Plan-Trump gebakken lucht, geen belastingverhoging voor NFL-spelers

Donald Trump is de laatste tijd veel aan het ruziën met sporters. Rugbyspelers uit de Amerikaanse NFL protesteren tegen politiegeweld door te knielen tijdens het volkslied. Als reactie hierop tweette de president dat hij de belastingwet wil veranderen om zo de rugbyploegen tot orde te roepen, maar kan dit wel?

Dat de Republikeinen vaak van mening verschillen met sporters, is bekend. Zo trok Donald Trump een uitnodiging in voor een bezoek van Stephen Curry aan het Witte Huis en stapte vicepremier Mike Pence op tijdens een rugbywedstrijd. Als kers op de taart kwam Trump met het idee om de belastingwet aan te passen, om zo NFL-spelers te straffen voor hun ‘disrespect’. Het is een duidelijk statement dat Trump neerzet, maar het frappante is dat het wettelijk helemaal niet kan

“Het is niet mogelijk om een belastingwet te introduceren die ten doel heeft één specifieke groep extra belasting te laten betalen”, zo zegt Ruud Koning, sporteconoom aan de Rijksuniversiteit Groningen. Toch sluit Koning niet uit dat Donald Trump de sporters kan dwarsbomen. “Wat hij wel kan doen is de topinkomens van spelers belasten, zoals de vertrekpremie’s bij voetballers in Nederland. Uiteraard is het ook mogelijk teams niet tegemoet te komen bij bijvoorbeeld de bouw van een nieuw stadion, maar dit wordt vaak lokaal besloten en hier gaat de federale overheid niet over”.

Na een poging om persoonlijk spelers te ontslaan, valt ook deze poging van Trump om sporters tot orde te roepen in duigen.

You may be interested

Crocs krijgt make-over: hot or not?
Life&Style
300 views
Life&Style
300 views

Crocs krijgt make-over: hot or not?

Quirine Schutijser - October 8, 2017

Vijftien jaar geleden kwamen de Crocs op de markt. Het imago van de schoen is niet bepaald positief. Nu heeft…

‘There is a light that never goes out…’
Internationaal
24 views
Internationaal
24 views

‘There is a light that never goes out…’

Sem Kempkes - October 20, 2017

Als je aan voetbal in Manchester denkt, denk je vooral aan de twee grootste clubs: Manchester United en Manchester City.…

Neem de ArenA in huis
Sport
64 views
Sport
64 views

Neem de ArenA in huis

Andreia da Silva - October 15, 2017

Goed nieuws voor de echte Ajacied: de stadionstoeltjes uit de Johan Cruijff ArenA zijn te koop. Voor 7,75 euro heb…

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam
Sport
234 views
Sport
234 views

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam

Silke Nissingh - October 14, 2017

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het Sportfilmfestival in Rotterdam zijn al in volle gang. In maart 2018…