Nationale Donorweek: red jij levens?

October 13, 2017
215 Views
1 Comments

Deze week is het Nationale Donorweek. Tijdens deze week wordt er in heel Nederland aandacht gevraagd voor orgaan- en weefseldonatie. Voor jou als student voelt de dood nog ver weg. Maar als er iets gebeurd, red jij dan levens?

De discussie aangaan
Het doel is mensen over orgaandonatie na te laten denken en erover in gesprek te gaan, zegt Jeantine Reiger van de transplantatiestichting. “Er zijn veel mensen die nog niet hebben nagedacht over of zij donor willen worden. Veel mensen staan op de wachtlijst die alleen kunnen overleven als zij een donororgaan krijgen. Het is dus van belang dat iedereen nadenkt of hij na zijn dood orgaandonor wil zijn of niet”. Door middel van filmpjes, discussies op sociale media, gastsprekers en kraampjes in ziekenhuizen wordt het gesprek over doneren gestimuleerd.

Studenten
Bij iedereen in Nederland valt nadat hij achttien een brief van de overheid op de mat. In die brief wordt alles over doneren uitgelegd en eindigt de tekst met de vraag of jij donor wil worden. Volgens Reiger reageert 35 tot 40% direct en meer dan de helft vult ‘ja’ in. Bij ongeveer honderd mbo’s komt een gastspreker studenten toespreken en informeren over doneren. Deze gastsprekers worden vooral bij mbo-scholen uitgenodigd omdat mbo-scholieren zich minder vaak registreren dan hbo- of wo’ers. Veel van de mbo-studenten worden bovendien binnenkort achttien dus krijgen de brief nog. ”De jongeren die zich registreren doen dit omdat ze doneren een mooie en goede keuze vinden”, besluit Reiger. Bij geen reactie op de brief van de overheid zullen nabestaanden bij overlijden mogen beslissen of de overledene organen afstaat.

(Lees verder onder video)

 

Organen nodig
De wachtlijst is dus lang. Vooral voor harten, nieren, longen en levers zijn hard donateurs nodig. In onderstaande tool kun je zien hoeveel organen er op dit moment nodig zijn.

You may be interested

Crocs krijgt make-over: hot or not?
Life&Style
300 views
Life&Style
300 views

Crocs krijgt make-over: hot or not?

Quirine Schutijser - October 8, 2017

Vijftien jaar geleden kwamen de Crocs op de markt. Het imago van de schoen is niet bepaald positief. Nu heeft…

‘There is a light that never goes out…’
Internationaal
24 views
Internationaal
24 views

‘There is a light that never goes out…’

Sem Kempkes - October 20, 2017

Als je aan voetbal in Manchester denkt, denk je vooral aan de twee grootste clubs: Manchester United en Manchester City.…

Neem de ArenA in huis
Sport
64 views
Sport
64 views

Neem de ArenA in huis

Andreia da Silva - October 15, 2017

Goed nieuws voor de echte Ajacied: de stadionstoeltjes uit de Johan Cruijff ArenA zijn te koop. Voor 7,75 euro heb…

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam
Sport
234 views
Sport
234 views

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam

Silke Nissingh - October 14, 2017

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het Sportfilmfestival in Rotterdam zijn al in volle gang. In maart 2018…

  • Annet Wood

    Helaas bevat dit artikel veel onjuistheden. Orgaandonatie vindt niet plaats na het overlijden maar a) na de hersendood of b) na de hartdood. En daartussen zit een enorm verschil. De hersendode donor overlijdt aan de uitname van de organen. De hartdode donor moet eerst vijf minuten geen hartslag of circulatie hebben gehad. Want dan is de hersendood gegarandeerd volgens het Modelprotocol Postmortale orgaan- en weefseldonatie. Dit is vreemd want iedereen die heeft geleerd de AED te bedienen weet dat hij binnen 6 minuten moet beginnen omdat dan de meeste kans op volledig herstel aanwezig is. Vreemd dat je dan niet hersendood bent. Zorg dat je weet wat orgaandonatie inhoudt. Kijk daarom eens op http://www.orgaandonatiealert.nl. Daar vindt je ook de uitspraken van de reclame Code Commissie over het begrip hersendood.