Foetussport in de buik van mama

Tennister Serena Williams is afgelopen maand bevallen van een dochtertje. De initialen van het kleine meisje, Alexis Olympia, verwijzen naar de tenniswedstrijd Australian Open. Moeder Serena Williams won de wedstrijd toen ze al twee maanden in verwachting was.

Maar kan dat zomaar, sporten op topniveau en zwanger zijn? “Het is mogelijk”, zegt sportarts Bernhard te Boekhorst. “Het hangt er van af hoeveel maanden een vrouw zwanger is en hoe haar lichaam er op reageert.”

Oververhitting en zuurstoftekort
Volgens Te Boekhorst heeft een vrouw in de eerste drie maanden vooral last van misselijkheid en hoofdpijn als ze sport. Bij matige inspanning hoeft dat geen probleem te zijn. Bij tennis op topniveau, waarbij je flinke sprinten moet leveren, kan het wel problemen opleveren. Er kan oververhitting van het lichaam plaatsvinden en het kind kan mogelijk te weinig zuurstof krijgen. Doordat oestrogenen tijdens de zwangerschap meer aanwezig zijn kan het schaambeen ook meer gaan wijken. Daardoor worden dan weer rug- en bekkenklachten ervaren.

Goede keuze
Toch denkt de arts niet dat Serena Williams een verkeerde beslissing heeft genomen: “Ik denk dat het een goed doordachte keuze van haar is. Waarschijnlijk ervaarde zij minder misselijkheid of hoofdpijn.”

Te Boekhorst zegt dat een kind zwaarder wordt wanneer de moeder intensief sport tijdens de zwangerschap: “Kinderen van sportieve moeders ontwikkelen meer spiermassa. Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat een kind mee sport met de moeder.”

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
23 views
Life&Style
23 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
119 views
Sport
119 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
97 views
Life&Style
97 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…