Dit is wat je moet weten over de nieuwe privacywet

oktober 4, 2017
118 Views
1 Comments

In mei 2018 gaat de nieuwe privacywet in, de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De wet richt zich vooral op bedrijven die privacygevoelige informatie hanteren. De recente hack op kredietbedrijf Equifax laat opnieuw zien dat er baat is bij strengere wetgeving over privacy.

In de wet staat dat bedrijven meer verantwoordelijkheid krijgen over de data die ze bezitten. Ze moeten voortaan een functionaris voor gegevensbescherming benoemen, deze persoon bewaakt alle privacygevoelige informatie. Het orgaan ‘autoriteit persoonsgegevens’ (AP) controleert de bedrijven. Wanneer het fout gaat, kunnen zij boetes tot 20 miljoen euro opleggen.

Burgers
Woordvoerder Inge Sanders van AP: “In de AVG staat een speciaal artikel over toestemming. Hierin staat wat de voorwaarden zijn voor organisaties om geldige toestemming te krijgen van mensen om hun persoonsgegevens te verwerken. Zo moeten organisaties kunnen bewijzen dat zij geldige toestemming hebben gekregen en moet het voor mensen net zo makkelijk zijn om hun toestemming in te trekken als om die te geven.”

“Naast versterking van de bestaande rechten, krijgen mensen door de AVG een aantal aanvullende rechten. Zij hebben al het recht om een organisatie te vragen hun persoonsgegevens te verwijderen. Straks kunnen zij daarnaast eisen dat de organisatie de verwijdering doorgeeft aan alle andere organisaties die deze gegevens van deze organisatie hebben gekregen.”

 

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
11 views
Life&Style
11 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
16 views
Sport
16 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
17 views
Life&Style
17 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…