit van Utrecht: ‘’Vergelijk A.I. met een peuter, die binnenkort je kinderen naar school kan rijden.’’ Dat klinkt stompzinnig maar zorgwekkend tegelijkertijd. Ook zijn er veel ethische zaken en dingen buiten het vakgebied om op te lossen. We praten verder met Renooij op de Universiteit van Utrecht.

In een artikel van Vrij Nederland beaamt Luc Steels dit domme aspect van kunstmatige intelligentie ook. Hij kan worden gezien als een van de grondleggers van Kunstmatige intelligentie, maar denkt ook dat we er nog lang niet zijn. ‘’De laatste dertig jaar zijn er geen wezenlijke doorbraken geweest (…) en als je kijkt naar de onderliggende intelligentie is die ook niet verandert’’, zegt hij in het artikel.

Hoe de toekomst er uit gaat zien kan niemand voorspellen. Of dit voordelig of nadelig zal uitpakken zijn de meningen nog sterk over verdeelt. Vladimir Poetin zei laatst nog op een conferentie dat wie de beste A.I. heeft, de nieuwe wereldmacht zal worden. ‘’Het is niet een kwestie van ‘of’, maar van wanneer’’, sluit Maasakkers af. ‘’Het balletje is al aan het rollen.’’

De term A.I. is zweeft al heel lang rond. Veel uitvindingen die we aannemen als ‘gewoon’ kun je als A.I. bestempelen denk aan schaakcomputers of het spelletje Pacman. In deze tijdlijn zie je kort en overzichtelijk wat dat zoal is.

You may be interested

Crocs krijgt make-over: hot or not?
Life&Style
268 views
Life&Style
268 views

Crocs krijgt make-over: hot or not?

Quirine Schutijser - October 8, 2017

Vijftien jaar geleden kwamen de Crocs op de markt. Het imago van de schoen is niet bepaald positief. Nu heeft…

Neem de ArenA in huis
Sport
30 views
Sport
30 views

Neem de ArenA in huis

Andreia da Silva - October 15, 2017

Goed nieuws voor de echte Ajacied: de stadionstoeltjes uit de Johan Cruijff ArenA zijn te koop. Voor 7,75 euro heb…

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam
Sport
187 views
Sport
187 views

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam

Silke Nissingh - October 14, 2017

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het Sportfilmfestival in Rotterdam zijn al in volle gang. In maart 2018…

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal
Sport
42 views
Sport
42 views

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal

Megan Hanegraaf - October 13, 2017

Aankomend weekend spelen aanvoerders van voetbalclubs uit het betaald voetbal met een regenboogband. Dit initiatief komt van de spelersraad CSR…