Dit is wat je moet weten over de nieuwe privacywet

October 4, 2017
64 Views
1 Comments

In mei 2018 gaat de nieuwe privacywet in, de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De wet richt zich vooral op bedrijven die privacygevoelige informatie hanteren. De recente hack op kredietbedrijf Equifax laat opnieuw zien dat er baat is bij strengere wetgeving over privacy.

In de wet staat dat bedrijven meer verantwoordelijkheid krijgen over de data die ze bezitten. Ze moeten voortaan een functionaris voor gegevensbescherming benoemen, deze persoon bewaakt alle privacygevoelige informatie. Het orgaan ‘autoriteit persoonsgegevens’ (AP) controleert de bedrijven. Wanneer het fout gaat, kunnen zij boetes tot 20 miljoen euro opleggen.

Burgers
Woordvoerder Inge Sanders van AP: “In de AVG staat een speciaal artikel over toestemming. Hierin staat wat de voorwaarden zijn voor organisaties om geldige toestemming te krijgen van mensen om hun persoonsgegevens te verwerken. Zo moeten organisaties kunnen bewijzen dat zij geldige toestemming hebben gekregen en moet het voor mensen net zo makkelijk zijn om hun toestemming in te trekken als om die te geven.”

“Naast versterking van de bestaande rechten, krijgen mensen door de AVG een aantal aanvullende rechten. Zij hebben al het recht om een organisatie te vragen hun persoonsgegevens te verwijderen. Straks kunnen zij daarnaast eisen dat de organisatie de verwijdering doorgeeft aan alle andere organisaties die deze gegevens van deze organisatie hebben gekregen.”

 

You may be interested

Crocs krijgt make-over: hot or not?
Life&Style
268 views
Life&Style
268 views

Crocs krijgt make-over: hot or not?

Quirine Schutijser - October 8, 2017

Vijftien jaar geleden kwamen de Crocs op de markt. Het imago van de schoen is niet bepaald positief. Nu heeft…

Neem de ArenA in huis
Sport
30 views
Sport
30 views

Neem de ArenA in huis

Andreia da Silva - October 15, 2017

Goed nieuws voor de echte Ajacied: de stadionstoeltjes uit de Johan Cruijff ArenA zijn te koop. Voor 7,75 euro heb…

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam
Sport
187 views
Sport
187 views

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam

Silke Nissingh - October 14, 2017

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het Sportfilmfestival in Rotterdam zijn al in volle gang. In maart 2018…

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal
Sport
42 views
Sport
42 views

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal

Megan Hanegraaf - October 13, 2017

Aankomend weekend spelen aanvoerders van voetbalclubs uit het betaald voetbal met een regenboogband. Dit initiatief komt van de spelersraad CSR…