Netneutraliteit: we geven geen voorrang en we knijpen niet af

October 6, 2017
91 Views

Internetproviders kunnen websites voorrang geven of juist vertragen. Dankzij netneutraliteit mogen zij dat niet. Als het wel zou mogen zouden de providers enorm machtig worden, dan zouden ze populaire websites kunnen vertragen in ruil voor geld. Of zouden giganten zoals Facebook en Google grote bedragen kunnen betalen om voorrang te krijgen.

Zonder netneutraliteit kunnen internetproviders in theorie bepalen wat hun gebruikers wel en niet te zien krijgen. Dan spreken we al snel van propaganda. Ook zou het slecht zijn voor startende bedrijven. Die kunnen zich moeilijk vestigen in een klimaat waar alleen de rijken een kans maken.

Verenigde Staten

Het probleem speelt vooral in de Verenigde Staten, daar is netneutraliteit vaker in gevaar geweest. Internetproviders lobbyden jarenlang om het toezicht van de overheid af te schaffen. Steeds vocht het volk terug  en kwamen er geen nieuwe wetten.
In januari stelde Donald Trump Ajit Pai aan als hoofd van de FCC. De FCC (Federale Communicatie Commissie) is het orgaan wat onder andere toezicht houdt op netneutraliteit. Kort na zijn aantreden maakte Ajit bekend dat hij neutraliteit af wil schaffen. Nogal bijzonder, omdat hij voor zijn functie bij de FCC werkte voor de Amerikaanse internetprovider Verizon.

Van de 22 miloen opmerkingen was 80 procent door robots geschreven

Robots
In mei dit jaar was netneutraliteit wederom in gevaar. Op de website van de FCC konden burgers hun mening en standpunt achterlaten. De FCC ontving meer dan 22 miljoen reacties. Al snel waren er geruchten en claims dat veel opmerkingen niet door mensen geplaatst waren maar door robots. Uit onderzoek blijkt dat er zo’n 3,9 miljoen opmerkingen door mensen geplaatst waren en de rest door robots. 95 procent van de ‘echte’ opmerkingen waren vóór netneutraliteit. Het gros van de neppe opmerkingen was tegen.

Nederland
“Als de Verenigde Staten netneutraliteit afschaft, heeft dat geen directe impact op Nederland. Indirect kan het beginnende bedrijven schaden die dan minder kans maken”, aldus Rejo Zenger van Bits of Freedom, een Nederlandse belangenorganisatie die gesteld is op het behouden van netneutraliteit. “De Europese regels, waar Nederland zich aan moet houden zijn heel aardig en beschermen de consument. Ik denk niet dat de EU in de komende jaren van de neutraliteit af wil.” “Hoewel we in Nederland niet hoeven te vrezen voor onze neutraliteit moeten we oppassen dat onze toezichthouders de Europese regels streng genoeg naleven.”

Internetproviders

Niels Huijbregts van XS4ALL voegt toe: “We vinden het van groot belang dat een internetprovider zich neutraal opstelt en zich dus zo min mogelijk bemoeit met wat er over het netwerk gaat. In principe behandelen we al het netwerkverkeer gelijk: we geven geen voorrang en we knijpen niet af.”

“Maar toch neemt XS4ALL in een paar uitzonderlijke gevallen maatregelen die niet netneutraal zijn: we houden spamberichten en virussen tegen. Als het uitzonderlijk druk is op de verbinding van een klant (als een klant een heel zwaar bestand aan het downloaden is) geven we het verkeer van onze telefoniedienst voorrang boven ander verkeer. Anders zou de download ervoor kunnen zorgen dat een telefoongesprek hapert. Deze maatregelen zijn in de wet toegestaan.”

Lees verder over de stand van zaken over ons internet:

3 miljard Yahoo gebruikers gehackt

Dit is wat je moet weten over de nieuwe privacywet

 

You may be interested

Crocs krijgt make-over: hot or not?
Life&Style
268 views
Life&Style
268 views

Crocs krijgt make-over: hot or not?

Quirine Schutijser - October 8, 2017

Vijftien jaar geleden kwamen de Crocs op de markt. Het imago van de schoen is niet bepaald positief. Nu heeft…

Neem de ArenA in huis
Sport
30 views
Sport
30 views

Neem de ArenA in huis

Andreia da Silva - October 15, 2017

Goed nieuws voor de echte Ajacied: de stadionstoeltjes uit de Johan Cruijff ArenA zijn te koop. Voor 7,75 euro heb…

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam
Sport
187 views
Sport
187 views

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam

Silke Nissingh - October 14, 2017

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het Sportfilmfestival in Rotterdam zijn al in volle gang. In maart 2018…

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal
Sport
42 views
Sport
42 views

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal

Megan Hanegraaf - October 13, 2017

Aankomend weekend spelen aanvoerders van voetbalclubs uit het betaald voetbal met een regenboogband. Dit initiatief komt van de spelersraad CSR…