Rekentoets eruit: “Het was een leeronvriendelijk systeem”

October 12, 2017
111 Views

Uit het regeerakkoord is gebleken dat de rekentoets wordt afgeschaft. Tot 2020 wordt de toets wel afgenomen, daarna komt de overheid met een alternatief. Wiskunde- en rekendocent Jozelien van Heertum van het Mondial College uit Nijmegen is zeer te spreken dat de regering met een andere manier komt.

“Het is beter als deze rekentoets eruit gaat, het 2- en 3F systeem (niveau van rekenvaardigheid) is een leeronvriendelijk systeem”, aldus van Heertum. Volgens docente Van Heertum is het onlogisch dat de leerlingen van het vwo precies dezelfde toets moeten maken als het vmbo. “Geen eerlijke toets dus.”  Van Heertum: “Daarnaast kun je bij de huidige digitale toets alleen maar het antwoord invullen, terwijl de berekening erbij zeker zo belangrijk is.”

Alternatief

Als oplossing denkt Van Heertum aan screenings in alle jaarlagen: korte toets rondes waarbij ook naar de uitwerking gekeken wordt. “Soms maken leerlingen een afrondfout. Op de huidige toets is dat fout, maar bij een andere toetsvorm, als de berekening erbij klopt, kunnen we wel achterhalen of de leerling het snapt. We kunnen dan meer op maat lesgeven bij leerlingen.” Volgens van Heertum moeten we dan wellicht overstappen op een papieren versie van de toets.

You may be interested

Crocs krijgt make-over: hot or not?
Life&Style
300 views
Life&Style
300 views

Crocs krijgt make-over: hot or not?

Quirine Schutijser - October 8, 2017

Vijftien jaar geleden kwamen de Crocs op de markt. Het imago van de schoen is niet bepaald positief. Nu heeft…

‘There is a light that never goes out…’
Internationaal
24 views
Internationaal
24 views

‘There is a light that never goes out…’

Sem Kempkes - October 20, 2017

Als je aan voetbal in Manchester denkt, denk je vooral aan de twee grootste clubs: Manchester United en Manchester City.…

Neem de ArenA in huis
Sport
64 views
Sport
64 views

Neem de ArenA in huis

Andreia da Silva - October 15, 2017

Goed nieuws voor de echte Ajacied: de stadionstoeltjes uit de Johan Cruijff ArenA zijn te koop. Voor 7,75 euro heb…

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam
Sport
234 views
Sport
234 views

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam

Silke Nissingh - October 14, 2017

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het Sportfilmfestival in Rotterdam zijn al in volle gang. In maart 2018…