Teruglezen: Liveblog onafhankelijkheid Catalonië

October 1, 2017
5382 Views

Vandaag, 1 oktober, is het (verboden) referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië. Via deze liveblog word je de hele dag op de hoogte gehouden van het laatste nieuws vanuit Barcelona.

00.49: De Catalaanse autoriteiten hebben laten weten dat een grote meerderheid van de bevolking VOOR het referendum heeft gekozen. Het opkomstpercentage was, ondanks het verboden referendum, 42%.

2,200,000 JA-stemmers
176,500 NEE-stemmers
45,500 Blanco
20,000 Ongeldig

Aantal stemmers in procenten

23.34:Het tellen van de stemmen is nog lang niet afgelopen, voor alsnog lijkt het erop dat er een grote meerderheid ja-stemmers is.

22.33: Het stadhuis van Manlleu, een gemeente van Barcelona, meldt dat: van de totaal 7169 stemmen, 94% van deze gemeente VOOR het referendum heeft gestemd.

20.19 Volgens de Duitse krant Die Welt heeft de Duitse bondskanselier Merkel de Spaanse premier Rajoy opgebeld om meer te weten over het verloop van het referendum.

20.16: De NOS meldt dat er volgens de Catalaanse medische hulpdiensten inmiddels 844 gewonden zijn in heel Catalonië.

20.11 In Catalonië zijn er 5,3 miljoen stemgerechtigden. Maar door de vele rellen en protesten is het nu onduidelijk hoeveel mensen er precies hebben gestemd.

20.05 Bij een toespraak op de Spaanse tv-zender 1-O verwijt de Spaanse president Rajoy de organisatoren van het referendum. Volgens hem heeft het referendum in feite helemaal niet plaatsgevonden omdat het Hooggerechtshof in Spanje het had verboden. Verder vertelt hij dat hij het werk van de politie zeer waardeert. ‘Dat er geweld moest worden gebruikt was onplezierig, maar het was allemaal in proportie’’ aldus Rajoy. Toch krijgt hij veel kritiek van binnen- en buitenland. Veel Catalanen reageerden met ongeloof. Dit lieten ze duidelijk horen bij een bijeenkomst op het Plaza de Catalunya.

00073 from Anna Dijks on Vimeo.

20.02 :
Het tellen van de stemmen is, na het sluiten van de stemlokalen, onmiddellijk begonnen. Dit was op meerdere plekken live te volgen op tv. Men durft niet te zeggen wanneer de uitslag wordt bekend gemaakt, dit omdat er nog miljoenen stemmen geteld moeten worden.

20.00 De stemlokalen gaan dicht. Er was veel rumoer en sommige stemlokalen zijn zelfs door de politie gesloten. Maar als je ergens in de rij staat, mag je je stem nog uitbrengen.

19.00: De bijeenkomst op het centrale plein PLaça de Catalunya is van start gegaan. Hier wordt op een groot scherm de live-uitzending van de Spaanse zender 1-O uitgezonden. Hieronder het fotoverslag

  • Playa de Catalunya klaar voor bijeenkomst referendum
  • Voor- en tegenstander van het referendum discussiëren met elkaar
  • Men kan op het grote scherm live volgen wat er in de stad gaand is. Ook laat men duidelijk op de schermen zien hoeveel geweld de Spaanse regeing gebruikte vandaag.
  • Ook de pers, vanuit verschillende landen, is volop aanwezig
  • Dit meisje steekt haar middelvinger op naar de Spaanse politie. Zij is vanochtend meerdere malen is geslagen met een stok door de Guardia Civil (Spaanse politie). Hierdoor heeft zij onder andere een blauw oog. Dat is de reden dat zij de Catalaanse vlag om haar hoofd en gezicht heeft gebonden.
  • Ongeloof bij Catalaanse bevolking door uitspraak van de Spaanse president dat het referendum illegaal is gehouden.
  • De seperatisten (voor het referendum) houden hoop op de afscheiding van Catalonië. Zij voeren nog steeds protest tegen de Spaanse regering door middel van bordjes en vlaggen.
  • slider jqueryDeze man stond op tegen het geweld dat de Spaanse politie gebruikte tegen de Catalaanse bevolking.
  • De protestvlaggen met 'SI' erop worden uitgedeeld aan toeschouwers.
1 2 3 4 5 6 7 8 9
slider html by WOWSlider.com v8.8

18.45 Ondanks dat er geen supporters van zowel Las Palmas en FC Barcelona aanwezig waren, heeft Barcelona het duel met 3-0 gewonnen.

