Columbusdag: Blijven of gaan?

October 11, 2017
64 Views

De tweede maandag van oktober stond  tot op heden in het teken van Columbusdag. Op 12 oktober zou, in 1492, Amerika ontdekt zijn door Christopher Columbus. Steeds meer Amerikaanse staten noemen de afgelopen jaren de dag Indigenous Peolpe Day, daarmee eren ze de oorspronkelijke bewoners van het Noord-Amerikaanse continent. De reden hiervoor is dat Columbus naar schatting verantwoordelijk is voor de dood van zo’n 3,5 miljoen oorspronkelijke bewoners (natives).

Vanuit een ander initiatief wordt in plaats van Columbusdag op 12 oktober ‘Leif Erikson dag’ gevierd, de Viking die vijfhonderd jaar voor Columbus wél in Amerika wist te arriveren.

Columbusdag is pas sinds 1971 een nationale feestdag in de Verenigde Staten. Het is ontstaan door lobbyisten met Italiaanse achtergrond die graag een historisch figuur uit Italië wilden eren. Bijzonder, want al ruim honderd jaar wordt Columbus niet meer als heroïsch figuur beschreven.

Toch zijn er redenen om Columbusdag te behouden. Sommigen vinden dat de dag niet alleen de ‘ontdekker’ eert, maar de hele kolonisatie van Noord-Amerika. Andere historici relativeren de daden van Columbus met de tijd waarin ze zich afspeelden en zeggen dat het relatief normaal was voor die tijd.

Hoewel Christopher Columbus niet Amerika ontdekte, bleek hij uiteindelijk wel een cruciale schakel in kolonisatie van Noord- en Zuid-Amerika. Daarom zijn er verschillende staten die alsnog de dag vieren. Voor sommigen gaat het niet zozeer om Columbus zelf, maar om de  kolonisatie revolutie die hij ontketende die vervolgens de VS zou gaan heten.

Het komt vaker voor dat we terugkomen op feiten en opvattingen uit het verleden. Scroll naar beneden voor meer voorbeelden van misopvattingen of bijgestelde waarheden.

You may be interested

Crocs krijgt make-over: hot or not?
Life&Style
300 views
Life&Style
300 views

Crocs krijgt make-over: hot or not?

Quirine Schutijser - October 8, 2017

Vijftien jaar geleden kwamen de Crocs op de markt. Het imago van de schoen is niet bepaald positief. Nu heeft…

‘There is a light that never goes out…’
Internationaal
24 views
Internationaal
24 views

‘There is a light that never goes out…’

Sem Kempkes - October 20, 2017

Als je aan voetbal in Manchester denkt, denk je vooral aan de twee grootste clubs: Manchester United en Manchester City.…

Neem de ArenA in huis
Sport
64 views
Sport
64 views

Neem de ArenA in huis

Andreia da Silva - October 15, 2017

Goed nieuws voor de echte Ajacied: de stadionstoeltjes uit de Johan Cruijff ArenA zijn te koop. Voor 7,75 euro heb…

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam
Sport
234 views
Sport
234 views

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam

Silke Nissingh - October 14, 2017

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het Sportfilmfestival in Rotterdam zijn al in volle gang. In maart 2018…