Nieuwe sleepwet voorkomt geen aanslag zoals in Las Vegas

oktober 3, 2017
343 Views

Op maandagavond 2 oktober opende Stephen Paddock het vuur op een countryfestival in Las Vegas. Vanuit zijn hotelkamer schoot hij daar 59 mensen dood en waren er meer dan 500 gewonden. Het is nog onbekend of hij banden had met criminele of terroristische organisaties.

In Nederland gaat vanaf 2018 de wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) in. Met deze wet (ook wel sleepwet genoemd) krijgt de AIVD een bredere bevoegdheid om telefoongesprekken en WhatsApps af te luisteren. Had de sleepwet een vergelijkbare actie kunnen voorkomen?

Woordvoerder van de AIVD: “Als een dader niet al verdacht is of een strafblad heeft, zoals in Las Vegas, dan kunnen we geen aanslag voorkomen. Pas als er sprake is van criminele of verdachte verbanden, ondernemen we actie. Dan vragen we toestemming aan de minister.” Bijvoorbeeld om telefoons af te tappen. “Dat wil niet zeggen dat er zonder de Wiv vaker aanslagen gepleegd worden. De wet word simpelweg ingevoerd omdat techniek de oude wet ingehaald heeft.”

Ben je het niet eens met de nieuwe wet? Teken dan de petitie op https://teken.sleepwet.nl/

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
11 views
Life&Style
11 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
16 views
Sport
16 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
17 views
Life&Style
17 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…