Nederlandse Judo Bond: ‘’Bij winst moet je vlag en volkslied worden vertoond’’

oktober 27, 2017
98 Views

De Israëlische judoka Tal Flicker won goud in gewichtsklasse 66 kg op het grandslamtoernooi van Abu Dhabi. Eenmaal op het podium werd het volkslied en de vlag van zijn land niet vertoond. Frederique Snijders woordvoerder van Judobond Nederland spreekt met verontwaardiging over de gebeurtenis.

‘’Zo’n grandslamtoernooi zit qua prestaties net onder een EK of WK. Goud behalen op zo’n toernooi is een bijzondere titel. De situatie voor judoka Flicker lijkt me daarom erg raar en teleurstellend’’, vertelt Snijders.
‘’Wij vinden dat als je wint, dan moet het normale protocol worden gevolgd. Dat houdt in dat je vlag wordt getoond en het volkslied van jou land wordt afgespeeld’’, aldus Snijders.

De Israëlische judoka mocht namens de organisatie van het toernooi geen nationalistische tekens uitten. Zowel de vlag op zijn judopak als de vlag op het podium werden verruild voor die van de Internationale Judo Federatie (IJF).

‘’Ik ga ervanuit dat de IJF er alles aan heeft gedaan om deze situatie te voorkomen’’, zegt Snijders. Eerder deze week heeft de IJF aan de organisatie in de Verenigde Arabische Emiraten gevraagd om de Israëlische judoka’s gelijk te behandelen met de andere judoka’s.

‘’Ik ga ervanuit dat de IJF er alles aan heeft gedaan om deze situatie te voorkomen’’, – Nederlandse Judo Bond

Er is in elke gewichtsklasse een kampioen, wat betekent dat er vijf kampioenen zijn op dit toernooi. De vlaggen van de judoka’s uit andere landen werden wel getoond. Ook konden zij gewoon meezingen met hun eigen volkslied.

‘’Niemand weet precies wat de achterliggende gedachte hiervan is, maar de politieke strijd in het Midden-Oosten lijkt zeer waarschijnlijk. Naar mijn mening moeten sport en politiek niet gemengd worden’’, volgens Snijders.

StandWithUs is een organisatie voor de rechten van Israël, gevestigd in Los Angeles. Zij lieten het volgende weten via twitter:

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
6 views
Life&Style
6 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
10 views
Sport
10 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
14 views
Life&Style
14 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…