16.57: Hoe is de stemming bij de (illegale) stemlokalen en waarom gaat men toch stemmen als het verboden is?

Stemlokaal from Anna Dijks on Vimeo.

15.39: FC Barcelona heeft laten weten dat zij de wedstrijd achter gesloten deuren in Camp Nou (stadion van Barcelona) zullen spelen.

13.11: Flinke onrust bij stembussen. Politie neemt meerdere stembussen in beslag en sommige Catalanen raken gewond door de chaos.

12.20: FC Barcelona verdediger Gerrard Pique tweet dat hij heeft gestemd. ”Samen verdedigen wij de democratie”.

11:58: Ondanks het verbod en de vele verwijderde stemlokalen wordt er toch nog veel gestemd door het Catalaanse volk.

11.42 FC Barcelona heeft voor de wedstrijd tegen Las Palmas – die om 16.15 uur gespeeld moet worden – om uitstel gevraagd. Barcelona vraagt om dit uitstel vanwege de onrust in Catalonië. Las Palmas laat weten dat de spelers een vlag van Spanje op hun shirt gaan dragen, omdat ze in de eenheid van Spanje geloven en drang naar onafhankelijkheid in Catalonië niet waarderen.

11.29 De burgemeester van Catelonië tweet hetvolgende aan de Spaanse president, over het geweld dat de politie toepast. ‘Police actions against the peaceful population must stop. We have to demand this, today, in Catalonia and in the State.’

10.32: In de binnenstad van Barcelona, nabij de Sagrada Familia, zijn protesten aan de gang. De voorstanders van het referendum gaan flink tekeer tegen de Catalaanse politie (Guardia Civil). Zij probeert de protesten en de pers op afstand te houden.

Protest politie from Megan Hanegraaf on Vimeo.

09.46: Veel catalanen willen graag onafhankelijk worden, daarom zijn zij voor het referendum. Dit is te zien aan de vele Catelaanse vlaggen. En vlaggen met het woord ‘si’, als in ja voor het referendum. Deze vlaggen hangen door heel de stad van Barcelona.

9.00: Voorstanders van het referendum hebben zaterdagnacht verschillende schoolgebouwen bezet gehouden, om daar hun stem uit te kunnen brengen. Ondanks het verbod om te stemmen gingen om 9.00 de eerste stembureaus open. Bij Escola Francesc Macia gebeurde dit door gejuichen applaus van de Catalaanse inwoners.

Applaudiseren stembureau from Megan Hanegraaf on Vimeo.

You may be interested

Crocs krijgt make-over: hot or not?
Life&Style
300 views
Life&Style
300 views

Crocs krijgt make-over: hot or not?

Quirine Schutijser - October 8, 2017

Vijftien jaar geleden kwamen de Crocs op de markt. Het imago van de schoen is niet bepaald positief. Nu heeft…

‘There is a light that never goes out…’
Internationaal
24 views
Internationaal
24 views

‘There is a light that never goes out…’

Sem Kempkes - October 20, 2017

Als je aan voetbal in Manchester denkt, denk je vooral aan de twee grootste clubs: Manchester United en Manchester City.…

Neem de ArenA in huis
Sport
64 views
Sport
64 views

Neem de ArenA in huis

Andreia da Silva - October 15, 2017

Goed nieuws voor de echte Ajacied: de stadionstoeltjes uit de Johan Cruijff ArenA zijn te koop. Voor 7,75 euro heb…

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam
Sport
234 views
Sport
234 views

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam

Silke Nissingh - October 14, 2017

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het Sportfilmfestival in Rotterdam zijn al in volle gang. In maart 2018…