Sporten met verkoudheid: geluk bij ongeluk?

oktober 3, 2017
75 Views

Ondanks dat Max Verstappen verkouden was, won hij de Grand Prix in Maleisië. Een knappe prestatie, maar was het wel zo verstandig? Sporten terwijl je ziek bent kan namelijk nare gevolgen hebben zoals een ontsteking van het hart.

Rolf Timmermans is sportarts en heeft gewerkt voor verschillende voetbalclubs zoals PSV. “Op het moment dat sporters koorts hebben, moet je ze afraden om te sporten”, vertelt Timmermans. “Je hebt dan een verhoogde kans op een ontsteking van het hart.”

Vitamine c

Als een sporter dreigt ziek te worden, kan er dan nog iets gedaan worden? “Hoewel er geen wetenschappelijke ondersteuning voor is, wordt er weleens een hoge dosis vitamine c gegeven.” Ook wordt er regelmatig een paracetamol genomen. Timmermans raadt dit echter niet aan. “Je houdt jezelf dan alleen maar voor de gek.”

Tijdens de maanden met een r, vanaf september tot april, worden supplementen met zink en vitamine d gegeven. In deze maanden is er een grotere kans op ontstekingen. “Bij de grotere voetbalclubs wordt er in het najaar altijd de griepspuit gegeven”, legt Timmermans uit.

Symptomen

Sporten bij verkoudheid is echter geen probleem. “Als symptomen boven de nek zich voordoen, zoals keelpijn en een loopneus, loop je geen risico tot het ontstaan van ontstekingen”, maakt Timmermans duidelijk. Max Verstappen liep dus geen gevaar tijdens zijn race. “Het blijft toch een moeilijke beslissing, want de belangen zijn groot”, vertelt Timmermans.

 

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
12 views
Life&Style
12 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
17 views
Sport
17 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
18 views
Life&Style
18 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…