Onzekere weg in het hart

oktober 2, 2017
362 Views

Kiezen voor een onzekere toekomst is voor vele studenten een bewuste keuze. ´Echt doen wat je leuk vindt’, ‘je hart volgen’ en ‘dit is echt mijn passie’ zijn kreten die voorkomen bij leerlingen van zogeheten pretstudies, zoals toneelacademie, kunstacademie en conservatorium. Is het geloven in de toekomst of vertrouwen in het nu?

De creativiteit spreekt voor zich in studies als kunstacademie en conservatorium. Leuk om te doen tijdens je studie, maar handig is het niet als je zekerheid wilt hebben in de toekomst. Toch zijn er vele studenten die hun creativiteit als identiteit willen behouden en die dus kiezen om écht te doen wat ze leuk vinden. Thomas Rikkers, vierdejaarsstudent aan het conservatorium en bandlid van Reinoo, en Fleur Moerenhout, tweedejaarsstudent aan kunstacademie Willem de Koning in Rotterdam, vertellen hun ervaringen van hun onzekere studiekeuze. Want hoe eng is het nu eigenlijk om te kiezen voor een onzeker toekomstbeeld?

Studieadviseur Marina van Breda vertrouwt in een creatieve wederopbouw in de toekomst. “Ik geloof dat in creatieve studies de toekomst ligt. Daar wordt echt gerecreëerd vanuit passie. De huidige werkgeneratie is blind gaan zien door het geld en status. Daardoor zie je dat vele depressies voorkomen; ze doen namelijk niet echt iets waar hun interesse ligt. De jongere generatie is dat gelukkig steeds meer aan het inzien.” Zo is de band Traudes vanuit passie voor de muziek ontstaan. De zeven bandleden hebben elkaar ontmoet en gevonden in de muziek op het conservatorium in Haarlem. Ze hebben laatst hun eerste single ‘Back Down’ uitgebracht, die goed werd ontvangen waardoor ze werden uitgenodigd bij De Wereld Draait Door. Ook de kunstenaars van Pitt Collectief, vier jongens die net afgestudeerd zijn aan de kunstacademie in Rotterdam, proberen met een webshop voor kleding en een eigen atelier hun creativiteit levend en welvarend te houden. Bandleden Benjamin Traudes, Cis Kroezen en Elian van Buuren en kunstenaar Wouter Nieuwenhuis vertellen hun ondervindingen op het gebied van hun gewaagde studiekeuze.

Gokken op het nu from De Nieuwsredactie on Vimeo.

“De generatie boven de werkgeneratie had nog een bepalende stem over wat hun kinderen later in het werkveld gingen doen. Die kloof is nu al een stuk minder, waardoor je ziet dat jongeren kiezen voor een opleiding die ze echt leuk vinden. Dat is ook een reden waarom ik denk dat er in de toekomst meer creativiteit zal heersen”, vertelt Van Breda, “Daarom tel ik een keuze voor de kunstacademie of conservatorium zeker niet als een onzeker toekomstbeeld, het is meer een verrijking.’’ Als je naar de statistieken gaat kijken ziet je niet zo gek veel verschil in werkloosheid, vaste contracten en bruto uurloon vergeleken met andere HBO´s. Misschien des te meer een reden om te kiezen voor een onzeker toekomstbeeld.

You may be interested

Cannabis: meer dan alleen een genotsmiddel
Nieuws
554 views
Nieuws
554 views

Cannabis: meer dan alleen een genotsmiddel

Michael Jupijn - december 15, 2017

Het gebruik en toedienen van medicinale cannabis neemt toe. Zo blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kerngetalen die volgende week…

Nieuws
21 views

Veel druk, weinig tijd; buschauffeurs nemen dixie mee naar hun werk

bas.peeters - december 15, 2017

De FNV voert actie voor buschauffeurs nadat hun CAO-onderhandelingen zijn stukgelopen. Dit doen zij door vanaf station Eindhoven een auto…

Ongezond sporten
Sport
18 views
Sport
18 views

Ongezond sporten

Cheyenne Felizie - december 15, 2017

De trainingen voor de Olympische Winterspelen zijn vol op aan de gang. Iedere wintersporter wil zo goed mogelijk presteren in…

Leave a Comment

Your email address will not be published.