Jouw baas wilt echt niet jouw kotsfoto zien

Voordat je de foto’s van de kroegentocht of van dat ene personeelsuitje op Facebook zet: denk eraan dat jouw (toekomstige) baas daar ook naar kan kijken. Al voordat je jezelf hebt voorgesteld is er al een beeld van je gevormd.

De werkgroep artikel 29 (Europese privacywaakhonden) is hierop tegen. In een rapport, dat deze zomer is gepubliceerd, uitten zij dat het voor werkgevers verboden is om het internet af te struinen naar informatie over sollicitanten.

Daar tegenover staat Lodewijk Asscher van de PvdA. Hij vindt dat werkgevers wel op Facebook mogen rondneuzen naar informatie over jou, maar dan moeten ze het wel van tevoren even zeggen.

Toch is er ook een grijs middengebied, er is geen concrete regelgeving over deze privacy kwestie en in beiden gevallen kunnen er uitzonderingen voorkomen.  Asscher legt uit dat een werkgever moet “kunnen onderbouwen dat een online check noodzakelijk is voor het behartigen van een gerechtvaardigd belang”. En Artikel 29 zegt bijna net zoiets; “Alleen met een goede redenen mogen sollicitanten worden gegoogeld of opgezocht op sociale media.”

Werknemersorganisatie CNV reageert op deze privacykwestie: “Als een werkgever op LinkedIn kijkt, dan kan dit acceptabel worden geacht. LinkedIn wordt immers o.a. gebruikt door werknemers voor het vinden van een baan. Dit wordt anders wanneer een werkgever op een andere manier via sociale media aan informatie probeert te komen over de potentiële kandidaat. Als organisatie mag je dan alleen bij een legitieme reden een potentiële kandidaat ‘doorlichten’ op het internet. Als een organisatie zich niet aan de wet houdt, dan kan de Autoriteit Persoonsgegevens een boete geven.”

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
11 views
Life&Style
11 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
16 views
Sport
16 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
17 views
Life&Style
17 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…