Het nieuwe hardlopen: rennen naar lichtjes

oktober 6, 2017
3566 Views
1 Comments
Hardlopen wordt in Eindhoven een stuk interessanter gemaakt door midden van een interactieve (hard)looproute. ‘Een beetje rondjes rennen met niks interessants om je heen’: dat wilde organisatie Smart Society in Eindhoven gaan veranderen en begon zo met het project ‘proeftuin licht’. Met de eerst interactieve (hard)looproute in Woensel-Noord hoopt de organisatie mensen in Eindhoven in beweging te krijgen.

Koen Kerklaan van de gemeente Eindhoven is erg positief over het project: “We willen net dat stapje extra maken om ervoor te zorgen dat mensen meer gaan bewegen.” Maar mensen te dwingen om te gaan hardlopen werkt niet. Daarom heeft Smart Society een (hard)looproute gemaakt waar mensen kunnen lopen.

 

Ren achter die kleur aan

Iedereen heeft zijn eigen looptempo. De een beweegt iets sneller dan de ander en daar hebben ze vier verschillende looptempo’s voor bedacht: rustig wandelen met de groene kleur, lopen in een stevig tempo met de blauwe kleur, rustig rennen met de witte kleur en hardlopen voor gevorderden met de rode kleur. De kleuren zijn terug te vinden in een zogenoemde ‘starttegel’. Wanneer je op de tegel gaat staan, activeer je de route en kan je beginnen met lopen. Na twintig meter begint er op de grond een lampje – in de kleur van jouw route – te branden.

hardlopen

Slimme tegeltjes

Deze lampjes zijn terug te vinden in de slimme tegeltjes. De kleine vierkante tegeltjes zijn zo groot als je hand, liggen om de twintig meter op het pad en zijn voorzien van vier led-lichtjes, elk met een eigen kleur voor hun eigen route. Wanneer je op de ‘starttegel’ hebt gestaan begin je met lopen en licht de ‘slimme tegel’ één voor één op. Je moet een bepaald tempo ‘zoals zeven kilometer per uur’ vol zien te houden. Als je te langzaam loopt zie je het lampje op de slimme tegel al een eind voor je uit branden, dan moet er dus een tandje bij. Het ideale looptempo is dus wanneer het lampje brandt wanneer jij bij de stoeptegel bent.

Tot nu toe wordt de route alleen nog tussen de High Tech Campus en het Genneper park uitbereid, maar Smart Society hoopt snel meer paden in Eindhoven en omstreken te voorzien van dit technische hulpmiddel.

 

 

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
11 views
Life&Style
11 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
16 views
Sport
16 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
17 views
Life&Style
17 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…