‘Ieder dier heeft recht op een dierwaardige behandeling’

September 29, 2017
1076 Views

‘Een dier is geen ding’, dat zijn de woorden van Jamie Jane Bosman die meer aandacht wil voor het onderwerp: dierenmishandeling. “De bescherming op dieren moet vanuit mijn oogpunt flink verbeteren. Het liefst zie ik een wet die ervoor zorgt dat dierenbeulen een straf krijgen waar ze misselijk van worden, bijvoorbeeld hoge geldboetes, maar het liefst gevangenisstraffen. Ik hoop dat de straffen überhaupt hoger worden dan voorheen en dat deze met meer regelmaat gaan worden opgelegd”, vertelt Bosman. 

Door: Hester Heijmans en Lunya van Wunnik

Met deze instelling startte zij zes jaar geleden een handtekeningenactie, nu ook wel bekend als het burgerinitiatief: ‘Een dier is geen ding’. Bij 40.000 handtekeningen kon het initiatief worden ingediend bij de Tweede Kamer. “Toen ik begon had ik dat als doel voor ogen; een presentatie in de Tweede Kamer”, vertelt ze. Drie jaar later had Bosman alle handtekeningen bij elkaar en leverde ze in. Er ging wat tijd overheen, maar weer drie jaar later kreeg zij te horen dat ze haar initiatief mocht gaan presenteren in de Kamer der Staten-Generaal. Deze vond vorige week woensdag 20 september, plaats.

Wat is dierenmishandeling?

Vaak denken mensen bij het woord ‘dierenmishandeling’ aan dieren die fysiek worden misbruikt, maar dit  begint al in een veel vroeger stadium. Dierenopvangcentra weten als geen ander waar en hoe deze dierenmishandeling plaats vindt en waar dit begrip begint. Dierenopvangcentrum Tilburg vertelt meer over dit begrip.

Presentatie Tweede Kamer

“Het presenteren vond ik heel spannend, maar ik heb wel het gevoel dat het nu meer leeft onder de Kamerleden. Volgens mij zijn er veel beweegredenen om de wet aan te passen, dat bleek uit de steun en bemoedigende woorden die ik kreeg”, vertelt Bosman. Het liefst ziet de initiatiefneemster het resulteren in een houdverbod, zodat dieren nooit meer in handen kunnen vallen van dierenbeulen.

Tijdens de presentatie van het burgerinitiatief voerden enkele partijen in de Tweede Kamer een woordvoerder op. Voor GroenLinks was dit Kathalijne Buitenweg, nummer twee op de lijst. Met justitie in haar portefeuille is zij de kenner op het gebied van wetgeving, preventie en handhaving. Kathalijne Buitenweg vertelt ons hoe GroenLinks tegenover het burgerinitiatief en dierenmishandeling staat.

Dierenmishandeling komt voor in allerlei verschillende vormen. De dierenbescherming houdt zich dagelijks bezig met de meldingen en zaken. Zij lobbyen op landelijk niveau, maar ook in Europa, bij de provincies en gemeenten om op deze manier dierenleed te bestrijden. Rijksoverheid heeft deze aantallen in een onderzoek uitgebracht:

Dierenmishandeling komt dus nog veel voor in Nederland. Het wordt niet altijd opgemerkt, omdat veel achter gesloten deuren gebeurt. Straffen worden vaak niet opgelegd zoals het in de wet staat genoteerd. De oplossing is zorgen voor meer controles en het beter handhaven van de straffen. “Het mooist zou zijn dat mensen een toets moeten afleggen voordat ze een dier kunnen aanschaffen”, vertelt Bosman.

You may be interested

Crocs krijgt make-over: hot or not?
Life&Style
268 views
Life&Style
268 views

Crocs krijgt make-over: hot or not?

Quirine Schutijser - October 8, 2017

Vijftien jaar geleden kwamen de Crocs op de markt. Het imago van de schoen is niet bepaald positief. Nu heeft…

Neem de ArenA in huis
Sport
30 views
Sport
30 views

Neem de ArenA in huis

Andreia da Silva - October 15, 2017

Goed nieuws voor de echte Ajacied: de stadionstoeltjes uit de Johan Cruijff ArenA zijn te koop. Voor 7,75 euro heb…

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam
Sport
187 views
Sport
187 views

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam

Silke Nissingh - October 14, 2017

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het Sportfilmfestival in Rotterdam zijn al in volle gang. In maart 2018…

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal
Sport
42 views
Sport
42 views

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal

Megan Hanegraaf - October 13, 2017

Aankomend weekend spelen aanvoerders van voetbalclubs uit het betaald voetbal met een regenboogband. Dit initiatief komt van de spelersraad CSR…