Exotische producten: hoe duurzaam zijn ze eigenlijk?

Misschien eet je het zelf ook wel: avocado’s, ananas of chocolade. Dit zijn voorbeelden van exotische producten die niet meer weg te denken zijn uit ons voedingspatroon. Maar hoe goed is het consumeren van deze producten eigenlijk voor ons milieu?

Exotische voeding wordt steeds vaker gegeten. Er ontstaat een soort hype om deze producten. Vorig jaar aten wij samen wel 39 miljoen kilo avocado’s, terwijl dit in 2008 nog maar 10 miljoen kilo was. “Avocado’s slurpen veel water. Dit is alleen erg als het in droge gebieden wordt geteeld. Het water in het gebied gaat dan grotendeels naar de verbouwing van deze groente, terwijl de inwoners het drinkwater hard nodig hebben”, vertelt Kirsten Palland, woordvoerder van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Invliegen een ‘no go’

Het invliegen van de producten is een grote milieuvervuiler. “Het is veel beter om de producten per schip te vervoeren of om het van dichtbij te halen. Dat kan helaas niet met alle producten. Verse peultjes en blauwe bessen zijn erg kwetsbaar en komen buiten het Nederlandse seizoen soms van ver weg. Deze moeten dan ook per vliegtuig worden geëxporteerd”, zegt Palland.

Andere factoren

De producten zijn vaak ingepakt met een plastic of papieren verpakking. “De verpakking van een product draagt bij aan de milieubelasting, maar kan ook een functie hebben om voedselverspilling te voorkomen.”, vertelt Palland. Ook is het beter om seizoensgericht te eten. “Wanneer je groente of fruit eet die gunstig groeit in de tijd van het jaar, dan hoeft het van veel minder ver weg te komen. Dit is veel beter voor het milieu.”

You may be interested

Cannabis: meer dan alleen een genotsmiddel
Nieuws
555 views
Nieuws
555 views

Cannabis: meer dan alleen een genotsmiddel

Michael Jupijn - december 15, 2017

Het gebruik en toedienen van medicinale cannabis neemt toe. Zo blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kerngetalen die volgende week…

Nieuws
21 views

Veel druk, weinig tijd; buschauffeurs nemen dixie mee naar hun werk

bas.peeters - december 15, 2017

De FNV voert actie voor buschauffeurs nadat hun CAO-onderhandelingen zijn stukgelopen. Dit doen zij door vanaf station Eindhoven een auto…

Ongezond sporten
Sport
18 views
Sport
18 views

Ongezond sporten

Cheyenne Felizie - december 15, 2017

De trainingen voor de Olympische Winterspelen zijn vol op aan de gang. Iedere wintersporter wil zo goed mogelijk presteren in…

Leave a Comment

Your email address will not be published.