Sporten met verkoudheid: geluk bij ongeluk?

October 3, 2017
48 Views

Ondanks dat Max Verstappen verkouden was, won hij de Grand Prix in Maleisië. Een knappe prestatie, maar was het wel zo verstandig? Sporten terwijl je ziek bent kan namelijk nare gevolgen hebben zoals een ontsteking van het hart.

Rolf Timmermans is sportarts en heeft gewerkt voor verschillende voetbalclubs zoals PSV. “Op het moment dat sporters koorts hebben, moet je ze afraden om te sporten”, vertelt Timmermans. “Je hebt dan een verhoogde kans op een ontsteking van het hart.”

Vitamine c

Als een sporter dreigt ziek te worden, kan er dan nog iets gedaan worden? “Hoewel er geen wetenschappelijke ondersteuning voor is, wordt er weleens een hoge dosis vitamine c gegeven.” Ook wordt er regelmatig een paracetamol genomen. Timmermans raadt dit echter niet aan. “Je houdt jezelf dan alleen maar voor de gek.”

Tijdens de maanden met een r, vanaf september tot april, worden supplementen met zink en vitamine d gegeven. In deze maanden is er een grotere kans op ontstekingen. “Bij de grotere voetbalclubs wordt er in het najaar altijd de griepspuit gegeven”, legt Timmermans uit.

Symptomen

Sporten bij verkoudheid is echter geen probleem. “Als symptomen boven de nek zich voordoen, zoals keelpijn en een loopneus, loop je geen risico tot het ontstaan van ontstekingen”, maakt Timmermans duidelijk. Max Verstappen liep dus geen gevaar tijdens zijn race. “Het blijft toch een moeilijke beslissing, want de belangen zijn groot”, vertelt Timmermans.

 

You may be interested

Crocs krijgt make-over: hot or not?
Life&Style
268 views
Life&Style
268 views

Crocs krijgt make-over: hot or not?

Quirine Schutijser - October 8, 2017

Vijftien jaar geleden kwamen de Crocs op de markt. Het imago van de schoen is niet bepaald positief. Nu heeft…

Neem de ArenA in huis
Sport
30 views
Sport
30 views

Neem de ArenA in huis

Andreia da Silva - October 15, 2017

Goed nieuws voor de echte Ajacied: de stadionstoeltjes uit de Johan Cruijff ArenA zijn te koop. Voor 7,75 euro heb…

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam
Sport
187 views
Sport
187 views

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam

Silke Nissingh - October 14, 2017

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het Sportfilmfestival in Rotterdam zijn al in volle gang. In maart 2018…

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal
Sport
42 views
Sport
42 views

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal

Megan Hanegraaf - October 13, 2017

Aankomend weekend spelen aanvoerders van voetbalclubs uit het betaald voetbal met een regenboogband. Dit initiatief komt van de spelersraad CSR…