‘Jongens als Bonjasky geven het kickboksen een gezicht’

oktober 28, 2017
113 Views

Vorig jaar was de kickbokswedstrijd tussen de Nederlanders Rico Verhoeven en Badr Hari een van de meest besproken sportwedstrijden. Komende zondag is er weer een mooie partij tussen twee Nederlandse kickboksers. Melvin Manhoef neemt het in Almere op tegen Remy Bonjasky.

Ernesto Hoost gaf in een artikel van de NOS aan blij te zijn met de aandacht die het kickboksen nu krijgt. “Jullie hebben de sport jarenlang tegengehouden en genegeerd”, grapte hij tegenover de omroep. In het artikel steekt de NOS ook de hand in eigen boezem. “ In het archief van Studio Sport levert de naam Hoost inderdaad maar één zoekresultaat op”, biecht de omroep op.

“Het is gewoon een andere tijd, niet per se meer of minder aandacht”

Een nieuw tijdperk
“Tussen de regels door lees je ook de frustratie van een van de grootste kickboksers aller tijden”, zegt kickboksschoolhouder René Stigter. “Het is gewoon een andere tijd, er is niet zozeer meer of minder aandacht.”
“Jongens als Bonjasky, Semmy Schilt en Rico Verhoeven geven het kickboksen een gezicht. Afgelopen week kwam ik Verhoeven toevallig tegen, tijdens het trainen maakte hij filmpjes die hij op sociale media plaatst. Hierdoor wordt de sport veel toegankelijker.”

Dat is een wereld van verschil met twintig jaar geleden. Toen had je Nederland namelijk maar één vechtsportblad, Zendokan. Eén keer per maand konden fans lezen wat er in de vechtsport gebeurde.
“Tegenwoordig kun je gevechten terugkijken en de vechters liken en volgen. Als Hoost nu nog jong was, was hij waarschijnlijk veel bekender geweest dan vroeger”, vertelt Stigter met een knipoog.

Ook Melvin Manhoef laat zijn volgers graag weten dat hij hard aan het trainen is

K1-tijden herleven
Manhoef en Bonjasky zijn beiden in de veertig en maakten deel uit van een generatie succesvolle Nederlandse vechters. Vooral Bonjasky heeft internationaal indruk gemaakt als drievoudig winnaar van de K1 World Grand Prix.
K1 is een mix van kickboksen, kungfu, karate en boksen. In Japan werd tussen 1993 en 2013 K1 World Grand Prix gehouden. Hier streden de acht beste K1-vechters om de titel. Van de negentien edities werden er maar liefst dertien(!) door een Nederlander gewonnen. Hierdoor zijn de mannen, vooral in Japan, levende legendes. In 2008 kwam er zelfs een boek uit over de status van Bonjasky: Remy Bonjasky, God in Japan.
Andere Nederlanders die in Japan niet normaal over straat kunnen zijn o.a. Peter Aerts, Ernesto Hoost en Semmy Schilt.

De staredown met links Manhoef en rechts Bonjasky

Fiftyfifty
Bonjasky keert voor dit gevecht terug uit zijn pensioen, terwijl dit voor Manhoef juist zijn laatste keer in de ring is. Doordat Bonjasky al lang geen partij meer gevochten heeft, is het moeilijk in te schatten wie de favoriet is. “Wie er gaat winnen blijft gokken”, zegt Stigter. “Manhoef heeft een beter ritme en conditie, terwijl Bonjasky een goede countervechter is. Op dit niveau is het met één klap gedaan. Omdat Bonjasky er al lang uit ligt kun je niet schatten hoe fit hij is.”

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
6 views
Life&Style
6 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
10 views
Sport
10 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
14 views
Life&Style
14 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…