Exotische producten: hoe duurzaam zijn ze eigenlijk?

Misschien eet je het zelf ook wel: avocado’s, ananas of chocolade. Dit zijn voorbeelden van exotische producten die niet meer weg te denken zijn uit ons voedingspatroon. Maar hoe goed is het consumeren van deze producten eigenlijk voor ons milieu?

Exotische voeding wordt steeds vaker gegeten. Er ontstaat een soort hype om deze producten. Vorig jaar aten wij samen wel 39 miljoen kilo avocado’s, terwijl dit in 2008 nog maar 10 miljoen kilo was. “Avocado’s slurpen veel water. Dit is alleen erg als het in droge gebieden wordt geteeld. Het water in het gebied gaat dan grotendeels naar de verbouwing van deze groente, terwijl de inwoners het drinkwater hard nodig hebben”, vertelt Kirsten Palland, woordvoerder van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Invliegen een ‘no go’

Het invliegen van de producten is een grote milieuvervuiler. “Het is veel beter om de producten per schip te vervoeren of om het van dichtbij te halen. Dat kan helaas niet met alle producten. Verse peultjes en blauwe bessen zijn erg kwetsbaar en komen buiten het Nederlandse seizoen soms van ver weg. Deze moeten dan ook per vliegtuig worden geëxporteerd”, zegt Palland.

Andere factoren

De producten zijn vaak ingepakt met een plastic of papieren verpakking. “De verpakking van een product draagt bij aan de milieubelasting, maar kan ook een functie hebben om voedselverspilling te voorkomen.”, vertelt Palland. Ook is het beter om seizoensgericht te eten. “Wanneer je groente of fruit eet die gunstig groeit in de tijd van het jaar, dan hoeft het van veel minder ver weg te komen. Dit is veel beter voor het milieu.”

You may be interested

Crocs krijgt make-over: hot or not?
Life&Style
300 views
Life&Style
300 views

Crocs krijgt make-over: hot or not?

Quirine Schutijser - October 8, 2017

Vijftien jaar geleden kwamen de Crocs op de markt. Het imago van de schoen is niet bepaald positief. Nu heeft…

‘There is a light that never goes out…’
Internationaal
24 views
Internationaal
24 views

‘There is a light that never goes out…’

Sem Kempkes - October 20, 2017

Als je aan voetbal in Manchester denkt, denk je vooral aan de twee grootste clubs: Manchester United en Manchester City.…

Neem de ArenA in huis
Sport
64 views
Sport
64 views

Neem de ArenA in huis

Andreia da Silva - October 15, 2017

Goed nieuws voor de echte Ajacied: de stadionstoeltjes uit de Johan Cruijff ArenA zijn te koop. Voor 7,75 euro heb…

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam
Sport
234 views
Sport
234 views

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam

Silke Nissingh - October 14, 2017

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het Sportfilmfestival in Rotterdam zijn al in volle gang. In maart 2018…