Columbusdag: Blijven of gaan?

oktober 11, 2017
120 Views

De tweede maandag van oktober stond  tot op heden in het teken van Columbusdag. Op 12 oktober zou, in 1492, Amerika ontdekt zijn door Christopher Columbus. Steeds meer Amerikaanse staten noemen de afgelopen jaren de dag Indigenous Peolpe Day, daarmee eren ze de oorspronkelijke bewoners van het Noord-Amerikaanse continent. De reden hiervoor is dat Columbus naar schatting verantwoordelijk is voor de dood van zo’n 3,5 miljoen oorspronkelijke bewoners (natives).

Vanuit een ander initiatief wordt in plaats van Columbusdag op 12 oktober ‘Leif Erikson dag’ gevierd, de Viking die vijfhonderd jaar voor Columbus wél in Amerika wist te arriveren.

Columbusdag is pas sinds 1971 een nationale feestdag in de Verenigde Staten. Het is ontstaan door lobbyisten met Italiaanse achtergrond die graag een historisch figuur uit Italië wilden eren. Bijzonder, want al ruim honderd jaar wordt Columbus niet meer als heroïsch figuur beschreven.

Toch zijn er redenen om Columbusdag te behouden. Sommigen vinden dat de dag niet alleen de ‘ontdekker’ eert, maar de hele kolonisatie van Noord-Amerika. Andere historici relativeren de daden van Columbus met de tijd waarin ze zich afspeelden en zeggen dat het relatief normaal was voor die tijd.

Hoewel Christopher Columbus niet Amerika ontdekte, bleek hij uiteindelijk wel een cruciale schakel in kolonisatie van Noord- en Zuid-Amerika. Daarom zijn er verschillende staten die alsnog de dag vieren. Voor sommigen gaat het niet zozeer om Columbus zelf, maar om de  kolonisatie revolutie die hij ontketende die vervolgens de VS zou gaan heten.

Het komt vaker voor dat we terugkomen op feiten en opvattingen uit het verleden. Scroll naar beneden voor meer voorbeelden van misopvattingen of bijgestelde waarheden.

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
23 views
Life&Style
23 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
119 views
Sport
119 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
97 views
Life&Style
97 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…