Een gezegende dierendag

October 4, 2017
164 Views

Vandaag was het de dag van de dieren, oftewel dierendag! Speciaal hiervoor kon je vandaag in Den Bosch voor het eerst je huisdieren laten zegenen. Dit werd deze middag gedaan door pastoor Franciscus in de Sint-Janskathedraal.

De datum van onze wereldwijde dierendag gaat terug naar de sterfdag van Sint Franciscus van Assisi in 1226. Kort na zijn dood, werd Sint Franciscus heilig verklaart en staat tot de dag van vandaag bekend als beschermheilige van de dieren en de natuur. In 1929 werd in Wenen officieel de Werelddierendag uitgeroepen.

Pastoor Francicus heeft het erg druk met het uitbrengen van zijn zegen. Toch wil hij wat vertellen over deze speciale dag. “Wij hebben er expres voor gekozen om het vandaag voor het eerst in Den Bosch te doen, omdat het Werelddierendag is. Ik ben zelf begonnen met dieren zegenen in Veghel, daar is het al een groot evenement geworden. Naast honden, mocht ik daar soms ook grotere beesten zoals koeien zegenen. Wij zegenen alle dieren, want alle dieren verdienen een positief gebaar!”

Pastoor Franciscus geeft, net als zijn naamgenoot uit 1226, veel om dieren. “We moeten dieren goed blijven behandelen. Niet alleen op dierendag. Let bijvoorbeeld op met het eten van vlees. Ik zeg niet dat ik daar tegen ben, maar ik ben er wel tegen hoe die dieren soms behandeld worden. In van die legbatterijen, dat kan niet!”

Na de zegeningen is het tijd voor de baasjes en de honden om even bij te komen van alle drukte.

Het baasje van Max

“Onze Max was helemaal niet bang van het water. Hij kent eigenlijk ook nog niet zoveel.” De boxer speelt iets verderop met twee jonge jongens die hem uitvoerig knuffelen. Max is een paar maanden oude pup. Zijn baasjes waren vrij vandaag en kozen op deze dierendag voor een leuk uitje met de hond. “Wij hebben ervoor gekozen om Max te laten zegenen, omdat het gewoon kan! Ik ben zelf ook katholiek, dus waarom niet?”

Sommige honden zoals Max, nemen even rust en wat tijd voor zichzelf. Maar er zijn er ook een paar die de drukte niet aankunnen en hierdoor hun geduld verliezen.

Het baasje van Caresse

“Ik heb Caresse vandaag laten zegenen, om de band tussen ons op deze toepasselijke dag, sterker te maken. Ik vond het oorspronkelijke Werelddierendag verhaal erg mooi.” De rottweiler kijkt angstig om zich heen, als ze het geblaf hoort van een stafford aan de andere kant van de straat. Ze kruipt met haar grote hondenlijf tussen de benen van haar baasje, die lachend reageert: “Caresse mag dan wel een grote rottweiler zijn, maar ze is echt een watje.” De hond kijkt met grote bruine ogen op. Het baasje vervolgt: “Ze is echt een gezelschapsdier en we brengen veel tijd met elkaar door.”

 

Door: Mara Wouters en Willemijn Schilten

You may be interested

Crocs krijgt make-over: hot or not?
Life&Style
268 views
Life&Style
268 views

Crocs krijgt make-over: hot or not?

Quirine Schutijser - October 8, 2017

Vijftien jaar geleden kwamen de Crocs op de markt. Het imago van de schoen is niet bepaald positief. Nu heeft…

Neem de ArenA in huis
Sport
30 views
Sport
30 views

Neem de ArenA in huis

Andreia da Silva - October 15, 2017

Goed nieuws voor de echte Ajacied: de stadionstoeltjes uit de Johan Cruijff ArenA zijn te koop. Voor 7,75 euro heb…

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam
Sport
187 views
Sport
187 views

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam

Silke Nissingh - October 14, 2017

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het Sportfilmfestival in Rotterdam zijn al in volle gang. In maart 2018…

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal
Sport
42 views
Sport
42 views

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal

Megan Hanegraaf - October 13, 2017

Aankomend weekend spelen aanvoerders van voetbalclubs uit het betaald voetbal met een regenboogband. Dit initiatief komt van de spelersraad CSR…