Het nieuwe hardlopen: rennen naar lichtjes

Hardlopen wordt in Eindhoven een stuk interessanter gemaakt door midden van een interactieve (hard)looproute. ‘Een beetje rondjes rennen met niks interessants om je heen’: dat wilde organisatie Smart Society in Eindhoven gaan veranderen en begon zo met het project ‘proeftuin licht’. Met de eerst interactieve (hard)looproute in Woensel-Noord hoopt de organisatie mensen in Eindhoven in beweging te krijgen.

Koen Kerklaan van de gemeente Eindhoven is erg positief over het project: “We willen net dat stapje extra maken om ervoor te zorgen dat mensen meer gaan bewegen.” Maar mensen te dwingen om te gaan hardlopen werkt niet. Daarom heeft Smart Society een (hard)looproute gemaakt waar mensen kunnen lopen.

 

Ren achter die kleur aan

Iedereen heeft zijn eigen looptempo. De een beweegt iets sneller dan de ander en daar hebben ze vier verschillende looptempo’s voor bedacht: rustig wandelen met de groene kleur, lopen in een stevig tempo met de blauwe kleur, rustig rennen met de witte kleur en hardlopen voor gevorderden met de rode kleur. De kleuren zijn terug te vinden in een zogenoemde ‘starttegel’. Wanneer je op de tegel gaat staan, activeer je de route en kan je beginnen met lopen. Na twintig meter begint er op de grond een lampje – in de kleur van jouw route – te branden.

hardlopen

Slimme tegeltjes

Deze lampjes zijn terug te vinden in de slimme tegeltjes. De kleine vierkante tegeltjes zijn zo groot als je hand, liggen om de twintig meter op het pad en zijn voorzien van vier led-lichtjes, elk met een eigen kleur voor hun eigen route. Wanneer je op de ‘starttegel’ hebt gestaan begin je met lopen en licht de ‘slimme tegel’ één voor één op. Je moet een bepaald tempo ‘zoals zeven kilometer per uur’ vol zien te houden. Als je te langzaam loopt zie je het lampje op de slimme tegel al een eind voor je uit branden, dan moet er dus een tandje bij. Het ideale looptempo is dus wanneer het lampje brandt wanneer jij bij de stoeptegel bent.

Tot nu toe wordt de route alleen nog tussen de High Tech Campus en het Genneper park uitbereid, maar Smart Society hoopt snel meer paden in Eindhoven en omstreken te voorzien van dit technische hulpmiddel.

 

 

You may be interested

Crocs krijgt make-over: hot or not?
Life&Style
268 views
Life&Style
268 views

Crocs krijgt make-over: hot or not?

Quirine Schutijser - October 8, 2017

Vijftien jaar geleden kwamen de Crocs op de markt. Het imago van de schoen is niet bepaald positief. Nu heeft…

Neem de ArenA in huis
Sport
30 views
Sport
30 views

Neem de ArenA in huis

Andreia da Silva - October 15, 2017

Goed nieuws voor de echte Ajacied: de stadionstoeltjes uit de Johan Cruijff ArenA zijn te koop. Voor 7,75 euro heb…

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam
Sport
187 views
Sport
187 views

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam

Silke Nissingh - October 14, 2017

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het Sportfilmfestival in Rotterdam zijn al in volle gang. In maart 2018…

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal
Sport
42 views
Sport
42 views

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal

Megan Hanegraaf - October 13, 2017

Aankomend weekend spelen aanvoerders van voetbalclubs uit het betaald voetbal met een regenboogband. Dit initiatief komt van de spelersraad CSR…