Oproepacties: breng maar weer terug

oktober 10, 2017
89 Views

Heb jij ooit een voedselproduct in huis gehad dat voldeed aan de waarschuwingen van een oproepactie? Om de meest aparte, maar vaak gevaarlijke redenen worden voedselproducten teruggeroepen. Bepaalde allergenen kunnen niet vermeld zijn, stukjes glas of plastic zitten verstopt in het product of bacteriën nestelen zich.

Over de jaren heen zijn er verschillende soorten oproepacties gedaan op gebied van voedsel. Dit kan van verschillende bedrijven komen, maar de meest voorkomende zijn supermarkten. Meestal kun je bij zo’n oproep je bonnetje en/of product meenemen, waarbij je bedrag dan wordt vergoedt. Een bekend voorbeeld van een oproepactie? Denk aan het eierdrama van afgelopen zomer.

Oproepacties in het algemeen zijn een samenwerking van een bedrijf en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). ‘’Het bedrijf komt erachter dat er iets niet klopt met een product en zij melden dat bij ons’’, zegt woordvoerder Tjitte Mastenbroek, van de NVWA. Op basis daarvan beoordeelt de NVWA hoe ernstig de melding is. ‘’Bedrijven controleren de producten allemaal zelf, daar doen wij niets in’’, aldus Mastenbroek.

De NVWA geeft na de melding van het bedrijf een waarschuwing aan de consument. Of dat de laatste jaren vaker voorkomt is volgens Mastenbroek volmondig ‘nee’. ‘’We hebben geen cijfers hierover, maar het is niet zo.’’ Extra maatregelen om oproepacties nog meer te verminderen ligt dan ook niet in handen van het NVMA, vindt hij. ‘’Dat is een taak van het bedrijf zelf.’’

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
12 views
Life&Style
12 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
17 views
Sport
17 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
18 views
Life&Style
18 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…