3 oktober: Onafhankelijkheid Catalonië.

October 3, 2017
222 Views

De Catalanen zijn het niet eens met de uitspraak van de Spaanse president over het referendum. Daarom is er vandaag in heel Catalonië een staking. De Catalanen gaan massaal de straat op om te protesteren. Niet alleen is het openbaar vervoer stilgelegd, maar ook winkels, cafés en kantoren zijn vandaag gesloten. Op veel Catalaanse wegen staat het verkeer vast door de vele demonstraties. In de meeste havens wordt niet gewerkt.De mensen komen bijeen, met spandoeken, om samen te protesteren.

De kleinere vakbonden en de pro-onafhankelijkheidsorganisaties hebben de algemene staking uitgeroepen. De wat grotere vakbonden staken niet, maar nemen wel deel aan de demonstraties die vandaag op veel plaatsen in Catalonië worden gehouden. Zij kiezen geen partij in de onafhankelijkheid van Catalonië, maar demonstreren tegen het geweld dat de Spaanse Politie heeft gebruikt op een oktober tegen de stemmers. Volgens de Catalaanse krant La Vanguardia zal de Catalaanse overheid het loon van de deelnemende demonstranten gewoon doorbetalen, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om vandaag deel te nemen. In Barcelona is een demonstratie waarbij ze eindigen bij het Catalaanse parlementsgebouw. Hier staan ze met duizenden separatisten.

  • Men staakt tegen de uitspraak van de Spaanse regering dat het referendum ongeldig is verklaard.
  • Dit meisje loopt mee tijdens de staking om Catalonië te vertegenwoordigen.
  • Op dit spandoek staat: ''De spaanse politie moet weg uit Catalonië''. De cijfers '1312' staan voor de letters van het alfabet (1 = A, 2 = B, 3 = C). Deze cijfercombinatie staat voor: All Corps Are Basterds.
  • Drager van de Europese vlag Oriol: ''Het is belangrijk voor het volk om zonder geweld te mogen stemmen. Voor mij is Europa belangrijk, maar de veiligheid van de Catalanen is belangrijker. Als het referndum legaal was, had ik 'SI' gestemd. Als er geen andere oplossing is voor Spanje, dan maar uit de EU''.
  • De deelnemers van de staking lopen met z'n allen naar het parlementsgebouw van Catalonië.
  • Men maakt het teken van een 'V' met hun armen. Dit tekent staat voor vrede en tegen het geweld dat de Spaanse poltie op 1 oktober heeft gebruikt.
  • Man met de vogelkooi Jaume Viladric: ''Onze stem zit opgesloten (in een kooi), omdat de Spaanse regering niet naar ons luistert. Dit moet onder de aandacht worden gebracht, want we worden onderdrukt''.
  • Men laat door middel van dit spandoek zien dat zij wil dat de Europese Unie met eigen ogen komt kijken naar wat er gebeurt in Catalonië. Zij vinden dat de Spaanse regering dit niet objectief kan doen.
  • html5 sliderDeze brandweermannen helpen om de staking in goede banen te lijden. Daarnaast nemen zij ook zelf deel aan de staking.
  • Er worden vlaggen en posters uitgedeeld met de tekst 'democratie' erop. Daarboven staat het gezicht van een vrouw afgebeeld met een rode streep door haar mond, waardoor zij geen stem heeft.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
bootstrap carousel example by WOWSlider.com v8.8

Ook op politiebureaus, musea en scholen kom men bijeen om te staken tegen de Spaanse regering. We bezochten een van de scholen die meedoen aan de staking: Pere Vila. Hier vond op 1 oktober een heftige confrontatie plaats tussen de Spaanse politie en de stemmers. In onderstaande video meer uitleg hierover.

You may be interested

Crocs krijgt make-over: hot or not?
Life&Style
300 views
Life&Style
300 views

Crocs krijgt make-over: hot or not?

Quirine Schutijser - October 8, 2017

Vijftien jaar geleden kwamen de Crocs op de markt. Het imago van de schoen is niet bepaald positief. Nu heeft…

‘There is a light that never goes out…’
Internationaal
24 views
Internationaal
24 views

‘There is a light that never goes out…’

Sem Kempkes - October 20, 2017

Als je aan voetbal in Manchester denkt, denk je vooral aan de twee grootste clubs: Manchester United en Manchester City.…

Neem de ArenA in huis
Sport
66 views
Sport
66 views

Neem de ArenA in huis

Andreia da Silva - October 15, 2017

Goed nieuws voor de echte Ajacied: de stadionstoeltjes uit de Johan Cruijff ArenA zijn te koop. Voor 7,75 euro heb…

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam
Sport
234 views
Sport
234 views

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam

Silke Nissingh - October 14, 2017

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het Sportfilmfestival in Rotterdam zijn al in volle gang. In maart 2018…