De test: afvallen in attracties

september 29, 2017
611 Views

De 17-jarige Rowan Peeters is bijna 20 kilo afgevallen door wekelijks naar de Efteling te fietsen. Maar liefst 74 kilometer fietst hij vanuit zijn woonplaats Best naar Kaatsheuvel. Valt hij alleen af door het fietsen? Of verbrand je ook veel calorieën als je in een attractie zit?

Door Jacolijn Groesbeek en Denyse Pfennings

“Sporten is gewoon niet mijn ding, maar ik houd wel van fietsen”, zegt Peeters. De Eftelingfan wilde graag afvallen en besloot een abonnement te nemen op de Efteling. “Een Efteling abonnement kost €15,50 per maand. Dat is goedkoper dan de sportschool dus dat kan ik makkelijk missen.”

Zijn ouders verklaarden hem in het begin voor gek en het was ook geen makkelijke uitdaging voor Peeters. “Nadat ik na de eerste weken de resultaten al begon te zien en mensen om mij heen dit ook opmerkten, kreeg ik meer motivatie en bleef ik volhouden. Maar natuurlijk hield ik het ook vol omdat de Efteling ontzettend leuk is. Elke keer vermaak ik me daar en ik kom nu vaak bekenden tegen.”

Eftelfietsen
De zogenaamde hype ‘Eftelfietsen’ gaat Peeters nog zeker doorzetten en hij overweegt een Eftelfietstocht te gaan organiseren. “Veel mensen vragen of ze een keertje mee kunnen fietsen. Het lijkt me leuk om dit te doen met een heleboel mensen. Dit doe ik dan wel pas na de winter. Ik denk niet dat veel mensen het prettig vinden om zo vroeg in de kou te vertrekken naar Kaatsheuvel.”

Calorieën verbranden
“Het zou zeker een leuk initiatief zijn als de Efteling het ‘Eftelfietsen’ op zou pakken”, zegt pretparkdeskundige Goof Lukken. “Overigens is er al een fietsroute vanuit de omliggende gemeenten naar de Efteling.” En na de fietstocht, hup de attractie in. “Via attracties zou je best wat calorieën kunnen verbranden, maar hoeveel weet ik niet. In Amerika is er ook een groot indoor shoppingscentrum waar gejogd wordt.”

Net als personal trainer Roel van Buggenum denkt luchtvaartfysioloog Hans Wittenberg niet dat je veel calorieën verbrandt zodra je in een attractie zit. “In feite zit je alleen maar, dus je bent inactief. Je spant sommige spieren meer aan, maar dit zal niet veel uitmaken.”

De hoogte en lengte van een attractie maakt ook niet veel uit volgens Wittenberg. “Ook als je op kilometers hoogte in de lucht zit, denk ik niet dat je meer zult verbranden. Je hebt echter wel te maken met de luchtdruk die afneemt en gebrek aan zuurstof. Misschien dat je door zweet meer vocht verliest, maar dit zit er zo weer aan na het drinken van een paar glazen water.”

Gezond eten
Peeters is tijdens het afvallen verder niet gaan diëten. “Ik ben wel gaan letten op mijn tussendoortjes. Zo nam ik bijvoorbeeld een appel in plaats van een koekje.” De Brabander werd verder niet verleid door de snacks in de Efteling. “Er zijn steeds meer gezonde opties”, zegt hij. Ook volgens pretparkdeskundige Lukkens zijn pretparken steeds meer bezig met gezond voedsel. “Veel buffetrestaurants hebben gezonde producten, zoals smoothies. Maar de gast wil ook zijn frietje eten dat hoort bij een dagje uit.”

Omafiets
Ondanks Peeters succes, heeft zijn fiets de eindstreep niet gehaald. “Ik heb halverwege mijn avontuur een nieuwe fiets aan moeten schaffen omdat de vorige het begaf. Mijn krakkemikkige omafietsje had daarvoor elke kilometer goed doorstaan.”

Op zijn nieuwe fiets fietst Peeters nu vaak samen met zijn vriend Joey naar de Efteling. “In het begin fietste ik alleen, maar nu niet meer. Met Joey is elke fietstocht naar de Efteling onwijs gezellig!” De vrienden zijn dan ook van plan om naast het Eftelfietsen ook te gaan Toverfietsen. “We willen een abonnement bij Toverland aan gaan schaffen.”

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
12 views
Life&Style
12 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
17 views
Sport
17 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
18 views
Life&Style
18 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…