Rekentoets eruit: “Het was een leeronvriendelijk systeem”

oktober 12, 2017
213 Views

Uit het regeerakkoord is gebleken dat de rekentoets wordt afgeschaft. Tot 2020 wordt de toets wel afgenomen, daarna komt de overheid met een alternatief. Wiskunde- en rekendocent Jozelien van Heertum van het Mondial College uit Nijmegen is zeer te spreken dat de regering met een andere manier komt.

“Het is beter als deze rekentoets eruit gaat, het 2- en 3F systeem (niveau van rekenvaardigheid) is een leeronvriendelijk systeem”, aldus van Heertum. Volgens docente Van Heertum is het onlogisch dat de leerlingen van het vwo precies dezelfde toets moeten maken als het vmbo. “Geen eerlijke toets dus.”  Van Heertum: “Daarnaast kun je bij de huidige digitale toets alleen maar het antwoord invullen, terwijl de berekening erbij zeker zo belangrijk is.”

Alternatief

Als oplossing denkt Van Heertum aan screenings in alle jaarlagen: korte toets rondes waarbij ook naar de uitwerking gekeken wordt. “Soms maken leerlingen een afrondfout. Op de huidige toets is dat fout, maar bij een andere toetsvorm, als de berekening erbij klopt, kunnen we wel achterhalen of de leerling het snapt. We kunnen dan meer op maat lesgeven bij leerlingen.” Volgens van Heertum moeten we dan wellicht overstappen op een papieren versie van de toets.

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
23 views
Life&Style
23 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
119 views
Sport
119 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
97 views
Life&Style
97 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…