Studenten sporten minder wanneer ze gaan studeren

Volgens een gezondheidsenquête van het CBS en het RIVM  neemt het percentage Nederlanders dat minimaal wekelijks sport, af met de leeftijd. De JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) Week op middelbare school Het Hooghuis in Oss, was iets minder populair dan gehoopt. Danser Juvat Westendorp, bekend van So You Think You Can Dance, kreeg de leerlingen niet in beweging. 

De week was bedoeld om jongeren in beweging te krijgen, maar Westendorp kreeg de meesten niet in beweging. Wel sporten Nederlandse jongeren tussen de twaalf en twintig jaar het meest, namelijk zeventig procent, blijkt uit de cijfers van het CBS en RIVM. 

Veel jongeren sporten bij een sportvereniging in de plaats waar ze wonen. Na het behalen van een middelbare schooldiploma, gaat een deel ergens anders studeren. Dan stoppen veel jongeren bij hun sportvereniging en sluiten zich in hun studentenstad aan bij een andere vereniging. Anderen stoppen met sporten. 

Volgens sportpsycholoog Mitchel Kevenaar gaan studenten naar een andere stad om te studeren en werken. Daardoor worden de banden met hun sportverenigingen slechter. “Elke sportvereniging heeft andere middelen en maakt andere keuzes om studenten bij zich te houden.” Iets als een jeugdsportfonds zou Kevenaar sympathieker vinden, dat zou studenten beter stimuleren. Dat is een fonds voor kinderen tussen de vier en achttien jaar, die niet kunnen sporten, doordat hun ouders het niet kunnen betalen. Het fonds betaalt dan de contributie en in sommige gevallen sportattributen.  

“Wij geven studenten korting, maar eigenlijk hebben wij er geen last van dat studenten gaan studeren”, zegt Giel de Jager, medewerker bij vechtsportvereniging Team de Jager in Den Haag. Zij doen dan ook geen extra activiteiten om studenten te trekken. 

Ook De Jager denkt dat de verenigingen het moeilijk hebben, omdat studenten het druk hebben met hun studie. Aan de andere kant is sporten goed om je hoofd leeg te maken. “Zowel fysiek als mentaal is dit goed voor je. Waar mogelijk zou ik studenten willen aansporen om te sporten, dat is goed voor de studiestress”, zegt Kevenaar. 

 

 

 

You may be interested

Crocs krijgt make-over: hot or not?
Life&Style
300 views
Life&Style
300 views

Crocs krijgt make-over: hot or not?

Quirine Schutijser - October 8, 2017

Vijftien jaar geleden kwamen de Crocs op de markt. Het imago van de schoen is niet bepaald positief. Nu heeft…

‘There is a light that never goes out…’
Internationaal
24 views
Internationaal
24 views

‘There is a light that never goes out…’

Sem Kempkes - October 20, 2017

Als je aan voetbal in Manchester denkt, denk je vooral aan de twee grootste clubs: Manchester United en Manchester City.…

Neem de ArenA in huis
Sport
64 views
Sport
64 views

Neem de ArenA in huis

Andreia da Silva - October 15, 2017

Goed nieuws voor de echte Ajacied: de stadionstoeltjes uit de Johan Cruijff ArenA zijn te koop. Voor 7,75 euro heb…

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam
Sport
234 views
Sport
234 views

Boksen en paardrijden op Sportfilmfestival Rotterdam

Silke Nissingh - October 14, 2017

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het Sportfilmfestival in Rotterdam zijn al in volle gang. In maart 2018…