Dierendag sportspecial: animals in action

Het is vandaag dierendag! De dag om je behaarde en gevederde vriendjes in het zonnetje te zetten. We hebben genoeg divadieren op deze planeet met niet-aangeboren talenten, want heb je ooit een wasbeer in het wild op een fiets gezien? Als deze kwaliteiten niet in het aard van het beestje zitten, is het dan wel gezond?

Menselijke eigenschappen
Ze brengen een glimlach op je gezicht, maar hoe verantwoordelijk zijn al deze aangeleerde activiteiten voor dieren? Jeroen Snijders, bioloog in spé, vindt dat het ligt aan de manier waarop. “De menselijke eigenschappen die dieren laten zien, zijn aangeleerd. Dit kan op verschillende manieren. Kleineren, martelen en bang maken is er een van. Dat zie je bijvoorbeeld terug in landen zoals Thailand, waar een olifant jou braaf op zijn rug laat zitten. In dierentuinen gebruiken ze bijvoorbeeld een beloningsysteem voor het aanleren van trucjes.”

Ondierlijk
“Van nature gaan dieren zuinig om met hun energie. In de natuur hebben ze deze nodig om voedsel te vinden. Ze spelen wel en dit kun je vergelijken met het sporten van de mens, alleen dieren hebben een achterliggende functie bij de acties die zij doen. Mensen vinden het leuk om eigenschappen van henzelf terug te zien in dieren. De gevolgen hiervan zijn niet altijd ethisch verantwoord.”

You may be interested

Crocs krijgt make-over: hot or not?
Life&Style
268 views
Life&Style
268 views

Crocs krijgt make-over: hot or not?

Quirine Schutijser - October 8, 2017

Vijftien jaar geleden kwamen de Crocs op de markt. Het imago van de schoen is niet bepaald positief. Nu heeft…

Neem de ArenA in huis
Sport
30 views
Sport
30 views

Neem de ArenA in huis

Andreia da Silva - October 15, 2017

Goed nieuws voor de echte Ajacied: de stadionstoeltjes uit de Johan Cruijff ArenA zijn te koop. Voor 7,75 euro heb…

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam
Sport
187 views
Sport
187 views

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam

Silke Nissingh - October 14, 2017

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het Sportfilmfestival in Rotterdam zijn al in volle gang. In maart 2018…

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal
Sport
42 views
Sport
42 views

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal

Megan Hanegraaf - October 13, 2017

Aankomend weekend spelen aanvoerders van voetbalclubs uit het betaald voetbal met een regenboogband. Dit initiatief komt van de spelersraad CSR…