‘Een eetstoornis ontstaat niet door een bewerkte foto op een billboard’

De Franse overheid komt met een nieuwe wet voor modefoto’s: vanaf nu zal er onder een bewerkte foto een waarschuwing staan. Deze wet, die zal worden toegepast in (online)bladen en op billboards, zal de strijd aan moeten gaan met eetstoornissen.

Human Concern, een centrum voor eetstoornissen, denkt niet dat dit soort foto’s een direct effect hebben op het ontwikkelen van een eetstoornis. Anna Pastor is communicatie coördinator bij Human Concern en forumleider van Ikookvanmij.nl: een forum voor mensen met een eetstoornis. “Het is mooi dat de Franse overheid hier aandacht aan geeft, maar het zal het probleem niet verhelpen”, vertelt Pastor. “Een eetstoornis is een combinatie van psychische oorzaken en komt niet door een bewerkte foto op een billboard. Toch vinden wij dat deze wet een positief signaal afgeeft, omdat het is goed dat mensen bewust worden van Photoshop.”

Modebedrijven

“Het probleem is dat er beweging moet komen in de modebedrijven zelf en niet alleen in de politiek”, vertelt Pastor. Er wordt bij modebedrijven zoals de H&M en Zara nog steeds veel gephotoshopt; zij selecteren welke modellen en foto’s ze gebruiken. “Gelukkig is er wel steeds meer diversiteit in de modewereld. Je ziet bijvoorbeeld steeds meer plussize modellen.”

Bewerken van een foto

Het bewerken van een foto wordt vaak gedaan door een professionele photoshopper, maar zelf kun je het ook heel makkelijk doen. De Nieuwsredactie gebruikte de app: FaceTune, die ook veel gebruikt wordt door celebrity’s en bekende instagrammers.

You may be interested

Crocs krijgt make-over: hot or not?
Life&Style
268 views
Life&Style
268 views

Crocs krijgt make-over: hot or not?

Quirine Schutijser - October 8, 2017

Vijftien jaar geleden kwamen de Crocs op de markt. Het imago van de schoen is niet bepaald positief. Nu heeft…

Neem de ArenA in huis
Sport
30 views
Sport
30 views

Neem de ArenA in huis

Andreia da Silva - October 15, 2017

Goed nieuws voor de echte Ajacied: de stadionstoeltjes uit de Johan Cruijff ArenA zijn te koop. Voor 7,75 euro heb…

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam
Sport
187 views
Sport
187 views

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam

Silke Nissingh - October 14, 2017

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het Sportfilmfestival in Rotterdam zijn al in volle gang. In maart 2018…

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal
Sport
42 views
Sport
42 views

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal

Megan Hanegraaf - October 13, 2017

Aankomend weekend spelen aanvoerders van voetbalclubs uit het betaald voetbal met een regenboogband. Dit initiatief komt van de spelersraad CSR…