Oproepacties: breng maar weer terug

October 10, 2017
53 Views

Heb jij ooit een voedselproduct in huis gehad dat voldeed aan de waarschuwingen van een oproepactie? Om de meest aparte, maar vaak gevaarlijke redenen worden voedselproducten teruggeroepen. Bepaalde allergenen kunnen niet vermeld zijn, stukjes glas of plastic zitten verstopt in het product of bacteriën nestelen zich.

Over de jaren heen zijn er verschillende soorten oproepacties gedaan op gebied van voedsel. Dit kan van verschillende bedrijven komen, maar de meest voorkomende zijn supermarkten. Meestal kun je bij zo’n oproep je bonnetje en/of product meenemen, waarbij je bedrag dan wordt vergoedt. Een bekend voorbeeld van een oproepactie? Denk aan het eierdrama van afgelopen zomer.

Oproepacties in het algemeen zijn een samenwerking van een bedrijf en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). ‘’Het bedrijf komt erachter dat er iets niet klopt met een product en zij melden dat bij ons’’, zegt woordvoerder Tjitte Mastenbroek, van de NVWA. Op basis daarvan beoordeelt de NVWA hoe ernstig de melding is. ‘’Bedrijven controleren de producten allemaal zelf, daar doen wij niets in’’, aldus Mastenbroek.

De NVWA geeft na de melding van het bedrijf een waarschuwing aan de consument. Of dat de laatste jaren vaker voorkomt is volgens Mastenbroek volmondig ‘nee’. ‘’We hebben geen cijfers hierover, maar het is niet zo.’’ Extra maatregelen om oproepacties nog meer te verminderen ligt dan ook niet in handen van het NVMA, vindt hij. ‘’Dat is een taak van het bedrijf zelf.’’

You may be interested

Crocs krijgt make-over: hot or not?
Life&Style
287 views
Life&Style
287 views

Crocs krijgt make-over: hot or not?

Quirine Schutijser - October 8, 2017

Vijftien jaar geleden kwamen de Crocs op de markt. Het imago van de schoen is niet bepaald positief. Nu heeft…

Neem de ArenA in huis
Sport
44 views
Sport
44 views

Neem de ArenA in huis

Andreia da Silva - October 15, 2017

Goed nieuws voor de echte Ajacied: de stadionstoeltjes uit de Johan Cruijff ArenA zijn te koop. Voor 7,75 euro heb…

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam
Sport
219 views
Sport
219 views

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam

Silke Nissingh - October 14, 2017

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het Sportfilmfestival in Rotterdam zijn al in volle gang. In maart 2018…

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal
Sport
52 views
Sport
52 views

Het idee achter de regenboogband in het betaald voetbal

Megan Hanegraaf - October 13, 2017

Aankomend weekend spelen aanvoerders van voetbalclubs uit het betaald voetbal met een regenboogband. Dit initiatief komt van de spelersraad CSR…