Steun voor homo’s en lesbiennes door regenboogband

October 13, 2017
100 Views

Aankomend weekend spelen aanvoerders van voetbalclubs uit het betaald voetbal met een regenboogband. Dit initiatief komt van de spelersraad CSR en de John Blankenstein Foundation. De homoseksuele Arnold Smit is enige tijd profvoetballer geweest en momenteel bestuurslid van de John Blankenstein stichting.

De regenboogband is bedoeld om homoseksualiteit binnen de sport bespreekbaar te maken en de acceptatie te bevorderen. Momenteel is er nog geen mannelijke Nederlandse profvoetballer uit de kast gekomen tijdens zijn carrière. ‘’Er zal een tijd overheen gaan voordat men het gevoel heeft dat de spelers en de club zijn of haar geaardheid zal accepteren. De spelersraad CSR, waar verschillende aanvoerders uit het betaald voetbal aan deelnemen, kwam zelf met het idee’’, aldus Smit.

”De regenboogband is bedoeld om een statement af te geven” – Arnold Smit

Beëindiging carrière
Smit was zelf korte tijd een talentvolle jeugdkeeper bij Ajax en vervolgens FC Volendam. De Britse profvoetballer Justin Fashanu was erg inspirerend voor hem, omdat hij tijdens zijn carrière openlijk homoseksueel was. Als gevolg hiervan verstootte zijn familie hem, zijn teamgenoten gingen hem te haten en hij werd openlijk uitgescholden door de fans van zijn club.

“Ik durfde niet open te zijn over mijn geaardheid, omdat ik bang was dat mij hetzelfde zou overkomen”, vertelt Smit. In 1998, zijn tweede jaar als keeper bij FC Volendam, pleegde Fashanu zelfmoord in een garage in Londen. “Dat was een enorme klap voor mij. Op dat moment besloot ik voor mezelf te kiezen. Ik beëindigde mijn carrière en kwam openlijk uit voor mijn geaardheid.”

Momenteel is Smit bestuurslid en vertrouwenspersoon binnen de John Blankenstein Foundation. ‘’Op deze manier kunnen wij homoseksuelen en lesbiennes binnen de sport een hart onder de riem te steken’’, vertelt Smit.

You may be interested

De FHJ opent de deuren
Nieuws
257 views
Nieuws
257 views

De FHJ opent de deuren

Open Dag - November 18, 2017

De rode loper is uitgerold. Fontys Hogeschool Journalistiek opent dit schooljaar voor het eerst de deuren voor nieuw potentieel journalistiek…

Centro estalli: een binnenplein vol met verhalen
Internationaal
9 views
Internationaal
9 views

Centro estalli: een binnenplein vol met verhalen

Bas Booij - November 19, 2017

In het midden van Palermo, tussen alle drukte, ligt een binnenpleintje waar genoten wordt van de zon, verhalen worden gedeeld,…

What if: things change
Internationaal
12 views
Internationaal
12 views

What if: things change

Charlotte Hamilton - November 19, 2017

Veel mensen kunnen zich weinig voorstellen wat er precies gaat veranderen als Groot-Brittanië uit de EU stapt. Het voelt ver van…

What if: the tourism in Edinburgh collapses?
Internationaal
26 views
Internationaal
26 views

What if: the tourism in Edinburgh collapses?

Merijn Metsemakers - November 19, 2017

Edinburgh, een stad waarin toerisme essentieel is. De economie haalt jaarlijks een inkomen van 1.4 miljard pond uit deze sector.…