3 miljard Yahoo-gebruikers gehackt

October 4, 2017
142 Views
1 Comments

Yahoo meldt dat er in 2013 veel meer accounts zijn gehackt dan dat er voorheen gezegd werd. Het gaat om 3 miljard Yahoo-gebruikers, waarvan hun accounts zijn getroffen door een grote data-lek. Maar hoe weet jij of jouw e-mail is gehackt en op welke manier kun je dit voorkomen? 

Er is al eerder bekend gemaakt dat er accounts van Yahoo gehackt zijn, maar dat het zoveel gebruikers waren, is toen niet bekend gemaakt. “Yahoo is een bedrijf met veel digitale infrastructuur en dus zal er een groot onderzoek plaats moeten vinden om de schade van de hack in kaart te brengen”, vertelt Martijn van Hoof, student Software Science aan de TU Eindhoven. “Verder zal Yahoo bewust terug houden op het uitbrengen van nieuws rondom deze zaak als dat niet nodig is, aangezien dit veel invloed heeft op de waarde van hun aandelen.”

Maar hoe wordt een datebase van zo’n groot bedrijf nou eigenlijk gehackt? “In dit specifieke geval hebben de hackers gebruik gemaakt van een fout in de code die Yahoo gebruikers laat inloggen. Ze kwamen vermoedelijk aan deze code door een eerdere hack waarbij de broncode van Yahoo is gestolen. Dit is meestal mogelijk doordat er menselijke fouten worden gemaakt in het ontwikkelen hiervan.”

Voor Yahoo gebruikers heeft van Hoof de tip om goed na te denken voor welke kanalen je jouw Yahoo wachtwoord nog meer gebruikt. “Dit wachtwoord zal namelijk wel uitlekken op plekken zoals het Darkweb – het deel van het web dat niet direct vindbaar is in een zoekmachine – en het is dus belangrijk om er voor te zorgen dat je je wachtwoorden wijzigt.”

Security specialist Maurice Vriendts weet wat hij in de toekomst graag anders zou willen zien bij e-mail aanbieders. “Sommige e-mail aanbieders bieden de mogelijkheid om een mailbox aan de gebruikerszijde te ontsleutelen. Daarmee is het zelfs voor de aanbieder niet mogelijk om de (reeds opgeslagen) berichten in te zien. Je maakt het voor hackers dan een stuk lastiger om met een complete database aan de haal te gaan. Wat mij betreft wordt deze techniek de standaard.”

You may be interested

Crocs krijgt make-over: hot or not?
Life&Style
268 views
Life&Style
268 views

Crocs krijgt make-over: hot or not?

Quirine Schutijser - October 8, 2017

Vijftien jaar geleden kwamen de Crocs op de markt. Het imago van de schoen is niet bepaald positief. Nu heeft…

Neem de ArenA in huis
Sport
30 views
Sport
30 views

Neem de ArenA in huis

Andreia da Silva - October 15, 2017

Goed nieuws voor de echte Ajacied: de stadionstoeltjes uit de Johan Cruijff ArenA zijn te koop. Voor 7,75 euro heb…

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam
Sport
187 views
Sport
187 views

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam

Silke Nissingh - October 14, 2017

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het Sportfilmfestival in Rotterdam zijn al in volle gang. In maart 2018…

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal
Sport
42 views
Sport
42 views

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal

Megan Hanegraaf - October 13, 2017

Aankomend weekend spelen aanvoerders van voetbalclubs uit het betaald voetbal met een regenboogband. Dit initiatief komt van de spelersraad CSR…