Dierendag sportspecial: animals in action

Het is vandaag dierendag! De dag om je behaarde en gevederde vriendjes in het zonnetje te zetten. We hebben genoeg divadieren op deze planeet met niet-aangeboren talenten, want heb je ooit een wasbeer in het wild op een fiets gezien? Als deze kwaliteiten niet in het aard van het beestje zitten, is het dan wel gezond?

Menselijke eigenschappen
Ze brengen een glimlach op je gezicht, maar hoe verantwoordelijk zijn al deze aangeleerde activiteiten voor dieren? Jeroen Snijders, bioloog in spé, vindt dat het ligt aan de manier waarop. “De menselijke eigenschappen die dieren laten zien, zijn aangeleerd. Dit kan op verschillende manieren. Kleineren, martelen en bang maken is er een van. Dat zie je bijvoorbeeld terug in landen zoals Thailand, waar een olifant jou braaf op zijn rug laat zitten. In dierentuinen gebruiken ze bijvoorbeeld een beloningsysteem voor het aanleren van trucjes.”

Ondierlijk
“Van nature gaan dieren zuinig om met hun energie. In de natuur hebben ze deze nodig om voedsel te vinden. Ze spelen wel en dit kun je vergelijken met het sporten van de mens, alleen dieren hebben een achterliggende functie bij de acties die zij doen. Mensen vinden het leuk om eigenschappen van henzelf terug te zien in dieren. De gevolgen hiervan zijn niet altijd ethisch verantwoord.”

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
11 views
Life&Style
11 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
16 views
Sport
16 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
17 views
Life&Style
17 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…