Foetussport in de buik van mama

Tennister Serena Williams is afgelopen maand bevallen van een dochtertje. De initialen van het kleine meisje, Alexis Olympia, verwijzen naar de tenniswedstrijd Australian Open. Moeder Serena Williams won de wedstrijd toen ze al twee maanden in verwachting was.

Maar kan dat zomaar, sporten op topniveau en zwanger zijn? “Het is mogelijk”, zegt sportarts Bernhard te Boekhorst. “Het hangt er van af hoeveel maanden een vrouw zwanger is en hoe haar lichaam er op reageert.”

Oververhitting en zuurstoftekort
Volgens Te Boekhorst heeft een vrouw in de eerste drie maanden vooral last van misselijkheid en hoofdpijn als ze sport. Bij matige inspanning hoeft dat geen probleem te zijn. Bij tennis op topniveau, waarbij je flinke sprinten moet leveren, kan het wel problemen opleveren. Er kan oververhitting van het lichaam plaatsvinden en het kind kan mogelijk te weinig zuurstof krijgen. Doordat oestrogenen tijdens de zwangerschap meer aanwezig zijn kan het schaambeen ook meer gaan wijken. Daardoor worden dan weer rug- en bekkenklachten ervaren.

Goede keuze
Toch denkt de arts niet dat Serena Williams een verkeerde beslissing heeft genomen: “Ik denk dat het een goed doordachte keuze van haar is. Waarschijnlijk ervaarde zij minder misselijkheid of hoofdpijn.”

Te Boekhorst zegt dat een kind zwaarder wordt wanneer de moeder intensief sport tijdens de zwangerschap: “Kinderen van sportieve moeders ontwikkelen meer spiermassa. Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat een kind mee sport met de moeder.”

You may be interested

Crocs krijgt make-over: hot or not?
Life&Style
268 views
Life&Style
268 views

Crocs krijgt make-over: hot or not?

Quirine Schutijser - October 8, 2017

Vijftien jaar geleden kwamen de Crocs op de markt. Het imago van de schoen is niet bepaald positief. Nu heeft…

Neem de ArenA in huis
Sport
30 views
Sport
30 views

Neem de ArenA in huis

Andreia da Silva - October 15, 2017

Goed nieuws voor de echte Ajacied: de stadionstoeltjes uit de Johan Cruijff ArenA zijn te koop. Voor 7,75 euro heb…

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam
Sport
187 views
Sport
187 views

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam

Silke Nissingh - October 14, 2017

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het Sportfilmfestival in Rotterdam zijn al in volle gang. In maart 2018…

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal
Sport
42 views
Sport
42 views

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal

Megan Hanegraaf - October 13, 2017

Aankomend weekend spelen aanvoerders van voetbalclubs uit het betaald voetbal met een regenboogband. Dit initiatief komt van de spelersraad CSR…